Douazeci de oameni de stiinta francezi, italieni, olandezi si americani au lansat, la Paris, un apel referitor la riscurile folosirii telefonului mobil. Ei au prezentat o lista de precautii pentru utilizatorii de telefoane mobile, in special copiii sub 12 ani: potrivit specialistilor, acestia nu ar trebui sa foloseasca telefonul mobil decat in cazuri de urgenta, sa tina telefonul la o distanta de cel putin un metru de corp in timpul convorbirii si sa utilizeze difuzorul sau hands-free-ul si sa evite pe cat posibil de mult sa poarte un telefon mobil peste tot cu ei.

Oamenii de stiinta mai spun ca este mai sanatos sa trimitem un sms decat sa purtam o convorbire telefonica, pentru ca in acest fel se limiteaza timpul de folosire a telefonului.

In plus, nu este recomandata nici folosirea telefonului cand semnalul este slab sau in timpul deplasarilor rapide, cu trenul sau cu masina.

Ministerul francez al Sanatatii subliniaza, totusi, ca nu exista deocamdata nicio dovada stiintifica care sa demonteze teoria ca folosirea telefonului mobil prezinta un risc notabil pentru sanatate, indiferent ca este vorba despre adulti sau despre copii. Tot mai multe studii efectuate in ultimul timp, dar care trebuie aprofundate, au evidentiat, insa, riscul aparitiei unor tipuri de cancer in cazul utilizarii intense si de lunga durata (peste 10 ani) a telefonului mobil.

Printre semnatarii textului publicat astazi in Jurnalul de Duminica si citat de AFP figureaza medici francezi, dar si unul italian, un olandez si unul american.

"In acest moment suntem in aceeasi situatie in care eram acum 50 de ani in ceea ce priveste azbestul si fumatul. Fie nu facem nimic si ne asumam un risc, fie admitem ca exista niste argumente stiintifice ingrijoratoare", a declarat Thierry Bouillet, oncolog la Spitalul Avicenne de Bobigny, din apropiere de Paris, unul dintre semnatarii apelului.