Bombardament cu SMS-uri pentru cei care fac farse la 112
Peste 90% din apelurile la numarul unic de urgenta 112 sunt false, multe sunt date de copii si nu este functional nici sistemul de localizare a apelantilor la 112 din retelele de telefonie mobila, ultim fapt pentru care Romania se afla in faza a doua a procedurii de incalcare a dreptului comunitar deschisa de Comisia Europeana.
"Am stabilit o intalnire cu toti operatorii mobili, la inceputul lunii septembrie, dupa terminarea concediilor, pentru a gasi o solutie tehnica privind bombardamentul cu SMS-uri a apelantului respectiv. Cateva tari UE au folosit acest sistem si a dat roade. Trebuie gasita o solutie pentru ca operatorul 112 sau operatorii mobili care vor trimite aceste mesaje sa nu fie taxati pentru aceasta", a precizat Borbely.
Potrivit acestuia, bombardamentul cu SMS-uri presupune in prima faza trimiterea a 50 de mesaje standard pe zi celui care face apeluri false, urmand ca apoi sa fie trimise sute de SMS-uri pe zi. Procedura se va aplica insa numai dupa cinci apeluri false consecutive la 112, pentru a se evita posibilitatea apelarii din greseala si are ca scop blocarea telefonului pentru cateva ore din cauza numarului mare de mesaje.
In prezent apelurile false la 112 sunt pedepsite cu amenda de la 500 lei la 1000 lei, o alta solutie fiind blocarea cartelei respectivului apelant temporar sau permanent. Ambele metode de pedepsire nu au reusit sa dea prea multe roade, bombardamentul cu mesaje text fiind in opinia ministrului cea mai buna solutie si cu rezultate imediate.
Borbely promite din nou ca nu vom avea probleme cu Bruxelles-ul pe 112
Ministrul comunicatiilor a mai anuntat marti ca solutia tehnica pentru localizarea apelantilor la 112 din retelele de telefonie mobila va deveni functionala in toate retelele mobile in luna noiembrie a acestui an.
"In prezent, dupa ce operatorul 112 a organizat licitatiile pentru solutiile de captare ale apelantului din retelele de telefonie mobila, suntem in situatia ca undeva in jurul datei de 15 septembrie sa efectuam primul apel din retelele mobile, care va fi localizat conform solutiei selectate. Pana pe 15-20 noiembrie, solutia va fi implementata in toate retelele si localizarea apelantilor va fi in conformitate cu cerintele Comisiei Europene", a precizat Karoly Borbely.
Pentru deficientele sistemului 112, Comisia Europeana a deschis o procedura de incalcare a dreptului comunitar impotriva Romaniei, la sfarsitul lui 2007. Procedura are trei faze, fiecare avand in medie o durata de cate doua luni de zile pentru remedierea problemelor. In luna martie, cu ocazia vizitei in Romania, comisarul european Viviane Reding si-a exprimat increderea, la finalul discutiilor cu autoritatile romane, ca nu va fi nevoita ca in vara sa aduca Romania in fata Curtii Europene de Justitie in aceasta problema. Ministrul Borbely asigura chiar ca nu sunt probleme si ca procedura nu va inainta.
Cu toate acestea, in aprilie, Romania a primit a doua scrisoare de avertizare in procedura, aceasta fiind ultima faza a acestei proceduri inainte ca acest caz sa ajunga in fata Curtii Europene de Justitie.
Desi s-a mai inselat o data fata de actiunile Comisiei Europene, ministrul roman de comunicatii crede ca masurile luate si anuntate catre Comisia Europeana nu vor aduce Romania in aceasta faza.
