France Telecom a facut o oferta de 42 miliarde dolari pentru cumpararea operatorului telecom scandinav TeliaSonera, insa a fost refuzata, pe motiv ca suma este mult prea mica, scriu agentiile internationale. Daca cele doua companii bateau palma s-ar fi creat o entitate care ar fi devenit al treilea operator mondial de broadband si al patrulea de telefonie mobila.

France Telecom, dornica sa-si diminueze costurile si sa se extinda pe pietele emergente, a fost refuzata de oficialii TeliaSonera care spun ca propunerea e mult sub valoarea reala a grupului.

Daca France Telecom reuseste aceasta preluare, cele doua companii vor forma al patrulea grup de telecomunicatii la nivel global, cu 237 milioane de clienti in 30 de state.

TeliaSonera este detinuta in proportie de peste 50% de guvernele din Finlanda si Suedia, in timp ce guvernul francez are 27% din actiunile France Telecom.

Prin fuziunea din 2002 dintre compania suedeza Telia si compania finlandeza Sonera, statul suedez detine in prezent o participatie de 37,3%, statul finlandez detine 13,7% din actiuni, iar un pachet de 18,2% apartine unor institutii si firme din Suedia.

TeliaSonera are operatiuni extinse in Scandinavia, Turcia si foste republici sovietice, inclusiv Rusia.