Desi vrea liniste in piata, noul om numit de premierul Tariceanu la sefia arbitrului telecom (ANRCTI) a tinut in prima aparitie publica sa arate “mizeria” de sub presul autoritatii si sa anunte disponibilizarea a circa 10-15% din personalul institutiei. Nistoran a atacat fosta conducere acuzand ca in perioada 2007-iulie 2008 s-au facut sute de deplasari externe in locatii exotice precum Gabon, Africa de Sud, Malaezia si Thailanda, in valoare de aproximativ un milion de euro si ca fostul presedinte si unii vicepresedinti ai autoritatii au masini de zeci de mii de euro cumparate din bani publici.

Informatia pe scurt:

1. Noul sef ANRCTI a acuzat marti fosta conducere (gratie si unor informatii furnizate de cancelaria primului ministru) de salariazare ilegala, deplasari costisitoare in destinatii exotice precum Gabon si cumpararea unor masini de zeci de mii de euro din banii publici.

2. Printre masurile anuntate se numara si disponibilizarea a circa 10-15% din personalul de 780 angajati ai ANRCTI.

3. Nistoran isi vinde actiunile la companiile din piata pentru a nu mai fi acuzat de conflict de interese.

4. Noul sef al arbitrului telecom promite o noua licenta de comunicatii mobile cel mai probabil pe 8 septembrie, si atribuirea licentelor WiMAX pana la finele lui 2008.

5. Premierul Tariceanu este la al doilea proces cu un presedinte al arbitrului telecom.

”Vin din sectorul privat. Am fost manager la diverse companii de telecomunicatrii si IT, toate companii private, apoi am fost parlamentar, iar acum sunt vremelnic presedintele ANRCTI si vreau sa va spun ca am avut un cvasi soc dupa ce in ultima saptamana am analizat procesele, cheltuielile si eficienta structurilor din aceasta autoritate”, a declarat Liviu Nistoran, care a declansat un audit intern in cadrul autoritatii.

ANRCTI asemuita cu o agentie de turism din cauza deplasarilor externe

Prima problema identificata se refera la deplasarile in strainatate, “nivel de neimaginat” atat ca numar cat si ca valoare. Astfel, in anul 2007 au fost peste 300 de deplasari externe, iar in primele sapte luni din 2008 au fost peste 170 de deplasari externe, toate in valoare de circa un milion de euro (peste 19,7 miliarde lei vechi), din banii institutiei, deci din bani publici. Nistoran este surprins de lista locatiilor unde s-au facut deplasarile si cursurile de pregatire, respectiv in Africa de Sud, Thailanda, Malaezia si Gabon. Fostul presedinte al autoritatii, Dan Georgescu, a fost plecat in primele sapte luni din 2008, 62 de zile in 11 deplasari, potrivit acestor date.

”Gabon este un caz foarte interesant. Aici noi am fost singura tara europeana prezenta desi era o intalnire care privea Africa”, a spus Nistoran.

Acesta a mai precizat ca recent s-a primit o solicitare privind o procedura anterioara pentru un curs de baze de date la San Francisco, in conditiile in care Oracle are in Romania un centru de cercetare si dezvoltare. “Mi se pare ca autoritatea a functionat ca o agentie de turism, luand in calcul numarul deplasarilor”, a ironizat Nistoran.

Georgescu - acuzat de salariu lunar ilegal, de peste 8.000 lei, cu informatii de la Tariceanu

La capitolul masini, Nistoran spune ca ANRCTI are in prezent 209 masini. Potrivit acestuia, Georgescu a achizitionat in 2007 o Toyota Land Cruiser si o Skoda Superb, de peste 80.000 de euro si respectiv 30.000 de euro, desi avea anterior un Volkswagen Passat, toate cumparate din banii institutiei.

”Spre marea mea surprindere situatia se perpetueaza si spre ierarhia de mai jos, adica vicepresedintii au si ei cate doua masini”, a mai mentionat Nistoran.

In urma unei discutii cu cancelaria primului ministru, Nistoran a anuntat ca s-a decis transferarea autovehiculelor care nu sunt de folos institutiei catre Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta.

Tot pe baza consultarilor cu Guvernul, Liviu Nistoran zice ca salariul lunar al fostului sef ANRCTI era peste limita legala.

“Salariul acestuia era de peste 8.000 de lei, desi exista o reglementare de la guvern care specifica faptul ca nu poate depasi 7.500 lei. Aceasta este o informare de la cancelaria primului ministru”, a spus Nistoran.

