Planurile Comisiei Europeane de reducere cu 70% in urmatorii trei ani a tarifelor percepute de operatorii de telefonie mobila pentru terminarea apelurilor in retelele proprii nu iau in considerare impactul integral la nivelul pietei si sunt introduse prea curand, au anuntat luni intr-o declaratie comuna Ofcom (autoritatea nationala de reglementare in comunicatii) si Departamentul de afaceri si reglementari din Marea Britanie, informeaza Reuters. Anuntul vine dupa mai multe declaratii ale operatorilor care au avertizat ca masura ar putea duce la scaderea semnificativa a ratei de penetrare a telefoniei mobile in regiune.

Intr-o declaratie comuna, cele doua autoritati spun ca, in lipsa unor ajustari, recomandarile Comisiei ar putea fi vulnerabile in cazul unor contestatii in instanta. Propunerea comisarului european, Viviane Reding, de reducere cu 70% in urmatorii trei ani a tarifelor percepute de operatorii mobili pentru terminarea apelurilor in retelele proprii a fost facuta in luna iunie a acestui an.

"O recomandare a Comisiei Europene nu constituie in sine o justificare suficienta pentru adoptarea acesteia, in special in lipsa unei analize adecvate privind impactul si oportunitatea unei astfel de decizii", se arata in documentul citat.

De asemenea, Ofcom a anuntat ca a reglementat deja tarifele de interconectare ale operatorilor de telefonie mobila pana in 2011, sugerand o adoptare a acestui sistem dupa aceasta perioada, pentru a se asigura o tranzitie graduala la noul sistem si a nu fi afectate astfel planurile de afaceri ale operatorilor.

Tot in aceasta luna, cinci operatori de telefonie mobila din Europa, respectiv Deutsche Telekom, Orange, Telefonica, Telecom Italia si Vodafone, au atacat propunerea comisarului european, Viviane Reding, sugerand ca masura ar putea duce la scaderea cu 9% a ratei de penetrare a telefoniei mobile in regiune. La inceputul lunii, un studiu comandat de Vodafone concluziona ca masura Comisiei Europene ar putea afecta 10% dintre utilizatorii de telefonie mobila din UE.