Durata de viata a bateriei telefonului mobil dar si dependenta acesteia de puncte fixe de reincarcare devin treptat foste probleme. Pentru iubitorii de miscare, Orange si O2 au creat dispozitive care tin bateria telefonului in viata gratie dansului, alergatului sau mersului pe bicicleta. Pentru cei comozi, dar care au numai telefoane made in Japonia, Strapya World a produs un mini incarcator solar pentru telefonul mobil, care poate fi purtat asemenea unui breloc. Innovative Solutions and Technologies (IST) sustine insa ca are cel mai mic, mai usor si mai puternic incarcator portabil din lume, SideWinder.

175.000 de participanti la festivalul de muzica Glastonbury Festival din sud-vestul Angliei (in perioada 27-29 iunie a acestui an), dedicat prezentarii solutiilor alternative la problemele de mediu, nu au avut de ce sa caute traditionalele surse de curent electric pentru incarcarea telefoanelor mobile, scrie InformationWeek.

Dance Charger
Foto: Gotwind
In parteneriat cu Gotwind, companie specializata in proiecte de folosire a surselor alternative de energie, Orange a prezentat doua dispozitive care folosesc energia cinetica, eoliana si solara pentru incarcarea dispozitivelor mobile. Primul, Dance Charger, este un dispozitiv capabil sa transforme energia cinetica in energie electrica si poate fi purtat pe brat in timp ce alergi sau dansezi. Potrivit informatiilor Gotwind, dupa o ora de dans, dispozitivul a generat doua linii la baterie in cazul unui Nokia N95, echivalentul a aproximativ 10 minute de convorbire la telefon.

Recharge Pod
Foto: Gotwind

A doua inovatie prezentata a fost Rechargepod, o statie de reincarcare a telefoanelor mobile adapostita de un cort, care foloseste energia solara si eoliana. Cu o putere de varf de 1000 de wati, dispozitivul poate incarca pana la 100 de telefoane mobile pe ora.

Wind charger
Foto: Gotwind
In cadrul editiei de anul trecut a festivalului, cele doua companii au prezentat un alt dispozitiv portabil de incarcare a telefonului mobil. Cu o greutate de numai 150 de grame, dispozitivul poate fi montat pe varful unui cort si se foloseste de puterea vantului pentru incarcarea bateriei telefonului. Energia obtinuta dupa 12 ore de functionare, permite incarcarea completa a oricarui telefon mobil in decurs de maxim doua ore.

Telefon incarcat prin pedalare
Foto: Engadget

Un alt festival englezesc, O2 Wireless Festival din Hyde Park, sponsorizat de aceasta data de O2, este un moment bun pentru operatorul de telefonie mobila pentru a prezenta un sistem alternativ celor traditionale pentru incarcarea dispozitivelor mobile. Engadget scrie ca in cadrul editiei din acest an, O2 va prezenta un dispozitiv de incarcare actionat prin pedalarea bicicletei.

Mini incarcator solar
Foto: Strapya World
Doar pentru telefoanele mobile japoneze, compania Strapya World a lansat un mini incarcator solar portabil a carui inaltime este de doar 5,5 centimetri, scrie Investorspot. Pentru a-si lua energia are nevoie de 6-10 ore, dureaza intre 15-25 minute pentru incarcarea bateriei telefonului, permitand apoi pana la 40 de minute de convorbire.

Sidewinder
Foto: IST

Producatorul IST pretinde insa ca a inventat cel mai mic, usor dar si puternic incarcator portabil pentru telefoanele mobile din lume. Numit SideWinder, cantareste 2 uncii si jumatate, iar prin actionarea manuala a unei manivele timp de 2 minute permite peste 6 minute de convorbire. La pachet cu un cablu Nokia si patru tipuri de adaptoare, SideWinder este compatibil cu aproape orice tip de telefon mobil.