Circa 10-15% din personalul ANRCTI va fi disponibilizat

La nivel de masuri, Nistoran spune ca nu va mai permite deplasarile externe decat in cazuri absolut necesare, cursurile de pregatire urmand sa se faca in strainatate doar daca nu se pot face in Romania. Noul sef a anuntat ca se vor lua masuri semnificative de restructurare a personalului, pentru eliminarea redundantelor rezultate in urma contopirii din 2007 dintre ANRC si IGCTI.

“Cele doua institutii s-au unit, dar nu s-au eliminat redundantele. In teritoriu sunt acum practic doua structuri paralele. Sunt si cazuri cand nici nu au acelasi sediu, desi asta s-a mai rezolvat. Vom restructura organigrama. ANRCTI are in prezent circa 780 de angajati si estimam ca vom reduce cu 10-15% numarul acestora”, a explicat acesta.

Nistoran a precizat ca sunt servicii care vor disparea, iar altele se vor comasa. Cele mai mari probleme in opinia acestuia sunt in departamentul de resurse umane si in cel de relatii internationale, care s-a ocupat si de deplasarile externe.

Nistoran spune ca isi vinde afacerile, pentru a nu mai fi legat de piata telecom

In legatura cu afacerile derulate anterior pe piata telecom, noul sef ANRCTI spune ca isi vinde participatiile acolo unde se putea crede ca se afla in conflict de interese.

”Nu sunt prins cu nimic in piata telecom. Nu detin nicio o participatiune la vreo companie care sa activeze in domeniul comunicatiilor electronice. In privinta Televoice, (n.r. la care este inca actionar majoritar) aceasta este distribuitor de produse electronice, se ocupa de vanzarea de GPS-uri in special, dar principalii clienti sunt retailerii de comunicatii. Stiu ca s-a vehiculat mult in presa acest lucru si oricum filosofia mea a fost sa cresc o firma si s-o vand, asa ca am facut un mandat companiei Capital Partners pentru vanzarea acestei companii”, a mai spus Nistoran.

Promisiuni: o noua licenta de comunicatii mobile, cel mai probabil pe 8 septembrie, licentele WiMAX pana la sfarsitul lui 2008

In privinta disputei legate de noua licenta de comunicatii mobile, a carei Hotarare de Guvern este atacata in instanta de operatori, in timp ce Consiliul Concurentei a avertizat asupra felului gresit in care s-a inteles procedura de acordare, care lezeaza competitia in piata, Nistoran este increzator.

“Am avut o discutie cu toti operatorii care au atacat in instanta Hotararea de Guvern si am primit semnale pozitive din partea acestora, mai putin din partea presedintelui Vodafone, cu care nu am vorbit pentru ca este in vacanta. Am speranta ca vor inceta orice discutie pe aceasta tema, pentru ca nu serveste nimanui. Nu intru pe dispute juridice intre Consiliul Concurentei si Guvern. Sunt intr-adevar divergente intre cele doua institutii care trebuie rezolvate de catre acestea”, a mai spus acesta.

Cat despre atribuirea licentelor de utilizare a frecventelor de 3,6 GHz şi 3,8 GHz, care permit introducerea la nivel naţional a unor tehnologii precum WiMAX (prin care se vrea asigurarea accesului la servicii de banda larga in regiunile defavorizate, sarace sau indepartate), aceasta se va face pana la sfarsitul acestui an.

”Am reunit o comisie care va elabora caietul de sarcini si pana la sfarsitul anului vom avea licentele WiMAX atribuite. Sper ca in luna octombrie sa fie publicat caietul de sarcini. Mai repede nu se poate”, a declarat acesta.

Tariceanu, la al doilea proces cu un presedinte al arbitrului telecom

Dan Georgescu, fostul presedinte al ANRCTI, a fost demis de catre premierul Tariceanu in luna august a acestui an, in urma unei asa zise analize a activitatii institutiei. Georgescu a atacat in instanta aceasta decizie. Liviu Nistoran a fost numit de catre Tariceanu in functia ramasa libera, desi acesta detinea actiuni la mai multe companii active pe piata telecom. Desi deputat independent in prezent, Nistoran a facut parte trei ani din PD, partid din care a fost exclus in 2007 pentru ca a refuzat sa voteze motiunea de cenzura impotriva guvernului Tariceanu.

Masura demiterii lui Georgescu a surprins piata telecom in conditiile in care acesta fusese numit in functie chiar de catre premierul Tariceanu, care l-a destituit mai intai pe fostul presedinte, Dan Smeeianu, masura care a generat, la acea vreme, un adevarat scandal.