Vodafone ataca reforma lui Reding: 40 de milioane de utilizatori europeni ar putea renunta la telefonia mobila
In raportul adresat comisarului european, Vodafone accepta motivele reducerii tarifelor de interconectare, insa nu este de acord cu scaderea drastica a acestora. La nivelul UE, tariful de interconectare practicat de operatorii mobili este in medie de 8 eurocenti pe minut, iar potrivit propunerii lui Reding, acest nivel ar trebui sa scada pana la 1-2 eurocenti pe minut pana in 2012. Vodafone ar prefera ca reducerea sa ajunga la 5-6 eurocenti pe minut pana in 2012.
Vodafone atentioneaza ca operatorii vor fi nevoiti sa-si majoreze preturile de retail pentru a compensa scaderea tarifelor de interconectare. "Esecul recuperarii costurilor ar putea duce la faliment", se arata in raportul Vodafone, citat de Financial Times.
Sondajul efectuat de firma de cercetare de piata Taylor Nelson Sofres, la cererea Vodafone, in randul a 9.000 de utilizatori de telefonie mobila a analizat parerile acestora atat despre majorarea costurilor serviciilor, dar si despre posibilitatea de a plati si pentru apelurile primite nu numai pentru cele efectuate. Potrivit rezultatelor acestui sondaj, Vodafone sustine ca circa 10% din numarul total de utilizatori de telefonie mobila din UE ar decide sa renunte la serviciile de telefonie mobila sau nu si le-ar mai putea permite.
Comisia Europeana considera acuzele Vodafone drept nefondate
Potrivit Cellular-News, Martin Selmayr, purtatorul de cuvant al comisarului european Viviane Reding, a calificat acuzele Vodafone drept "nefondate".
Comisia Europeana este ingrijorata de faptul ca momentan tarifele de interconectare practicate de operatorii mobili sunt si de 9 ori mai mari decat tarifele percepute de operatorii de telefonie fixa, acestia din urma si implicit clientii acestora subventionand practic operatorii mobili. Potrivit datelor Comisiei, subventiile acestea incrucisate sunt estimate la 10 miliarde euro in Germania (in perioada 1998-2006) sau 19 miliarde euro in Marea Britanie, Germania si Franta (in perioada 1998-2002).
Noua propunere de reglementare se afla spre consultare pana la data de 3 septembrie 2008. Textul final va fi elaborat in octombrie, urmand ca in urmatorii trei ani operatorii sa se conformeze noilor reglementari.

România și trenurile internaționale - O istorie de 130 de ani, de la trenurile ce parcurgeau peste 3.000 de km până la rutele mult mai scurte din prezent
Walker, Texas Ranger, se întoarce! / Vești bune pentru fanii Indiana Jones / Noi dovezi despre formarea găurilor negre supermasive
VIDEO Rusia, o viață în exil: Copiii Gulagului se luptă de 30 de ani pentru a reveni acasă
Sorin Cîmpeanu, invitat în studioul HotNews.ro de la ora 18,00. Realizator - Mona Hera
VIDEOINTERVIU/ Beneficiile pe care le pot acorda firmele angajaților anul acesta, dacă au posibilitatea, explicate de Cristian Rapcencu. De la cei 400 lei din telemuncă, la decontarea concediilor și cei 1.500 lei pentru creșă sau gradiniță/ Cum se poate deduce întregul cost cu casele de marcat
Din acest motiv la companiile de telefonie mobila abunda ofertele in propria retea. Ofertele bune la nivel national au inceput sa apara cam de 1 an si ceva.
Relativ la aia cu scaderea numarului de utilizatori de telefonie mobila (cei din statistici, desigur), vor scadea cu sau fara modificarile lui Reding: ca sa tii acelasi ARPU in conditii de 110% acoperire populatie, trebuie sa expire cartelele ceva mai repede, deci mai putini utilizatori de telefonie mobila :-)
in al doilea rand, care e "valoarea " pe care o aduce al doilea telefon mobil unei persoane? un telefon pentru sunat in vodaofne, unu pentru sunat in orange, plus o cartel de la cosmote? la ce bun? de ce nu as folosi internet de la rds pentru filme, de la romtelecom pentru browsing siteuri romanesti si o retea de cartier pentru browsing in siteuri din afara?
V-a trecut vreodata prin cap sa taxati atat cat face (plus marja de profit, evident)?
2. "Vodafone sustine ca reducerea drastica a acestor tarife, care genereaza circa 20% din veniturile operatorilor mobili, va duce la majorarea costului serviciilor, circa 10% dintre utilizatorii de telefonie mobila din UE urmand sa renunte la aceste servicii" - DIN MOMEMNT CE AI UN CONTRACT SI UN ABONAMENT STIM FOARTE BINE CA NUMAI DACA VREM TRECEM LA ALT PLAN TARIFAR, DACA NU, NU, SA SE SPELE CU NOILE TARIFE PE CAP, PE NOI NE INTERESEAZA SA VORBIM CU CAT MAI PUTIN UNII CU ALTII....
ca urmare, nu vei mai vorbi cu 7 venti pe minut (de exemplu) ci cu 10 centi, etc.
