Nokia a prezentat marti inca doua telefoane de ultima generatie din gama N-Series, respectiv N85 si N79, pe fondul cresterii competitiei din partea unor producatori precum Apple sau Samsung, informeaza Reuters. Nokia a mai anuntat ca terminalul N96, vazut ca rival pentru iPhone 3G, va iesi pe piata abia in ultimul trimestru al acestui an, la un pret estimat de 895 dolari. Bloomberg noteaza ca lansarea celor doua terminale are loc in contextul in care cota de piata Nokia pe segmentul terminalelor convergente a scazut.

Cele doua dispozitive vor fi comercializate incepand cu luna octombrie a acestui an la preturi, excluzand subventiile si taxele, de 450 euro si respectiv 350 euro. N85 si N79 dispun de camere foto de 5 megapixeli cu lentile optice Carl Zeiss si au cel putin 10 jocuri N-Gage preinstalate. N85 este un telefon slider cu ecran de 2,5 inch si memorie interna de 8 GB, in timp ce N79 dispune de memorie interna de 4 GB.

Lansarea celor doua telefoane vine in contextul in care cota de piata a Nokia pe segmentul asa numitelor terminale convergente (telefoane inteligente si multimedia), care permit printre altele navigarea pe internet, descarcarea de muzica si trimiterea de de e-mail-uri a scazut in trimestrul doi al acestui an la 41% fata de 51% in trimestrul similar din 2007, noteaza Bloomberg.

Firma de cercetare si monitorizare IT&C, Gartner, estimeaza ca piata terminalelor inteligente a ajuns la 32,2 milioane unitati in primul trimestru al acestui an, reprezentand circa 11% din totalul telefoanelor vandute la nivel global, informeaza CNN Money. Potrivit Gartner, Nokia avea o cota de piata de 45%, pe locurile secunde plasandu-se Research in Motion, producatorul dispozitivului BlackBerry cu o cota de piata de 13,4% si Apple cu o cota de piata de 5,3%.

In ceea ce priveste terminalul N96, anuntat inca din luna februarie a acestui an, comercializarea acestuia a fost amanata pentru ultimul trimestru din acest an. In februarie, Nokia se lauda cu vanzarile N95, peste 7 milioane de unitati vandute de la lansarea din 2007, si anunta iesirea pe piata a lui N96 in trimestrul trei din 2008 la pretul de circa 550 euro (inainte de subventii si taxe).

Detalii tehnice despre N85 gasiti aici, iar despre N79 gasiti aici.