In urma unei petitii semnate de mii de utilizatori francezi de iPhone 3G suparati pe viteza redusa la internet a noului terminal Apple, Orange, operatorul exclusiv din Franta, a recunoscut ca a limitat deliberat vitezele, pentru stabilitatea retelei, scrie BetaNews. Orange nu este la singurul astfel de incident, dupa ce in Polonia, operatorul a angajat actori pentru a forma cozi false la lansarea iPhone 3G. Orange este operator exclusiv iPhone 3G si pe piata din Romania, multi consumatori acuzand tarifele prea mari cerute de acesta comparativ cu situatia din alte tari.

Potrivit France Info, portalul online al Radio France, oficialii Orange au admis limitarea deliberata a vitezelor pentru iPhone 3G la circa 200-300 Kbps, desi tehnologia 3G+ cu care iPhone este compatibil permite teoretic viteze de transfer de circa patru ori mai mari.

Un sondaj efectuat la inceputul acestei saptamani de Wired.com, in randul a peste 2600 de utilizatori iphone din intreaga lume, potrivit Information Week, concluziona ca problemele privind viteza redusa la internet a iPhone 3G se datoreaza mai mult retelelor operatorilor decat terminalelor Apple in sine. Potrivit aceluiasi sondaj, utilizatorii din Germania si Olanda au raportat cele mai mari viteze de descarcare de circa 2,000 Kbps (2 Mbps).

Cozi false in Polonia, preturi ridicate in Romania

La o zi dupa lansarea unei petitii in care utilizatorii francezi de iPhone 3G cereau Orange sa respecte promisiunile contractuale legate de vitezele 3G+ si care intre timp a strans 4500 de semnatari, operatorul a hotarat sa permita viteze de descarcare de pana la 1 Mbps (1,000 Kbps) incepand cu 15 septembrie.

Orange nu este la singurul incident cu iPhone 3G. Reuters a relatat recent faptul ca operatorul de telefonie mobila a recunoscut ca in Polonia a platit zeci de actori sa stea la cozi in fata a 20 de magazine din toata tara, cu ocazia lansarii terminalului pe aceasta piata, ca parte a unei campanii de marketing menita sa trezeasca si mai mult interesul pentru noul terminal Apple.

In Romania, telefonul a fost lansat pe 22 august in sase orase din tara, la un pret minim de 179 euro, pentru varianta de 8 GB, impreuna cu un abonament de 59 euro pe luna timp de doi ani de zile si la un pret maxim de 489 euro, pentru varianta de 16 GB, impreuna cu un abonament de 39 euro pe luna timp de un an de zile. Tarifele sunt insa mai ridicate comparativ cu tari precum Olanda sau Germania, unde telefonul de 8 GB costa un euro, iar abonamentele pe doi an sunt de 29 euro si respectiv 69 euro, potrivit Adevarul.

Prezent la lansarea iPhone 3G, explicatia sefului Orange, Richard Moat, pentru aceste tarife ridicate a fost ca media veniturilor pe utilizator in Romania este mai scazuta decat in alte tari, fapt care duce la profituri mai mici pentru companie.

"Motivul este acela ca media veniturilor pe utilizator in Romania este mult mai mica decat in tarile vest europene, unde veniturile medii pe utilizator pot fi de trei patru ori mai mari in functie de ce tara vorbim si astfel are sens economic sa subventionezi mai mult acest terminal. Aici unde veniturile sunt mai scazute pretul telefonului este mai mare. Trebuie sa tinem cont de situatia economica de aici din Romania. Suntem o companie comerciala si trebuie sa facem profit", a declarat seful Orange Romania.