Autoritatea Nationala pentru Reglementare in Comunicatii (ANRCTI) a anuntat marti ca a deschis procedura initiala de alocare a numerelor nationale pentru servicii de informatii privind abonatii, de forma 118(xyz). Orice furnizor poate solicita cel mult cinci numere, iar titularii licentelor de utilizare a unor astfel de numere vor plati anual catre arbitrul telecom cate 3.500 lei pentru fiecare numar alocat.

Potrivit datelor ANRCTI, numerele vor putea fi utilizate pentru furnizarea atat a serviciilor de informatii privind abonatii, cat si a serviciilor conexe acestora, precum accesul la informatii privind domeniul de activitate sau profesia abonatului, terminarea apelurilor la numarul informat, accesul la servicii de informatii privind abonatii unor furnizori de servicii de comunicatii electronice destinate publicului din alte state sau accesul la informatii privind abonatii in limbi de circulatie internationala.

Furnizorii de comunicatii interesati de obtinerea unei licente de utilizare pentru numerele nationale pentru servicii de informatii pot depune cereri in perioada 1 – 31 august 2008.