Cinci operatori de telefonie mobila din Europa, Deutsche Telekom, Orange, Telefonica, Telecom Italia si Vodafone, au atacat vineri propunerea comisarului european, Viviane Reding, de reducere cu 70% in urmatorii trei ani a tarifelor percepute de operatorii mobili pentru terminarea apelurilor in retelele proprii, sugerand ca masura ar putea duce la scaderea cu 9% a ratei de penetrare a telefoniei mobile in regiune, transmite Financial Times. Luna trecuta, un studiu comandat de Vodafone, avertiza ca 10% dintre utilizatorii de telefonie mobila europeni ar putea avea de suferit in urma acestei masuri.

Un studiu comandat de cei cinci operatori si realizat de catre compania de consultanta Frontier Economics este ultimul pas dintr-o serie de atacuri declansate de catre operatori fata de planurile Comisiei Europene de reducere a tarifelor de interconectare practicate de mobili, masura care ar afecta serios veniturile acestora.

La nivelul UE, tariful de interconectare practicat de operatorii mobili este in medie de 8 eurocenti pe minut, iar potrivit propunerii comisarului european pe telecomunicatii Viviane Reding, acest nivel ar trebui sa scada pana la 1-2 eurocenti pe minut intr-un termen de trei ani.

"In ipoteza in care apelurile primite pe mobil vor continua sa nu fie platite de catre partea apelata, asa cum se intampla acum in Europa, o reducere a tarifelor de interconectare la 2 eurocenti pe minut ar putea face ca rata de penetrare a telefoniei mobile in regiune sa scada cu 9%", a declarat George Houpis, autorul studiului Frontier Economics.

La nivelul UE, gradul de penetrare a telefoniei mobile este de circa 120%, respectiv 1,2 telefoane mobile de persoana.

Houpis si-a bazat studiul pe literatura economica privind tarifele de interconectare de pe piata americana, unde tarifele de interconectare percepute de mobili sunt foarte scazute, iar consumatorii platesc si pentru apelurile receptionate.

Oficialii Comisiei Europene au precizat ca "analiza nu este foarte bine argumentata, existand greseli fundamentale".

Operatorii avertizeaza ca vor fi nevoiti sa-si majoreze preturile de retail pentru a compensa scaderea tarifelor de interconectare.

Luna trecuta, un sondaj efectuat de firma de cercetare de piata Taylor Nelson Sofres, la cererea Vodafone, in randul a 9.000 de utilizatori de telefonie mobila a analizat parerile acestora atat despre majorarea costurilor serviciilor, dar si despre posibilitatea de a plati si pentru apelurile primite nu numai pentru cele efectuate. Rezultatele aratau ca circa 10% dintre utilizatorii de telefonie mobila europeni ar putea renunta la terminalele mobile sau nu-si vor mai permite plata facturilor.

Noua propunere de reglementare s-a aflat spre consultare pana la data de 3 septembrie 2008. Textul final va fi elaborat in octombrie, urmand ca in urmatorii trei ani operatorii sa se conformeze noilor reglementari.