Asa ca sa ne mai lase in pace si sa scoata si ei ca in US, abonamente din alea cu vorbesti cat vrei in UE.
Oricum pretu' unui minut in retea lor tre' sa fie jenant de mic.
Singurul lucru adevarat in toata povestea asta e ca ei chiar scot gramada de banii din roaming.
Si sa vezi acum cand o sa-i oblige UE sa lase MVNO's sa intre in retele lor, si tot asa.
Oricum nu se pot plange ca mai au costuri de extindere, UE e un teritoriu deja acoperit cam pe peste tot, asa ca cine stie ce costuri n-au.
iar in cazul in care ajung sa majorezez costul serviciilor faliment placut, pentru ca tot timpul se va gasi o companie precum este cosmote care prefera sa aiba profituri mai mici si atunci ne mutam cu placere la ei.
clientii vor avea numai de castigat.
in romania companiile mari duc politica de low cost si de multe ori in detrimentul celor care le platesc serviciile, doar asa CEO-ul isi ia bonus de performanta de milioane de euro
daca Vodafone va iesi de pe piata, va mai iesi si Orange, va ajunge Cosmote in pozitie de monopol, si sa vezi tu atunci cum vei vorbi cu mamica si bunica pe 2 euro/ minut.
Asa se intampla in sectorul energetic, cand furnizorul de energie termica pune tarifele pe care le doreste.
Orice companie prefera sa aiba profituri cat mai mai, insa nu toate au potenta pentru asa ceva. Cat esti mic, tii ciocu' mic (sau tariful mic), cand esti mare esti un "price maker", asa incat daca Vodafone sau Orange cresc tarifele, si Cosmote va creste tariful.
serviciul de voce prin gsm este cam depasit..daca ma intelegi ce vreau sa spun.
daca pana si rcs are serviciu de telefonie ce te face sa crezi ca daca pica cativa mari o sa si-o ia in cap cel care ramane.
piata telecomunicatiilor este asa de dezvoltata incat stai linistit ca daca pica vfd sau org exista destui sa mentina concurenta.
viitorul inseamna comuncare prin satelit mai ieftina sau comunicare prin interentului mobil.
sunt atatea locuri unde ma pot conecta cu un pda sau laptop incat ma pot lipsi fericit de serviciul de voce.
comparatia cu sectorul energetic este nepotrivita.
eu de energie nu ma pot lipsi usor, de telefonie, ma lipsesc maine, iar energia in actualul climat politic este un sbiect sensibil telefonia nu
la americani nici nu se mai pune accent pe a castiga din cat vb fiecare la telefon, au preturi spun eu modice la abonamente si convorbiri nelimitate.
in conditiile in care in fiecare oras exista hot spot spre ex. de ce as folosi tel in roaming sau internet prin interdemiul GSM.
ei mentin preturi exagerat de mari pe sectorul asta care nu mai este de actualitate.
iar providerii de internet sunt asa de multi incat mai bine vb frumos prin intermediul skype sau alte tehnologii.
Asa ca daca am avea acele tarife da ar renunta lumea la 2 mobile din 3 ca te-ai descurca cu unul singur oriunde in UE...nu doar local.
Deci rationamentul este valabil avand in vedere acoperirea de 110%.
la fel se intampla si cu alte firme, care au prins pozitii de monopol, isi bat joc de oameni cu salarii de mizerie in timp ce ele fac profituri uriase, ba mai mult, mai iese cate un individ in fata si ne spune ca trebuie sa-i multumim firmei respective ca da de lucru la mii de oameni, etc...n-are decat sa-si inchida portile, sa gaseste intotdeauna cineva sa-i ia locul, piata sa existe...
- conversatiile in aceeasi retea de telefonie mobila sunt gratis 24 de ore pe zi;
- cateva sute de minute gratis pe luna (eu am 3 telefoane + 1 blackberyy, 1200 de minute incluse pe luna) in orice retea de telefonie fixa sau mobila din America. Diferenta este ca ti se consuma din minute si daca esti sunat.
- de la ora 7PM la 7AM peste saptamana si de vineri de la 7PM pana luni la 7 AM ai GRATIS in orice retea de telefonie fixa sau mobila din America (cand spun gratis ma refer ca nu ti se consuma din sutele de minute incluse in abonament).
Pentru cele 4 telefoane ale mele, plus acces nelimitat la internet cu blackberry platesc undeva la $120 pe luna.
Asta inseamna cand piata nu e regularizata de stat si fiecare companie poate sa-si creeze propriul program prin care sa atraga clienti.