Dan Georgescu, fostul presedinte al arbitrului pietei telecom din Romania (ANRCTI) a depus marti, la Curtea de Apel Bucuresti, o cerere de suspendare a deciziei de revocare din functie, semnata de premierul Tariceanu, informeaza NewsIn. Premierul a semnat saptamana trecuta eliberarea din functie a lui Dan Georgescu, din fruntea ANRCTI, numind in loc pe Dorin-Liviu Nistoran, actionar la mai multe firme telecom. Comisia Europeana a precizat pentru HotNews.ro ca analizeaza in prezent atat motivele acestei demiteri, cat si impartialitatea autoritatii de reglementare.

Informatia pe scurt:

1. Dan Georgescu, recent demis de la sefia ANRCTI, a atacat in instanta decizia premierului Tariceanu.

2. Liviu Nistoran, noul sef al arbitrului telecom, actionar la firme active in acest sector, explica pentru HotNews.ro de ce nu se afla in conflict de interese prin aceasta numire. Nistoran neaga legatura acestor firme cu sectorul telecom si spune ca a cesionat NetCom si acum vinde Televoice, o alta firma unde este actionar majoritar.

3. Tariceanu este la al doilea proces cu un presedinte al autoritatii nationale de reglementare in comunicatii, dupa scandalul demiterii lui Dan Smeeianu, in 2005.

"Nu cunosc motivele demiterii, nu mi s-a adus la cunostinta nimic in acest sens. Din punctul meu de vedere, aceasta decizie nu este motivata legal", a declarat pentru NewsIn Dan Cristian Georgescu.

Noul sef ANRCTI, Liviu Nistoran: Am cesionat NetCom, iar acum sunt in proces de finalizare a vanzarii Televoice

Contactat de HotNews.ro, noul sef ANRCTI a recunoscut ca este actionar majoritar la Digital Pro si Televoice si ca a fost la NetCom, cesionata recent. Nistoran a explicat de ce nu considera ca se afla in conflict de interese, prin aceasta numire. Scuzele acestuia sunt ca firmele sunt fie prea mici (Digital Pro), fie nu activeaza in domeniul telecom, ci vand doar echipamente de telecomunicatii. Mai mult, Nistoran spune ca a cesionat NetCom, si se pregateste sa finalizeze si vanzarea Televoice.

"Aceste companii nu activeaza in domeniul comunicatiilor electronice, ci vand echipamente, respectiv Televoice vinde telefoane fixe, iar NetCom, pe care am cesionat-o, vindea centrale telefonice. Intr-adevar exista o incompatibilitate, dar din punct de vedere moral si tocmai de aceea am decis sa cesionez NetCom si sunt in proces de finalizare a tranzactiei de vanzare si a firmei Televoice. Digital Pro este o firma care are niste site-uri mici si care nici microintreprindere nu poate fi numita, cu venituri de cateva mii de euro anual", a explicat Nistoran.

Nistoran a mai spus ca, in prezent, cea mai mare parte a cifrei de afaceri Televoice (80%) este obtinuta din vanzarile de GPS-uri si ca ultima tranzactie cu un operator telecom, respectiv UPC, s-a facut in 2007. Mai mult, a precizat acesta, clientii principali ai Televoice sunt in prezent retelele de retail.

Nistoran despre analiza Comisiei Europene: Am fost numit legal

Cat despre faptul ca demiterea de la ANRCTI este analizata in prezent si de catre Comisia Europeana, noul sef al institutiei considera ca are legea de partea sa.

"Am fost numit in baza legii. Mai departe, orice declaratie poate fi facuta. Inteleg ca si Dan Georgescu a atacat in instanta decizia si instanta se va pronunta asupra legalitatii. La inceputul sesiunii parlamentare imi dau demisia din functia de deputat. Am 30 de zile termen pana sa-mi dau demisia. Intentionat aman aceasta demisie pana la limita termenului legal pentru a putea depune un pachet legislativ care reglementeaza activitatile spatiale si satelitii", a mai spus acesta.

Comisia Europeana analizeaza noile evenimente de la ANRCTI

Eliberarea din functie a lui Dan Georgescu a fost semnata lunea trecuta de catre premierul Tariceanu, iar surse guvernamentale au declarat pentru HotNews.ro ca "decizia a fost luata in urma unei evaluari a activitatii institutiei". Dan Georgescu s-a aratat surprins de decizia premierului, declarand ca acesta nu i-a impartasit nicio nemultumire legata de activitatea desfasurata si ca motivele sunt nefondate.

In locul acestuia, Tariceanu l-a numit pe deputatul Dorin-Liviu Nistoran, care potrivit declaratiei de interese a acestuia de pe site-ul Camerei Deputatilor, este actionar la mai multe firme telecom din Romania.

Contactati de HotNews.ro, reprezentantii Comisiei Europene au precizat ca "nu intra in atributiile Comisiei sa comenteze asupra unei anumite numiri in fruntea unei autoritati nationale de reglementare".

Totusi, Martin Selmayr, purtatorul de cuvant al comisarului european pe telecomunicatii Viviane Reding, a atentionat asupra importantei acordate de Comisie independentei autoritatilor nationale de reglementare, si a anuntat ca executivul de la Bruxelles va examina cu atentie recentele evolutii pe piata telecom din Romania, incluzand aici atat motivele demiterii presedintelui ANRCTI, cat si impartialitatea acestei institutii.

Tariceanu, la al doilea proces cu un presedinte al arbitrului telecom

Masura demiterii lui Dan Georgescu a surprins piata telecom in conditiile in care acesta fusese numit in functie chiar de catre premierul Tariceanu, care l-a destituit mai intai pe fostul presedinte, Dan Smeeianu, masura care a generat, la acea vreme, un adevarat scandal.

In cursul anului 2005, Dan Smeeianu a fost demis din functia de presedinte al ANRC, de catre premierul Tariceanu, in locul sau fiind numit Dan Georgescu. In 2006, in urma procesului pe care i l-a intentat premierului, pe motivul demiterii abuzive, Smeeianu a avut castig de cauza la Inalta Curte de Casatie si Justitie si urma a fi repus in functie. In iarna lui 2006, insa, o decizie adoptata de Guvern, in prag de sarbatori, a desfiintat ANRC-ul, stabilind infiintarea unei alte autoritati, cu activitate similara, sub denumirea ANRCTI. Presedinte al noii autoritati a fost numit Dan Georgescu.