Utilizatorii de telefonie mobila ar putea plati in curand si pentru apelurile primite, daca facturile vor fi mai mici

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Luni, 16 iunie 2008, 21:34 Economie | Telecom


Viviane Reding
Foto: Rompres
Viviane Reding, comisarul european pentru telecomunicatii, este gata sa accepte ca utilizatorii de telefonie mobila sa fie tarifati si pentru apelurile primite, nu numai pentru cele efectuate, daca o astfel de masura va duce la scaderea facturii catre operatorii de telefonie mobila, scrie Reuters. Tarifele percepute de operatorii mobili pentru terminarea apelurilor in retelele proprii sunt considerate prea mari, oficialul european fiind asteptat sa lanseze spre dezbatere, in aceasta luna, o noua reglementare.

Informatia pe scurt:

1. O noua recomandare de reglementare a sectorului telecom din partea Comisiei Europene ar putea impune un sistem prin care utilizatorii de telefonie mobila sa fie taxati si pentru apelurile primite, daca factura de plata va fi mai atractiva decat in prezent. Masura vizeaza in special reducerea tarifelor cerute de operatorii mobili pentru apelurile terminate in retelele lor.
2. Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii (ANRCTI) asteapta detalii de la Comisia Europeana pentru a sti exact cum se va aplica noul sistem la cadrul national de reglementare.
3. Cosmote Romania crede ca tarifarea apelurilor primite nu va fi bine receptionata de catre consumatorii europeni. Vodafone Romania asteapta mai multe detalii.

Principala problema este in curtea operatorilor de telefonie mobila, ale caror tarife de interconectare sunt considerate prea mari comparativ cu cele ale operatorilor de telefonie fixa. Comisarul european crede ca aceste tarife ar trebui sa scada pana aproape de nivelul tarifelor percepute de catre operatorii de telefonie fixa, pentru evitarea subventiilor incrucisate si reducerea costurilor suportate de catre consumatori.

Tarife de interconecatre la mobili reduse de la 20 eurocenti pe minut pana la 2 eurocenti pe minut

Potrivit Reuters, comisarul european este dispus sa accepte inclusiv un nou model de afaceri, respectiv sistemul „Bill and keep” aplicat in Statele Unite, prin care utilizatorii de telefonie mobila sunt taxati si pentru apelurile primite in schimbul unor pachete de servicii avantajoase din punct de vedere al tarifelor percepute.

Intrebata daca este pregatita sa sprijine acest sistem, Reding a declarat, luni, pentru Financial Times: "De ce nu? Intreaga piata se dezvolta si nu ar trebui sa ramanem cantonati in regulile vechi de zece ani".

"Daca un operator decide sa ceara clientilor sa plateasca pentru apelurile primite ca parte a unui pachet de servicii mai atractiv, Bruxelles-ul nu va interzice acest lucru", a declarat si Martin Selmayr, purtatorul de cuvant al comisarului european, Viviane Reding.

La nivel european, tarifele de terminare in retele fixe sunt in jur de 0,6 eurocenti pe minut, in timp ce tarifele de terminare in retele mobile variaza intre 2 eurocenti si aproximativ 20 de eurocenti pe minut. Reding si-ar dori ca tarifele de terminare in retelele mobile sa ajunga la circa 1-2 eurocenti pe minut. Variatia actuala se datoreaza faptului ca tarifele de interconectare sunt stabilite de catre autoritatile nationale de reglementare, in prezent existand o mare discrepanta intre metodele de reglementare ale statelor membre. Propunerea Comisiei vizeaza o reglementare eficienta si unitara din partea tuturor autoritatilor nationale in aceasta privinta.

ANRCTI: Nu este inca foarte clar cum s-ar putea adapta acest sistem la cadrul de reglementare din Romania

Oficialii autoritatii nationale de reglementare in comunicatii nu stiu inca in cel fel s-ar putea adapta sistemul "Bill and keep" la cadrul de reglementare din Romania, dar propunerea este in prezent luata in calcul si se asteapta detalii de la Comisia Europeana.

