Calatorii ar putea plati vara viitoare cu aproape doua treimi mai putin ca sa trimita un mesaj de pe plaja sau ca sa navigheze pe internet dintr-un bar din strainatate, potrivit propunerilor de reglementare publicate, marti, de Comisia Europeana (CE) si citate de NewsIn.

Planurile comisarului european pentru telecomunicatii, Viviane Reding, extinde reglementarile introduse in 2007 referitoare la scaderea costurilor serviciilor de roaming, efectuarea si primirea de convorbiri telefonice in si din strainatate.

Propunerile reprezinta ultima inclestare dintre oficialii de la Bruxelles si reprezentantii industriei de telecomunicatii, ai carei sefi, cum ar fi Vodafone, spun ca reglementarile Uniunii Europene (UE) ar putea, in cele din umra, duce la scumpirea aparaturii de telecomunicatii.

Operatorii spun ca tarifele de roaming scad deja si ca este nevoie de flexibilitate.

Comisia Europeana afirma ca ieftinirea serviciilor de roaming va determina oamenii sa faca mai multe convorbiri si sa foloseasca mai des serviciile de internet, ceea ce, in timp, va genera castiguri mai mari pentru firmele de telecomunicatii.

"Folosirea telefonului mobil in Uniunea Europeana nu ar trebui sa coste nejustificat mai mult decat acasa, indiferent daca dai telefon, trimiti un mesaj sau navighezi pe internet", a spus Reding.

Parlamentul European si statele membre ale UE vor lua decizia finala cu privire la noile reglementari, care urmeaza sa intre in vigoare de la 1 iulie 2009.

"Trimiterea unui mesaj dintr-o tara straina este inca semnificativ mai scumpa si avem nevoie de o decizie politica prin care sa fixam limitele", spune presedintele de centru-dreapta al comitetului parlamentar european pentru telecomunicatii, Angelika Niebler.

"Consumatorii platesc de 10 ori mai mult decat pe piata interna ca sa trimita un mesaj", atrage atentia presedintele socialist al comitetului parlamentar pentru piete interne, Arlene McCarthy.

Asociatia companiilor de telefonie mobila, care reprezinta operatori ca Telefonica, Orange si Vodafone, afirma ca, de la introducerea in 2007 a limitelor pentru tarifele de roaming, rata de folosire a acestora a crescut cu 11%, iar veniturile au scazut cu 26%.

Reglementarile ar urma sa fie revizuite in 2011, pentru a vedea in ce masura consumatorii au obtinut o afacere mai buna sau daca este nevoie de impunerea unei alte limite de pret.