Comisia Europeana a propus marti reducerea cu 60% a tarifelor la mesajele text (SMS-uri) in roaming, incepand cu 1 iulie 2009, pretul maxim al unui mesaj text trimis in spatiul UE urmand sa fie 0,11 euro, comparativ cu tariful mediu actual de 0,29 euro. Bruxelles-ul mai cere o limita preventiva de 1 euro per megabit in cazul tarifelor de gros la transefrul de date in roaming, reducerea pana la 1 iulie 2012 a tarifelor maxime la voce in roaming pana la 0,34 euro/minut pentru apelurile efectuate si 0,10 euro/minut pentru cele primite (fara TVA) precum si tarifarea la secunda. Propunerile Comisiei vor fi transmise Parlamentului European si Consiliului care trebuie sa isi dea acordul inainte de adoptarea legislatiei.

„Utilizarea telefonului mobil in strainatate atunci cand calatorim in UE nu ar trebui sa antreneze, in mod nejustificat, costuri mai mari decat acasa, indiferent daca este vorba despre apeluri, mesaje text sau navigare pe web. Cei 37 de milioane de turisti si cei 110 milioane de oameni de afaceri care fac deplasari asteapta ca promisiunea unei piete unice fara frontiere sa aiba in sfarsit un efect pozitiv asupra facturilor lor”, a declarat Viviane Reding, comisarul UE pentru Telecomunicatii.

2,5 miliarde SMS-uri trimise in UE in 2007, in valore de 800 milioane euro

Potrivit datelor CE, anul trecut au fost trimise in UE 2,5 miliarde de SMS-uri, echivalentul a 800 de milioane euro, cele mai multe de tinerii cu varste cuprinse intre 15 si 24 de ani.

"Costul mesajelor text trimise in roaming poate fi, insa, de zece ori mai mare decat cel al mesajelor trimise de acasa, ajungand la 0,75 euro per SMS pentru persoanele care calatoresc in Belgia. Un client francez obisnuit, care trimite, in aceasta vara, un mesaj text in roaming din Italia pe timpul concediului poate plati pana la 0,30 euro, in timp ce un turist ceh ar plati pana la 0,42 euro (10,00 CZK). In Spania, un turist suedez ar putea plati pana la 0,40 euro (3,79 SEK) pentru un mesaj atunci cand utilizeaza serviciul de roaming, un turist german 0,32 euro, un turist polonez 0,47 euro (1,50 ZL), un turist din Regatul Unit 0,63 euro (0,40 GBP) iar un turist leton chiar 0,70 euro (0,49 LVL) pentru un SMS", se arata in comunicatul Comisiei.

Plafon preventiv la transferul de date

In privinta transferului de date, Comisia cere mai multa transparenta pentru evitarea "facturilor soc" si propune o limita preventiva pentru aceasta.

"Au existat situatii in care clientii au primit facturi uriase, de exemplu 40.000 euro pentru descarcarea unei emisiuni TV prin intermediul unei conexiuni mobile in roaming. Pe langa aceasta, o limita preventiva de 1 euro per megabit in cazul tarifelor de gros ar trebui sa creeze conditii echitabile si sa stimuleze concurenta", mentioneaza Comisia.

Nu in cele din urma, pana la 1 iulie 2012, plafoanele tarifare aplicate apelurilor telefonice in roaming, introduse in 2007 (care se ridica in prezent la 0,46 euro pentru apelurile efectuate in strainatate si la 0,22 euro pentru apelurile primite) ar trebuio sa scada la 0,34 euro pentru apelurile efectuate in strainatate si la 0,10 euro pentru apelurile primite in strainatate (fara TVA).

Tot la acest capitol, Comisia cere tarifarea la secunda dupa primele 30 de secunde ale unui apel efectuat in roaming si pe durata intregului apel in cazul apelurilor primite in roaming.

Propunerile Comisiei au fost transmise Parlamentului European si Consiliului care trebuie sa isi dea acordul inainte de adoptarea legislatiei.