"Bill and keep este un sistem care presupune ca fiecare dintre operatori sa suporte costurile terminarii in propria retea si sa le recupereze, direct sau indirect, de la proprii utilizatori. Nu este inca foarte clar cum s-ar putea adapta acest sistem la cadrul de reglementare european sau la cel national, in vigoare in prezent in Romania. Ar putea fi o solutie pe termen lung, dar asteptam mai multe detalii de la Comisie", a precizat pentru HotNews.ro, Dan Georgescu, presedintele ANRCTI.

Georgescu a mai spus ca "aceasta idee, la fel ca si orice alte propuneri ale Comisiei Europene pentru sectorul comunicatiilor electronice, fac obiectul unor analize comune a autoritatilor de reglementare din toate statele membre in cadrul Grupului Reglementatorilor Europeni, din care ANRCTI face parte".

Cosmote: O astfel de practica ar descuraja comunicarea. Vodafone: Nu avem detalii suficiente pentru un punct de vedere

Oficialii Cosmote Romania spun ca tarifarea apelurilor primite nu se va bucura de succes pe piata europeana.

“O astfel de practica nu s-ar putea bucura de succes in randul consumatorilor europeni, obisnuiti sa plateasca doar pentru apelurile date si nu si pentru cele primite. Prin urmare, o astfel de practica probabil ca ar descuraja comunicarea si ar dezavantaja anumite categorii, pentru care telefonia mobila ar deveni din nou un serviciu mai putin accesibil”, a declarat Tereza Valcan, Corporate Affairs Manager, Cosmote Romania.

Alti operatori, precum Vodafone, asteapta mai multe informatii privind noua reglementare.

"In momentul de fata nu avem suficiente detalii ca sa putem exprima un punct de vedere pe marginea acestui subiect", a spus Marian Velicu, Senior Director, Regulatory, Legal and Corporate Affairs, Vodafone Romania.

Ce tarife de interconectare practica operatorii de telefonie din Romania

Conform datelor ANRCTI, "in functie de nivelul la care se realizeaza interconectarea cu reteaua Romtelecom, tarifele medii stabilite de ANRCTI pentru furnizarea serviciului de interconectare in vederea terminarii apelurilor se situeaza intre 0,84 si 1,06 eurocenti/minut (0,84 eurocenti/minut in cazul interconectarii la nivel local, 0,97 eurocenti/minut in cazul interconectarii la nivel regional, 1,06 eurocenti/minut in cazul interconectarii la nivel national)".

Pentru acest an, tariful maxim stabilit de ANRCTI pentru furnizarea serviciului de interconectare in vederea terminarii apelurilor in retelele mobile ale operatorilor Orange Romania, respectiv Vodafone Romania, este de 6,40 eurocenti/minut. De la 1 ianuarie 2009, tariful maxim va fi de 5,03 eurocenti/minut.

Recomandarea Comisiei Europene va fi lansata spre consultare publica pentru doua luni de zile, inainte de a fi adoptata formal de catre Comisie, dupa care statele membre sunt obligate sa aplice noile reglementari sau sa motiveze lipsa aplicarii acestora. Operatorii vor avea la dispozitie circa doi ani de zile pentru introducerea noilor reglementari.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5575 vizualizari

 • +5 (5 voturi)    
  DEMISIA (Luni, 16 iunie 2008, 22:57)

  Pink Elephant [anonim]

  Doamna comisar Reding, stingeti lumina si plecati acasa. Dupa ce am auzit ca apelarea obligatorie inclusiv in Bucuresti cu prefix s-a facut la cererea dvs. deoarece ati considerat ca Romtelecom avea un avantaj neloial fata de ceilalti operatori, mi am facut cruce. Adica ne-ati complicat existenta inutil. Acum vreti sa ne-o faceti si mai scumpa. Eu inteleg ca salariul dumneavoastra este colosal si trebuie sa vi-l mentineti pe un termen cat mai lung si sa-l justificati cumva, dar ati sarit rau peste cal. Lumea incearca sa vorbeasca gratuit, sa treaca pe solutii VoIP, pe Skype si dumneavoastra propuneti tarife suplimentare? In anii `70 telefonia fixa avea un abonament fix si se vorbea gratuit, non-stop. Quo vadis?
  • -2 (6 voturi)    
   Reding e al doilea cel mai bun comisar (Marţi, 17 iunie 2008, 0:07)

