Google, T Mobile si producatorul taiwanez HTC au lansat la New York telefonul G1, primul care utilizeaza platforma open-source Android al Google. Telefonul costa 179 de dolari cu abonament de voce si date pe doi ani. Terminalul va fi in magazinele T Mobile din SUA din ultima decada a lui octombrie, in Marea Britanie va aparea in noiembrie, iar in alte tari din Europa in 2009. G1 are camera de 3 MP si tastatura QWERTY pliabila.

G1 va fi in magazinele americane ale T Mobile din 22 octombrie, o luna mai tarziu va aparea in Regatul Unit iar in primul trimestru al lui 2009 va ajunge in alte tari europene, printre care Germania, Austria, Cehia si Olanda. In SUA, noul telefon va fi disponibil pentru 179 de dolari cu abonament pe doi ani. Exista doua planuri tarifare: 25 de dolari/luna pentru acces limitat de date si un numar limitat de SMS-uri si 35 dolari/luna pentru trafic de date nelimitat si oricate SMS-uri.

Telefonul G1 foloseste sistemul de operare Android al Google despre care compania spera ca va deveni cel mai utilizat la telefoane mobile. G1, poreclit si GPhone are capabilitati intalnite si la terminalele Apple iPhone sau BlackBerry al RIM. Touchscreen, internet de mare viteza, Wi Fi, e-mail si SMS sunt aplicatii intalnite la multe terminale. G1 poate rula aplicatii precum Google Maps, iar ca raspuns la iTunes al Apple, Amazon a anuntat ca intregul sau catalog MP3 va fi disponibil pe noul produs.

Analisti citati de Bloomberg cred ca vanzarile lui G1 nu vor depasi 500.000 de unitati in acest an si considera ca lansarea terminalului nu va avea pe piata un impact la fel de mare ca iPhone care in primele zile de la lansare si-a gasit un milion de clienti.

E de asteptat ca si alti producatori, cum ar fi LG si Samsung, sa prezinte telefoane bazate pe platforma Android, insa abia anul viitor.