Autoritatea de Reglementare in Comunicatii (ANRCTI) a anuntat miercuri aplicarea a inca opt amenzi pentru comunicari comerciale nesolicitate prin intermediul postei electronice in valoare de 9000 lei si o amenda pentru nefurnizare de informatii in valoare de 1000 lei. In primul caz au fost amendate patru firme din Bucuresti, respectiv Curtea Veche Publishing, E-Student Consult, Chris&Chris Solutions Co si Ghizbi, o firma din Tragu-Jiu, Managementproiect, una din Oltenita, Elitech Mit, si doua persoane fizice. Pentru nefurnizarea informatiilor a fost amendata Westfloor Profesional din Bucuresti.

Update: Director vanzari Elitech Mit: legea nu este buna si se face discriminare comerciala.

Informatia pe scurt:

1. ANRCTI a aplicat noua amenzi pentru comunicari comerciale nesolicitate prin intermediul postei electronice in valoare de 10.000 lei.

2. Directorul de vanzari al uneia dintre firmele sanctionate, Elitech Mit, sustine ca legea nu este buna si ca face discriminare comerciala.

3. Amenzile pentru spam se vor mari, dar propaganda politica si religioasa prin mijloace electronice nu este pedepsita de legislatia din Romania.

Pentru comunicari comerciale nesolicitate prin e-mail, autoritatea de reglementare a aplicat sapte amenzi in cuantum de 1.000 lei fiecare si una in valoare de 2.000 lei.

In ordinea cronologica a aplicarii amenzilor, au fost sanctionate: Managementproiect din Targu-Jiu, Curtea Veche Publishing din Bucuresti, Elitech Mit din Oltenita, E-Student Consult din Bucuresti, Chris&Chris Solutions Co din Bucuresti, Ghizbi din Bucuresti si doua persoane fizice din Bucuresti.

De asemenea, deoarece nu a furnizat informatiile solicitate de ANRCTI, firma Westfloor Profesional din Bucuresti a fost sanctionata cu amenda in cuantum de 1.000 lei.

Dublu avertisment pentru Elitech Mit din Oltenita si Urban si Asociatii

Reprezentantii ANRCTI au explicat pentru HotNews.ro ca toate cele noua amenzi au fost acordate pe baza unor investigatii care au inceput in luna februarie 2008, ca urmare a plangerilor sosite la inceputul acestui an.

"In 2007 am primit o singura plangere de comunicare comerciala nesolicitata prin intermediul postei electronice care viza doua cazuri, dintre care unul se referea la Urban si Asociatii, iar celalalt la editura Rentrop & Straton. Primii au fost amendati, iar in cel de-al doilea caz ancheta este inca in desfasurare", au precizat pentru HotNews.ro, reprezentantii ANRCTI.

De notat ca, una dintre companiile amendate de catre arbitrul telecom, Elitech Mit, a primit o amenda de 5.000 lei in 2007 si din partea Autoritatii Nationale de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP - in baza unei legi diferite, dar tot pentru comunicarea comerciala nesolicitata prin posta electronica).

De asemenea, pentru prelucrarea ilegala de date si nerespectarea dreptului la informare, in luna aprilie a acestui an ANSPDCP a amendat Urban si Asociatii cu 2.500 lei. In martie 2008, firma fusese amendata pentru spam pe posta electronica de catre ANRCTI.

Director vanzari Elitech Mit: Cred ca este o discriminare comerciala, iar legea nu tine cont de partea tehnica

Contactat de HotNews.ro, Augustin Vardianu, director de vanzari Elitech Mit, a recunoscut ca firma a fost amendata in doua randuri pentru spam pe e-mail. Vardianu crede insa ca legea nu este buna si impiedica un act de comert.

"Din punctul meu de vedere se impiedica un act de comert. Poti sa schimbi canalul TV sau sa stergi mail-ul, pentru mine este aceeasi chestie. Ce daca este platit sau nu, de unde stiu ca la mijloc nu este un barter, sau altceva pentru reclama? In al doilea rand, partea tehnica nu corespunde cu legea. De ce? Pentru ca exista un cont colector de mail, sa zicem office@elitechmit.ro, care da mai departe la alte zece adrese.

Daca din cei zece unul nu este interesat de produsul sau marca si vrea sa se dezaboneze, va incerca sa faca asta de pe adresa lui de e-mail, dar niciodata adresa lui nu se va regasi in baza noastra de date, care este de fapt office@elitechmit.ro si se vor lua 150 de amenzi de aici incolo pentru chestia asta non-stop cu tot cu acordul de pe office de primire de comunicari comerciale", a spus Augustin Vardianu.

Arbitrul telecom ameninta cu marirea valorii amenzilor pentru spam

Oficialii autoritatii de reglementare in comunicatii spun ca pe viitor valoarea amenzilor se va mari.

“Intentionam ca in viitor sa aplicam amenzi din ce in ce mai mari pentru trimiterea de comunicari comerciale nesolicitate, pentru ca aceste prime sanctiuni, minime, constituie un avertisment pentru toate persoanele care incalca prevederile legale, fie ca au fost deja sanctionate, fie ca au citit despre asta in presa sau pe internet,” a declarat Dan Georgescu, presedintele ANRCTI.

Autoritatea spune ca de la inceputul acestui an a primit aproximativ 600 de plangeri, care semnaleaza atat primirea de comunicari comerciale nesolicitate, cu incalcarea dispozitiilor Legii comertului electronic, cat si alte incalcari ale prevederilor legale. Unele dintre acestea, precum cele referitoare la tentative de tip “phishing” (incercari de obtinere a datelor personale in scopul fraudarii conturilor bancare), exced sfera de competenta a ANRCTI si au fost redirectionate catre autoritatile competente.

Legea nu amendeaza propaganda politica si religioasa prin mijloace electronice

Presedintele ANRCTI atrage atentia ca "in unele dintre aceste cazuri s-a constatat in timpul investigatiei ca reclamantul isi daduse consimtamantul pentru primirea de comunicari comerciale, fie prin inscrierea pe un site, fie prin completarea unui formular, fie la semnarea unui contract".

Foarte important, arbitrul telecom avertizeaza ca legislatia din Romania nu ofera in prezent instrumente de sanctionare pentru comunicarile nesolicitate - efectuate prin mijloace electronice - care nu au caracter comercial (de exemplu propaganda politica si religioasa). De asemenea, instrumentele de control si sanctionare prevazute de legislatia in vigoare nu pot fi utilizate in situatiile in care comunicarile comerciale nesolicitate sunt transmise de furnizori de servicii din strainatate.

In martie 2008, firma de recuperare credite Urban si Asociatii a primit prima amenda din Romania pentru spam prin posta electronica din partea ANRCTI, in timp ce in 2007, Vodafone a fost primul operator local amendat pentru spam pe telefonul mobil de catre Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP).

Detalii despre cum pot fi formulate plangeri pentru comunicari comerciale nesolicitate pe e-mail catre ANRCTI