   stupid elephant [anonim] i-a raspuns lui Pink Elephant

   Doar criticatifara nod la creier.
   Reding si kroes sunt cei mai buni comisari si de dpearte. Fptul ca tie in stucul tau mental nu iti convine e altceva.... iote' ca macaronarii sau frncezii nu se mai plang cat tine ca formeaza prefixul 01 pentru Roma sau Paris. E un semn ca Bucurestiul a intrat in civilizatie.
   2. Care tarife suplimentare ? Nu stii ce vorbesti. Modelul e american, de departe cea mai concurentiala piata din lume, unde consumatorul are niste oferte de telefonic de te sperii: ex: suni la Londra sau la Paris de pe mobil pe mobil cu un cent pe minut.... spre asta vrea sa te trimita Reding... mai elefantule, impotriva vointei tale.
   Daca vrei in anii70 nu ai decat: 1 din 8 persoane avea telefon si toate erau ascultate. Asa ca las-o mai moale.
   • 0 (2 voturi)    
    Hmmm ... (Marţi, 17 iunie 2008, 8:08)

    Stie-tot [anonim] i-a raspuns lui stupid elephant

    Mai elefantelule sa stii ca acum suntem mai rau decat in anii '70. Desi sunt mai multe telefoane, sunt ascultate cu mai multa intesitate decat atunci !
    • 0 (0 voturi)    
     piata concurentiala (Marţi, 17 iunie 2008, 19:09)

     mister v [anonim] i-a raspuns lui Stie-tot

     a propos de piata americana (concurentiala): sunt operaori care nu ofera nici macar SMS / asa ca lasa-ne cu modelul "de succes"american. nu tot ce zboara se mananca.
     nu cred ca va fi adoptata aceasta masura prea curand la noi, ar fi "revolutie"
   • +1 (1 vot)    
    STUPID ELEPHANT --- bati campii (Marţi, 17 iunie 2008, 9:21)

    Americanu' [anonim] i-a raspuns lui stupid elephant

    1. De unde e Reding a doua cea mai buna (pe ce sondaj/clasament) te bazezi?

    2. Reding a avut un aport pozitiv prin reducerea tarifelor de interconectare in Roaming.

    3. Reding nu face nimic pentru a sparge monopolul neconcurential stabilit de Orange-Vodafone care face ca tariful de interconectare intre retele (natonal) sa fie de 6 eurocenti.

    4, SUA nu este un model in telecomunicatii. Au parti bune dar si foarte multe proaste. Retelele lor sunt construite altfel, puterea de emisie/receptie e diferita, modelele de telfoane sunt, de cele mai multe ori, mai primitive si mai butucanoase (ordin tehnic) Doar cu Apple iPhone au facut un mare pas inainte ... dar abia acum vor trece la 3G (ceea ce europenii au facut de ani buni)

    5. Nu te mai grabi sa critici atunci cand nu cunosti toata imaginea
    • 0 (0 voturi)    
     nu esti prea informat (Marţi, 17 iunie 2008, 11:18)

     las-o asa [anonim] i-a raspuns lui Americanu'

