UPC nu are in vedere licenta de telefonie mobila in Romania, a declarat miercuri pentru HotNews.ro, Jack Mikaloff, CEO UPC Romania. Castigatorul licentei care va aduce un nou jucator pe piata de comunicatii mobile este asteptat a fi stabilit pana pe 8 septembrie. Operatorii care detin o licenta de telefonie mobila, respectiv Orange, Vodafone, Cosmote, Zapp, RCS&RDS sunt opriti de la acordarea acestei licente. Romtelecom poate participa si a anuntat ca va analiza conditiile, dar drumul este deschis si pentru noi operatori internationali.

Licenta de comunicatii mobile in benzile de frecvente 410-415/420-425 MHz va permite titularului sa construiasca, sa detina si sa opereze o retea cu tehnologie de banda larga.

Potrivit ANRCTI, serviciile minimale care trebuie oferite pe aceasta frecventa sunt servicii de voce, servicii de transmisiuni de date la o viteza minima de transfer download de 128 Kb/s si servicii specifice sistemelor PAMR (servicii de voce push to talk, servicii simultane de voce si date, servicii de dispecerat, prioritizarea si punerea in asteptare automata a convorbirilor, convorbiri intre componentii unui grup definit, alocare dinamica in grupuri). Serviciile optionale ce pot fi oferite sunt servicii de localizare, de pachete de date/IP, capabilitatea de a furniza servicii de retele private virtuale (VPN) si aplicatii video.

Prin aceasta licenta, autoritatile incearca sa reduca decalajul digital dintre urban si rural

Presedintele autoritatii de reglementare (ANRCTI) explica la inceputul acestui an ca prin aceasta licenta se incearca oferirea unui acces mai mare al serviciilor de voce si internet in banda larga in zonele rurale.

„Frecventa eliberata astazi este mai joasa si permite, cu o investitie rezonabila, acoperirea unor zone mai mari, ceea ce va stimula operatorul castigator sa ofere servicii in zonele rurale. Acest demers va contribui si la asigurarea accesului la internet de banda larga in regiunile defavorizate,” declara, in luna ianuarie, Dan Georgescu, presedintele ANRCTI.

In Romania, UPC furnizeaza servicii de televiziune prin cablu si prin satelit, internet de mare viteza si telefonie fixa digitala. In luna mai a acestui an, Jack Mikaloff, directorul executiv al UPC Romania, a anuntat ca pana la sfarsitul acestui an, compania va investi 40 milioane euro in extinderea retelei companiei si a platformei de televiziune digitala in toate marile orase din Romania.

In 2007, UPC a investit pe piata romaneasca 45 milioane euro. Compania are in total 1,3 milioane clienti in 200 de orase din Romania. UPC Romania este afiliata la UPC Broadband, divizia europeana a grupului american Liberty Global, Inc.