Parlamentul European a aprobat miercuri noul pachet de reglementari pentru piata telecom europeana, informeaza Reuters. Printre altele, Parlamentul a aprobat cu 597 voturi pentru, 55 impotriva si 29 abtineri, propunerea ca autoritatile nationale de reglementare sa poata obliga, in cazuri exceptionale, gigantii telecom sa-si separe diviziile de infrastructura si de servicii, pentru a garanta concurentei accesul la infrastructura.

Totusi, europarlamentarii nu au adoptat propunerea privind infiintarea unei autoritati de reglementare pan-europene care sa aiba si competente legate de securitatea retelelor si a informatiei.

Parlamentul a aprobat in schimb cu 490 voturi pentru, 105 impotriva si 14 abtineri crearea unei autoritati cu puteri mai mici, respectiv BERT (Body of European Regulators in Telecommunications).

Finantarea noii institutii va fi asigurata de UE si de autoritatile nationale de reglementare (ANR), potrivit modificarilor adoptate de deputatii europeni, fara a se specifica in mod concret proportia finantarii Comisie-ANR.

Propunerea "separarii functionale" a fost atacata de marii operatori precum Deutsche Telekom si France Telecom.

Pachetul de reglementari legislative pentru piata telecom europeana a fost initiat in noiembrie 2007 de comisarul european pentru telecomunicatii Viviane Reding. Acordul politic urmeaza a fi obtinut in Consiliul de Ministri pe 27 noiembrie, reglementarile fiind asteptate sa intre in vigoare abia in 2009.

Mai multe informatii privind masurile aprobate in comunicatele atasate.