     Nu cred ca pot fi clasificati comisarii europeni dar doamna pare destul de activa..
     In legatura cu celelalte ineptii spuse de tine ..
     America este un model in toata lumea tehmologica la momnetul actual ..daca se intampla ceva acolo e locul ...
     Am aceleasi modele de telefon ..plus altele care nu exista in Europa ..butucanoase sau nu tot alea sunt...iPhone nu e chiar ceva revolutionar ..e doar ceva ieftin.. tehnologia de touch exista de mai mult de un an inaintea iphonului.....Mojoritatea retelelor din SAU folosesc tehnologia numita EDGE care e 2.75G..si a fost conceputa ca un upgrade la tehnologia de 2G ..un lucru revolutionar ... care i-a depasit pe Europeni..tehnologia 3G nu a adus in plus decat viteza.. si doar mici alte optiuni/protocoale..
     SAU se pregateste intens acum pentru a trece la tehnologia 4G..ceea ce noi europenii nu cred ca o vom mirosi cat de curand...
     Toate aceste tehnologii au fost dezvoltate in Japonia cu bani din SUA :)
     Ce spui tu despre iPhone 3G ...el a fost facut pentru outside SUA..de aceea piata legala de desfacere a lui este mult mai mare .. in jur de 13 tari pentru inceput ..daca nu ma insel..
     Pretul convorbirilor din SUA este in medie de 5 ori mai mic decat cel de aici la un pret apropiat de abonament..in afara de sutele de alte optinuni de care dispui...
     Prin aplicarea tarifului de Mobile Terminated Call MT ( tarif pentru nr apelat ..si nu traducerea de mai sus "operatorii mobili pentru terminarea apelurilor in retelele proprii "-defrisarea limbii engleze) se vizeaza reducerea globala a timpului vorbit si ieftinirea tarifelor ptr Mobile Originated Call MO.. este o idee foarte buna pe care binenteles operatorii de telefonie mobila nu o accepta..din cauza reduceri viitoare a profitului lor..
     In anii 70 nimeni nu investea in dezvoltare, inovatie si imbunatatire a retelelor ..de aceea se invart mai multi bani acum ...
   • 0 (0 voturi)    
    Prefix si bani (Miercuri, 18 iunie 2008, 23:29)

    Me-fara prefix fara taxe [anonim] i-a raspuns lui stupid elephant

    In alte tari se merge inclusv pe apelarea regionala, daca este vecin de cartier ii faci doar numraul scur gen 9333 fara alte 021-305XXXX.
    Nu e mai comod?
    De ce ti se pare ca s-a intrat in lumea buna cu complicarea lucrurilor?
    Cat despre tarifarea apelurilor primite, sa o tarifeze, la ei nu la NOI!
    Sanatate!
 • 0 (0 voturi)    
  fara tarife de conectare... (Luni, 16 iunie 2008, 23:11)

  UnCapsunarCanadian [anonim]

  cam asa se intampla si in Canada... Pe mobil platesti si cand primesti si cand dai telefon. In schimb nu esti taxat cand dai telefon de la unul fix la unul mobil, iar pentru un numar de telefon nu poti spune daca e de fix, de mobil, sau pe ce retea. De curand te poti muta cu numarul de telefon pe alta retea. Daca dai telefon in aceeasi retea poate fi mai ieftin, depinzind de plan...

  UnCapsunarCanadian
  • 0 (0 voturi)    
   Subscriu si eu ... (Marţi, 17 iunie 2008, 7:17)

   Adi [anonim] i-a raspuns lui UnCapsunarCanadian

   Intr-adevar, traiesc in Canada si confirm. Pot suna de pe celular pe fix in orice retea, pe mobil in orice retea si platesc exact acelasi pret. Cu astfel de reguli se reduc costurile, mai Kafka. Caci o ruda te poate suna din orice retea fara sa plateasca taxa de conectare. In plus, pe minut va plati 2 centi, nu 20. Adica pe de o parte iti ia, dar pe multe alte parti iti da, astfel incat suma este buna.

   Apoi, sistemul e testat in Canada si America, unde taxarea la secunda exista cu mult inaintea Europei. In piata asta concurentiala nu poti sa spui ca nu a mers.

   Era absurd inainte, sa iti dea credit cand primeai telefon :)
   • 0 (0 voturi)    
    zau? (Marţi, 17 iunie 2008, 9:31)

    mihai [anonim] i-a raspuns lui Adi

    canadiene, spune-ne si cit e abonamentul, ca nu platesti doar convorbirea.
    Din cite stiu eu un abonament normal e zeci de dolari. Plus ca pachetele cu minute incluse sunt stupide, nu vreau sa stau in permanenta sa ma gindesc daca mai am sau nu minute. In general orice oferta la 'pachet' e proasta si e facuta spre beneficiul firmei nu al consumatorului.
 • 0 (0 voturi)    
  La noi operatorii (Marţi, 17 iunie 2008, 0:58)

  ALex [anonim]

  se vor bucura, ba chiar cred ca vor pune o taxa si pe timpul in care mobilul sta in stand-by. In fond capteaza semnal de la antena lor si acest lucru nu trebuie sa vina gratuit.

