Listarea pe bursa a actiunilor detinute de statul roman in cadrul Romtelecom se va face cel mai probabil in primavara anului viitor, si nu in toamna acestui an, cum era stabilit, in principal, din cauza situatiei nefavorabile de pe pietele financiare internationale, a declarat marti, Karoly Borbely, ministrul comunicatiilor din Romania. Un alt motiv al amanarii listarii a fost asteptarea finalizarii tranzactiei dintre Deutsche Telekom si OTE, prin care grupul german a dobandit control si asupra Romtelecom si Cosmote, companii detinute de operatorul elen.

"Nu ne-am grabit cu pregatirea procedurii de listare pe bursa in aceasta toamna din cauza trendului de scadere pe pietele financiare internationale. In al doilea rand datorita faptului ca Deutsche Telekom a achizitionat 25% din OTE. Aceasta procedura a durat circa trei luni. Nu puteam incepe procedura de listare a actiunilor Romtelecom fara sa fie finalizata aceasta tranzactie. Listarea va avea loc cel mai probabil anul viitor, in primavara. Vrem sa listam, insa nu vrem sa scapam de actiunile Romtelecom, ci sa vindem la un pret cat mai bun si compania sa fie pregatita", a explicat ministrul comunicatiilor.

In luna februarie a acestui an, ministrul declara intr-un interviu pentru HotNews.ro ca Guvernul urmareste listarea unui pachet de minim 10% din actiunile detinute la Romtelecom in toamna acestui an.

Borbely: Suntem pregatiti sa listam si tot pachetul de actiuni Romtelecom

Ministrul comunicatiilor a mai anuntat ca in prezent caietul de sarcini este finalizat si ca in maximum o luna si jumatate va fi semnat contractul cu consultantul, care va pregati compania pentru listarea pe bursa. In luna aprilie, casa de avocatura Bostina si Asociatii a fost desemnata consultant juridic pentru listarea Romtelecom, urmand sa elaboreze documentatia privind selectia brokerului si sa asigure ministerului asistenta juridica pe parcursul procesului de listare.

Oficialii romani iau in calcul listarea Romtelecom atat pe Bursa de Valori Bucuresti, cat si pe una dintre pietele internationale de capital. Ministrul spune ca vrea sa obtina cel mai bun pret si ca in functie de situatia pietelor financiare ar putea vinde tot pachetul.

"In primul rand vrem sa avem un consultant cu experienta, iar apoi in decursul pregatirii companiei, care dureaza intre patru si sase luni si in functie si de fluctuatia pe pietele financiare vom stabili si procentul actiunilor listate, care poate fi cuprins intre 10% si pachetul integral, fara nici o problema", a mai spus Borbely.

Statul roman detine, prin Ministerul Comunicatiilor, un pachet de 45,99% din actiunile companiei Romtelecom, pachetul majoritar, de 54,01% fiind detinut de grupul grec de telecomunicatii, OTE. Finalizarea procesului de privatizare a companiei va consta in Oferta Publica Initiala si admiterea Romtelecom la tranzactionare pe o piata bursiera internationala si/sau pe piata bursiera interna.

Deutsche Telekom a inceput mutarile la OTE si se intalneste in septembrie cu oficialii romani

Potrivit declaratiilor ministrului roman, tranzactia dintre DT si OTE a luat sfarsit, grupul german urmand in curand sa se intalneasca si cu autoritatile romane.

"Aceasta tranzactie (n.r. dintre DT si OTE) s-a finalizat. In prezent, in cadrul OTE, DT a inceput evaluarile si implementarea anumitor decizii de management. Presedintele executiv al companiei este numit de DT, dar actualul presedinte executiv va mai ramane in functie pentru inca cel putin un an. De asemenea, in luna septembrie va avea loc o intalnire intre reprezentantii grupului german, cei ai MCTI si primul ministru roman", a mai spus Borbely.

Nu in cele din urma, oficialul roman a tinut sa precizeze ca "deciziile majore strategice ale Romtelecom pentru anul 2008 vor fi respectate in totalitate si ca orice decizie strategica a noului actionar trebuie sa obtina acordul guvernului grec".