Profitul net al Nokia a scazut cu 61% in trimestrul al doilea, comparativ cu perioada similara a anului trecut, pana la 1,1 miliarde euro, in timp ce vanzarile au urcat cu 4%, pana la 13,2 miliarde euro, scrie Bloomberg. Finlandezii au vandut 122 de milioane de terminale intre aprilie si iunie, pe fondul cresterilor din zona Asia - Pacific. Compania estimeaza ca are 40% dintr-o piata pe care anul acesta e de asteptat sa se vanda peste 1,2 miliarde de telefoane mobile.

Actiunile Nokia au urcat cu 6,8% la bursa de la Helsinki, dupa anuntul legat de cresterea vanzarilor, care au depasit prognozele analistilor (12,6 miliarde euro). Profitul net a scazut insa de la 2,8 miliarde euro, la 1,1 miliarde euro si din cauza costurilor cu inchiderea fabricii de la Bochum.

Vanzarile de telefoane au fost afectate de faptul ca in SUA si Europa consumatorii au cheltuit mai putin, iar declinul dolarului a facut ca preturile telefoanelor sa scada. Nokia a vandut 122 de milioane de terminale, in crestere cu 21% fata de anul trecut. Compania estimeaza ca are o cota de 40% pe o piata in care in trimestrul trecut s-au vandut 303 milioane de telefoane, cu 15% peste valoarea din trimestrul doi din 2007 si 3% peste primele trei luni ale anului curent. Finlandezii estimeaza ca pe plan mondial se vor vinde cu peste 10% mai multe telefoane decat cele 1,14 miliarde vandute anul trecut.

Din cele 122 de milioane de telefoane vandute de Nokia trimestrul trecut, 27 de milioane au fost in Europa, valoare similara cu cea din Q2 2007. Zona Asia - Pacific a crescut cel mai repede, 42%, pana la peste 36 de milioane de terminale vandute, in timp ce livrarile din America Latina au urcat cu 39%, iar cele din Africa si Orientul Mijlociu au avansat cu 23%

Pana la cresterea de astazi, actiunile Nokia au coborat cu 41% anul acesta, pe fondul crizei economice care afecteaza cererea. Valoarea de piata a Nokia a ajuns la circa 61,8 miliarde euro.

Pretul mediu de vanzare al unui terminal Nokia a scazut la 79 de euro trimestrul trecut, de la 83 de euro in primele trei luni ale anului.

Nokia a inchis in iunie fabrica de la Bochum si va plati compensatii de 200 milioane euro celor 2.300 de muncitori care raman fara loc de munca.