  Acum pe bune, pana la stabilirea fara de echivoc a faptului ca telefoanele mobile nu dauneaza sanatatii, cred ca util ar fi pentru toata lumea sa isi limiteze (pe cat posibil, nu exagerat) utilizarea lor.
 • 0 (2 voturi)    
  Unde esti tu Kafka? (Marţi, 17 iunie 2008, 2:27)

  Al [anonim]

  Eu cred ca este ideea cea mai absurda vehiculata in ultimul timp de catre un comisar european. Cum va duce taxarea apelurilor primite la scaderea costurilor?
  Adica un om obisnuit (un ordinary people fara Q7 sau Louis Vuitton) ce detine un abonament obisnuit pentru mobil, care nu da telefoane la Paris sau la New York, dar primeste apeluri de la prieteni sau de la fiul/fratele/varul sau, sau fiica/sora/nepoata sa din aceeasi localitate sau alta localitate apropiata, va plati mai putin decat inainte de introducerea acestei taxari? Ha? E ireal.
  Cred ca madam comisar Reding este mare fan Kafka si Eugen Ionesco.
  Rezultatul unui asemenea demers o sa fie unul tembel: toti o sa refuze apelurile primite de la persoane necunoscute, sau cunoscute dar cu intentii necunoscute iar cu ceilalti din lista scurta de apropiati, o sa vorbeasca muuuult mai putin.
  Pai de ce sa platesc eu cand ma suna cineva pentru propria lui problema? In concluzie: refuzul unei convorbiri va fi cel mai des intalnit mod de a utiliza telefonia celulara.
 • -1 (1 vot)    
  asta e "capitalismul european" (Marţi, 17 iunie 2008, 6:36)

  eeeuuuu [anonim]

  am mai afirmat-o: europa nu a cunoscut niciodata capitalismul, ci doar feudalismul industrial. sa nu va mire daca intr-o zi vor plati taxe si cei care nu folosesc telefonia mobila, pentru simplul motiv ca nu o folosesc. europei ii mai trebuie multa vreme sa iasa din feudalismul care a facut-o sa declanseze doua razboaie mondiale pentru impartirea unor piete pe care sa le impoziteze.
 • -1 (1 vot)    
  taxe (Marţi, 17 iunie 2008, 7:12)

  nu vreau [anonim]

  Hmm daca e asa nu o sa mai dau numarul personal pentru servici o sa cer si eu un abonament sau sa imi plateasca serviciul factura la telefon mobil......desi nu cred ca se va aproba asta, ca de sunt alte cheltuieli care primeaza la firma la care lucrez.
  Cred ca doamna Viviane Reding are prea multe apeluri si nu mai face fata facturi ca altfel nu imi dau seama de ce i-a venit asemenea ideei. Sa isi i-a abonament busines ca are minute incluse si e mai ieftin.Inteleg ca pentru a suna in strainatate e taxare de ambele parti dar pentru a suna in aceiasi tara/retea mi se pare aiurea.
 • 0 (0 voturi)    
  Americanii vor ca europenii iar noi... (Marţi, 17 iunie 2008, 8:19)

  gaspy [utilizator]

  Toti americanii cu care am vorbit se mira ca ne dam atat de usor numarul de mobil. "Daca o sa te tot sune?" "Pai asta e si ideea!" Cum, voi nu platiti daca sunteti sunat?"

  Modelul american in care ambele parti platesc are niste radacini adianci, de pe vremea mobilelor analogice pe care si le permiteau doar oamenii de afaceri si s-a perpetuat tocmai pentru ca e profitabil.

  Multi dintre voi poate nu isi dau seama cat de avansata e Europa in domeniul telefoniei mobile comparativ cu SUA, nu doar ca echipamente ci mai ales ca beneficii pentru consumator (da, stiu ca o sa-mi sara in cap destui, dar spatiul nu-mi permite sa argumentez in extenso.... pentru detalii, vezi Google)

  Sper ca modelul asta al platii pentru apelurile primite sa fie respins... numai cine a fost in roaming o bucata de timp mai lunga poate intelege.

