Operatorii de telefonie mobila care-si taxeaza din greu clientii, pentru SMS-urile trimise de acestia in regim de roaming, ar putea fi obligati sa reduca cu doua treimi costul acestor mesaje, spun reprezentantii CE. Comisarul pentru telecom, Viviane Reding, spera ca in octombrie sa propuna un regulament in acest sens, scrie Reuters.

Cele 2,5 miliarde de SMS-uri trimise anual de consumatorii europeni in regim de roaming costa in medie de zece ori mai mult decat mesajele trimise in tara.

Cele 2,5 miliarde de mesaje scrise trimise in fiecare an de clientii de telefonie mobila in regim de roaming costa in medie 0,29 euro fara TVA, dar pot ajunge si la 0,80 de euro, se arata in statisticile adunate de grupul autoritatilor europene de reglementare (ERG) in perioada octombrie 2007-martie 2008.

Initiativa "SMS-uri fara granite" prezentata marti de comisarul european pentru telecomunicatii Viviane Reding este sustinuta si de presedintele Executivului european, Jose Manuel Barroso.

“Piata interna europeana ar trebui sa-si joace rolul care i se cuvine si nu permita ca vreo granita sa reapara pe factura telefonica a celui care calatoreste in UE. Vazand ultimele tendinte de preturi obtinute de autoritatile nationale de reglementare in domeniul telefoniei mobile, sunt ingrijorat in mod deosebit de preturile mari platite de consumatori pentru SMS-uri atunci cand calatoresc in strainatate. Exista si pericolul ca firmele europene sa fie descurajate de costurile netransparente pentru transmisia de date. Comisia va colabora strans cu Parlamentul si Consiliul European pentru a gasi raspunsuri rapide la problemele de roaming in ce priveste transmisia de date din Europa", a spus Barroso, citat de NewsIn.

Aceste preturi nu au scazut nici dupa apelul lansat de comisarul Reding in luna februarie ca operatorii de telefonie mobila sa reduca aceste tarife de bunavoie, pentru a evita impunerea unui tarif maxim la nivel european.

"Comisia ar trebui sa poata prezenta o propunere legislativa Parlamentului si Consiliului European la inceputul toamnei. Ma voi angaja cu toata energia de care dispun pentru a asigura ajungerea la un acord politic inca in timpul presedentiei franceze a UE", a spus Reding.

"Cetatenii UE ar trebui sa fie liberi sa trimita SMS-uri in afara granitelor fara a fi jecmaniti. Tarifele de roaming au secat deja prea mult portofelul clientilor de telefonie mobila, mai ales al celor 77% dintre tinerii care trimit mesaje scrise cand se afla in strainatate. Nu este un semnal bun pentru competitivitatea industriei europene de telefonie mobila", a adaugat comisarul european.

Seful ERG Daniel Pataki considera "potrivita" limitarea tarifului de roaming la mesaje scrise intre 0,11 si 0,15 euro per SMS. "In privinta tarifului de roaming la transmisia de date, va trebui sa continuam evaluarea pentru a vedea daca e nevoie de reglementari suplimentare. Solicitam industriei sa fie vigilenta in privinta tarifelor de roaming, pentru a evita noi reglementari", a spus Pataki.

Potrivit datelor obtinute de la EFG si de la operatorii de telefonie mobila din statele membre, un consumator francez de exemplu plateste pana la 0,30 de euro pentru un SMS trimis din Italia, in timp ce un ceh ar plati 0,42 de euro. In Spania, un turist suedez ar plati pana la 0,40 euro pentru un mesaj scris, un polonez 0,45 euro, iar un englez pana la 0,63 de euro.