Cosmote Romania va reduce, incepand cu 30 august, termenul limita impus de Comisia Europeana, tarifele de roaming pentru serviciile de voce pana la 0,46 euro/minut (fara TVA) pentru apelurile efectuate in tarile UE si pana la 0,22 euro/minut, pentru apelurile primite, conform reglementarilor comunitare, a anuntat miercuri operatorul. Vodafone a efectuat deja aceste reduceri inca din 18 august. Desi nu au anuntat inca nimic oficial, reprezentantii Orange au declarat pentru HotNews.ro ca vor face aceste reduceri incepand cu 30 august.

Anterior, utilizatorii Cosmote plateau 0,49 euro/minut (fara TVA) pentru apelurile efectuate in tarile UE si 0,24 euro/minut pentru apelurile primite. La mijlocul lunii august, Vodafone a anuntat aceleasi reduceri la tarifele de roaming de voce, incepand cu data de 18 august.

Si Orange promite sa faca reducerile incepand cu 30 august

Orange nu a efectuat inca aceste reduceri, insa oficialii operatorului spun ca in decursul acestui an au introdus mai multe optiuni de roaming cu tarife aflate sub nivelul impus de Comisia Europeana si promit ca incepand cu 30 august vor efectua inclusiv aceste reduceri.

"Orange a fost primul operator din Romania care a introdus eurotarifele in vara lui 2007 - inaintea termenului impus de Comisia Europeana. Anul acesta, am lansat numeroase optiuni de roaming, cu tarife aflate sub nivelul impus de reglementarile din 2008. Orange va continua sa respecte legislatia in vigoare, aplicind reducerea eurotarifelor conform cerintelor Comisiei Europene. Incepand din 30 august, eurotariful pentru un apel initiat va fi 0,46 eur/min, iar pentru unul primit 0,22 euro/min", a declarat pentru HotNews.ro Irina Pana, International Roaming Manager in cadrul Orange.

Regulamentul privind roamingul de voce in cadrul UE a intrat in vigoare in data de 30 iunie 2007 si stabileste tariful maxim (eurotarif) pentru efectuarea unui apel in roaming in strainatate la 0,49 euro/minut + TVA in primul an de la adoptare (2007), urmand ca in urmatorii doi ani acesta sa scada la 0,46, respectiv 0,43 euro/minut.

Pentru apelurile primite, Regulamentul prevede tarife maxime de 0,24 euro/minut in primul an, iar in urmatorii ani de 0,22, respectiv 0,19 euro.