Autoritatea de reglementare in comunicatii (ANRCTI) a anuntat, joi, deschiderea spre alocare a unor numere nationale scurte pentru servicii armonizate cu caracter social. Este vorba despre 116000, pentru linii telefonice de urgenta pentru copii disparuti, 116111, pentru linii de asistenta telefonica pentru copii si 116123, pentru linii de asistenta telefonica care ofera sprijin emotional.

Potrivit unui comunicat de presa al autoritatii, la numarul 116000 se vor prelua apeluri prin care se anunta disparitia unor copii si care vor fi apoi transferate politiei. De asemenea, la acest numar se va oferi indrumare si sprijin persoanelor in grija carora se afla copilul disparut si se va sprijini desfasurarea investigatiei pentru localizarea copilului.

Prin intermediul numarului 116111 se ofera ajutor copiilor care au nevoie de ingrijire si protectie, punandu-i in legatura cu diverse organizatii si resurse. Totodata, serviciul ofera copiilor posibilitatea de a-si exprima temerile, de a vorbi despre aspectele care ii afecteaza in mod direct si de a contacta pe cineva in caz de urgenta.

Serviciul oferit la numarul 116123 va acorda sprijin emotional apelantilor care sufera de singuratate, care se afla intr-o stare de criza psihologica sau care se gandesc la suicid.

La nivel european, numarul 116000 a fost alocat doar in sase tari (Danemarca, Grecia, Ungaria, Italia, Olanda si Portugalia). In celelalte state membre ale Uniunii Europene, procesul de asignare este inca in curs de desfasurare. Numerele 116111 si 116123 au fost deschise spre alocare la nivel european in cursul acestui an, urmand a fi implementate in urma alocarii acestora de catre autoritatile nationale de reglementare.

Cererile de acordare a LURN pentru aceste numere in prima etapa de alocare pot fi transmise catre ANRCTI de la data de 2 iunie 2008 pana la data de 2 iulie 2008.

Mai multe detalii despre acordarea acestor numere gasiti aici.