  Pasul urmator, daca e sa-i copiem pe americani, e sa reducem posibilitatile dea cumpara celulare "la liber" (fara abonament), sa dam posibilitatea firmelor sa customizeze celularele (adica sa dezactiveze facilitati gen bluetooth pentru cei cu abonamente mai reduse) si sa ceara $2/rington... ah, asta deja se intampla...
 • 0 (2 voturi)    
  Ce tampenie (Marţi, 17 iunie 2008, 8:50)

  adik [anonim]

  Pe langa faptul ca majoritatea vor refuza apelurile de la necunoscuti (de ce sa platesc eu ca a gresit cineva nr de telefon),
  mi se pare o tampenie sa impuna taxa si la destinatar plecand de la PRESUPUNEREA ca opreratorii de telefonie vor avea pachete atractive.
  SI DACA NU "VREA MUSCHII LOR"?

  Pe de alta parte, cand voi dori sa vorbesc la telefon cu amanta o sa platesc si eu si ea.
  Hai ca la mine mai merge, dar ea?
  Va renunta la mine pentru unu' care-i plateste factura la telefon.
  • 0 (0 voturi)    
   :)) (Marţi, 17 iunie 2008, 9:19)

   m [anonim] i-a raspuns lui adik

   Ahahahah, tare comentariu :)
 • -2 (2 voturi)    
  taxe???? (Marţi, 17 iunie 2008, 9:04)

  haiduc [anonim]

  toate parasutele mai nou, sunt foarte bune in politica, cand locul lor ar trebui sa fie la cratitza sau pe autostrazile Europei...referitor la aplicarea unei noi taxe, prosti ar fi romanii s-o accepte daca va exista vreo dezbatere publica pe acesta tema
  In atentia capsunarului canadian: daca tu esti prost si-ti place sa fii asa e problema ta, asta nu inseamna ca o aberatie de care tu esti tare mandru, trebuie s-o accepte romanii.
 • 0 (0 voturi)    
  de ce? (Marţi, 17 iunie 2008, 9:15)

  hahalera ce da la gaoza astora cu taxele [anonim]

  in ultimul timp toti vor ca noi sa avem o gramada de taxe, si pt ce? ca ei burtosii lu sfantu euro sa frece buha la bruxelles.
  NE INTALNIM PE LUMEA AILALTA!!!!!!!!!!!
 • 0 (0 voturi)    
  mobil (Marţi, 17 iunie 2008, 9:23)

  eu [anonim]

  ce bine ca nu am mobil...si nici nu vreau :D
 • 0 (0 voturi)    
  A cazut din pat si s-a gandit ea asa mai bine... (Marţi, 17 iunie 2008, 9:55)

  Al de sus [anonim]

  Cred ca madam Reding asta nu e intreaga la cap...auzi tu sa platesti si pentru apelurile primite...eventual hai sa platim si pentru fiecare bip dat...ca de dom'le e poluare magnetica...somn usor UE si vise placute...
 • 0 (0 voturi)    
  paine si circ (Marţi, 17 iunie 2008, 9:57)

  _darkstar_ [utilizator]

  UE si America de Nord vor o piata comuna de desfacere a produselor si serviciilor, ceea ce inseamna ca vor urma tot felul de ajustari la nivel economic pentru a face cele 2 continente "compatibile".

  restul e circ (cel putin in cazul de fata)
 • 0 (0 voturi)    
  si mie mi se pare o prostie! (Marţi, 17 iunie 2008, 10:20)

  kitty [anonim]

  Chiar asa! Nu e normal să plătesc pentru ca a greşit cineva nr. de telefon! Îmi vine să şi râd: imaginaţi-vă ce facturi o să avem de Paşti, de Crăciun, de ziua de naştere şi cea onomastică...

  PS: Vă rog să nu mă sunaţi de ziua mea... :))))
 • 0 (0 voturi)    
  TEMBELISM (Marţi, 17 iunie 2008, 10:34)

  YO [anonim]

  eu propun o taxa pe telefon (impozit) .....traiasca capitalul.....
 • 0 (0 voturi)    
  1000 minute/luna, seara si weekend gratis (Marţi, 17 iunie 2008, 11:06)

  micra [anonim]