"Romania nu va ajunge in fata Curtii Europene de Justitie, va asigur. In raspunsul catre Comisia Europeana am mentionat ca solutia tehnica va fi functionala in toamna lui 2008, fara a preciza un termen exact. Atunci am facut o evaluare foarte serioasa luand in calcul durata procedurilor de licitatie, conform legilor din Romania si o rezolvare mai rapida fata de termenul fixat de noi in noiembrie 2008 nu se putea realiza. Bineinteles, doamna Comisar are temerile dansei, insa ceea ce i-am comunicat pe 13 martie facem si in momentul de fata, drept pentru care nu cred ca Romania va ajunge in fata Curtii Europene de Justitie", a mai spus Borbely.

Povestea tinerei din Bacău care ține spectacole de stand-up comedy în Europa în patru limbi diferite și l-a făcut pe Seinfeld să râdă
INTERVIU Vestea bună și vestea proastă despre tulpina SARS-CoV2 din Africa de Sud, confirmată în premieră în România: Cât de ușor se transmite și cât de eficiente sunt vaccinurile împotriva ei?
Noua LISTĂ a țărilor din zona galbenă / Republica Moldova, Italia, Spania, Franța sau Marea Britanie, pe listă
Unul din cei doi pacienți din România infectați cu tulpina africană a SARS-COV2, fosta jurnalistă Liana Alexandru, povestește aventura sa COVID-19: cum s-au încurcat rezultatele testelor și cum voluntarii au salvat situația
CDC-ul american are un ghid cu sfaturi în cazul unei apocalipse zombi / Dr. Seuss, în topul vânzărilor Amazon după ce a fost acuzat de rasism / Nou film Star Trek, nou serial Terminator, confirmate
FOTOGALERIE Primăria Capitalei a montat anul trecut 500 de stații STB noi, de aproape 10.000 de euro bucata. Deși nu le-a plătit încă, o parte au fost deja vandalizate
Dobitocii care suna din distractie la 112 probabil vor arunca acea cartela si-si vor lua alta (nu cred ca se tin de facut glume de pe un cont de abonat). Deci va avea fix acelasi rezultat ca si blocarea permanenta a cartelei.
Pe de alta parte nu inteleg cum adica blocarea cartelei nu a fost eficienta. Ar trebui poate pur si simplu desfiintata cartela, stearsa, eliminata din retea. Asa ceva nu se poate sa nu fie eficient. Sau poate nu se vrea eficienta, se vor masuri de genul noi ne facem ca facem...
Si daca eu iau un telefon vechi, care nu stie sa stocheze mai mult de 10 mesaje si ii umplu memoria cu 10 mesaje, dupa care sun la 112 de tzaspe mii de ori? Memoria fiind plina, noile SMSuri or sa fie rejectate de telefon din start. Asa ca bombardamentul bombardeaza nu apelantul ci SMS Center-ul cu mesaje in coada de asteptare. Cred ca operatorii sunt foarte bucurosi de solutia adoptata.
Sau daca sun la 112 fara SIM in telefon? Pe ce numar mai dau berbecii SMS?
2. Din cate stiu, fiecare telefon are un ID unic numit IMEI (International Mobile Equipment Identity) si telefoanele pot fi blocate pe baza lui. Ar fi mult mia simplu sa se blocheze complet telefonul in toate retelele si probabil mai eficient.
2. stii prost. ma refer la blocarea respectiva. operatorii din ro nu au echipamentul respectiv si oricum imei se rescrie in 5 minute.
chiar daca IMEI se rescrie in 5 minute nu o poate face orice persoana... trebuie deplasare la "specialist" care, evident, te taxeaza!!!
Nu stiu cui ii mai convine sa-si schimbe IMEI-ul de 2 ori pe saptamana daca plateste.
In tarile unde se blocheaza telefoanele furate dupa IMEI aproape ca nu se mai fura telefoane mobile. Este prea mare bataia de cap cu schimbarea IMEI-uli (nu din punct de vedere tehnic) .
E inimaginabil ca 9 din 10 apeluri sunt false, iar pedeapsa pentru astfel de 'farse' ar trebui sa mearga pana la puscarie.
Daca eu sunt si spun ca e o bomba la primarie, oare solutia lor e tot sa ma bombardeze cu sms-uri, sau ma identifica mai usor?