Parlamentul Greciei a aprobat joi vanzarea unei participatii de 3% detinute de stat in cadrul OTE catre Deutsche Telekom (DT), informeaza Reuters. In luna mai, cele doua parti au anuntat incheierea unui acord, prin care atat statul cat si DT vor avea participatii egale la OTE si vor imparti controlul companiei, directorul executiv urmand a fi numit de operatorul german. Tranzactia mai are in prezent nevoie de aprobarea autoritatilor de concurenta, iar finalizarea acesteia este asteptata in a doua jumatate a acestui an.

O lege de la sfarsitul lui 2007, impiedica investitorii straini sa detina peste 20% dintr-o companie locala de interes strategic fara a primi in prealabil acordul autoritatilor, inclusiv a Parlamentului. Acordul a primit in Parlamentul elen 151 voturi pentru si 144 impotriva.

Pe 14 mai, statul grec si Deutsche Telekom au semnat un acord in urma caruia ambele parti vor detine cate 25% plus o actiune din OTE si vor avea cate cinci membri in echipa de conducere a grupului de telecomunicatii. Directorul executiv va fi numit de DT, dar statul elen va avea dreptul de veto asupra a cel mult doi candidati.

Statul va lua pe 3% din OTE 442,3 milioane euro, iar DT va plati pentru 25% plus o actiune din OTE 3,2 miliarde euro. Pana in 2011, DT mai poate cumpara inca 15% din OTE de la statul elen.

Potrivit informatiilor Deutsche Telekom, acordul mai are acum nevoie doar de aprobarea autoritatilor de concurenta, iar finalizarea tranzactiei este asteptata in a doua jumatate a acestui an.

Prin controlul managementului OTE, DT obtine implicit controlul Romtelecom si Cosmote, companii controlate in prezent de catre grupul elen.

La Romtelecom, OTE detine 54,01% din actiunile companiei, in timp ce statul roman controleaza restul. OTE controleaza si grupul Cosmote, companie cu 15 milioane de clienti in cinci tari din Balcani, respectiv in Grecia, Romania, Bulgaria, Albania si Macedonia. Cosmote Romania este controlata in proportie de 70% din actiuni de Cosmote Grecia si Romtelecom cu 30% din actiuni.