  Nu am vrut sa comentez, pentru ca la prima vedere chiar pare o idee nebuna.
  Dar apoi mi-am amintit ca dupa ce am venit din State am povestit multor prieteni ca am avut abonament cu 1000 de minute pe luna pentru 30$, dar minutele se puteau folosi doar de luni pana vineri intre orele 8-20, ca in rest era GRATIS! Asa cum am scris de exemplu serile vorbeam cu prietenii 40-50 de minute gratis sau sambata inainte de masa am telefonat de pe mobil pe fix la 5 state departare gratis, deci nu am consumat din cele 1000 de minute nici o secunda. Punctul negativ era ca mi se consumau minutele si cand ma suna pe mine cineva... Dar era valabil doar tot in orele de varf...
  Multi nu m-au crezut, se gandeau ca vorbesc prostii... vezi Doamne abonament pe 1 an cu telefon gratis si 1000 de minute pe luna, serile si weekendul gratis doar pentru 75 Ron...
  Ideea este ca se poate... Vederile inguste nu le permit multora sa se uite dincolo de granitele tarii dar comentarii se pot face si fara a avea experienta.
  Concluzie: In Satate am vorbit mai ieftin si mai mult intr-un an ca in Romania intr-un an si as vrea sa am abonament din ala...doar ca... vazand coruptia si dorinta de imbogatire rapida pe spinarea altora bazata pe democratia iliesciana si eu ma indoiesc ca in Romania se poate aplica ceea ce functioneza bine in vest. Pardon, se poate aplica doar ca nu va functiona :-)
  Diferente de calitate vor fi intre Mercedesul facut in Germania si Romania.
  Iar daca doriti preturi actualizate la abonamente de telefonie mobila din State mai verificati pe web la Cingular sau T-Mobile (pe asta din urma o detin nemtii)
 • 0 (0 voturi)    
  Noi suntem indirect priviti (Marţi, 17 iunie 2008, 15:15)

  Je [anonim]

  Toata polologhia asta se refera la taxa de interconectare intre retele: adica nu mai plateshte ala din Orange ca il suna pe ala din Vodafone tarif marit (ca suna in alta retea) ci plateste ala din Vodafone (aici e cantecul) ca e sunat din Orange.
  Cum plateshte cel din Vodafone ... hmmm, aici se va da meciul, shi vom vedea care dintre furnizori e cel mai client friendly. Grija... chestia e valabila shi in sens invers, de fapt valabila pentru oricare doua retzele de telecomunicatie. ;) deci, practic, luata asha "goala" treaba asta e ca itzi scade factura daca suni in alte retele ( pt ca tariful tau e compus din tarif normal + taxa de interconectare + adaos :D ; iar taxa aia de interconectare va reveni celui pe care-l suni). sub ce forma ii revine celui pe care il suni (adica cum ii va creste aluia factura) depide de furnizorul lui. Om trai si om vedea.
 • 0 (0 voturi)    
  ALTERNATIVA (Marţi, 17 iunie 2008, 16:09)

  digital [anonim]

  Fratilor, voi nu v-ati facut calculele bine, DACA ati uitat ca sunand de pe un celular, care are acces la Internet, dar prin servicii GRATUITE VoIP (Jakuda, iCall sau (the best!) Fring...etc) , iesiti bine indiferent de taxa de ...primire.

  In rest , MICRA si _DARKSTAR au perfecta dreptate!
 • 0 (0 voturi)    
  si daca... (Luni, 23 iunie 2008, 23:06)

  marius [anonim]

  si daca eu nu am credit pe cartela ce o sa imi ia?!
  • 0 (0 voturi)    
   abonament t-mobile (Sâmbătă, 5 iulie 2008, 18:21)

   io [anonim] i-a raspuns lui marius

   nu ai credit, nu poti primi apeluri. am patit-o saptamana trecuta. pretul e mare daca folosesti cartele prepaid. abonament la t-mobile, cu 600 min incluse, 5 nr cu care vorbesti gratis indiferent de ora, gretis seara dupa ora 20 si in weekend 45$ cu tot cu taxe. de luna viitoare se scumpesc si sms pana la 20 centi.
 • 0 (0 voturi)    
  comentariu-tarife (Duminică, 28 decembrie 2008, 19:11)

  pacurariu gheorghe [anonim]

  unde pot gasii aceasta lege,cit si norma de aplicare. Se pare ca este neaplicabila la toate retelele,la ac. pret. As dori raspuns.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by