Premierul Calin Popescu Tariceanu a semnat luni decizia de numire in functiile de vicepresedinti ai noii Autoritati Nationale pentru Comunicatii (ANC) a Alexandrinei Hartan si respectiv a Codrutei Meran, care anterior au ocupat acelasi functii in cadrul fostei autoritati de reglementare, ANRCTI.

Cele doua numiri au loc in contextul infiintarii, in regim de urgenta, a unei noi autoritati de reglementare a sectorului telecom, prin restructurarea vechii institutii si a demiterii sefului acesteia, masuri care au atras atentia Comisiei Europene.

In urma cu doua saptamani, Comisarul European, Viviane Reding, a amenintat cu masuri legale daca independenta arbitrului telecom din Romania nu este mentinuta. Printr-o scrisoare de urgenta trimisa Ministerului Comunicatiilor, Comisia Europeana a dat termen limita data de 26 septembrie pentru a primi din partea autoritatilor romane explicatii atat in privinta infiintarii in regim de urgenta a unei noi autoritati in domeniu cat si asupra motivelor demiterii fostului presedinte, Dan Georgescu.

Ministrul comunicatiilor, Karoly Borbely, a raspuns pe 26 septembrie cererii comisarului european, Viviane Reding, sustinand ca decizia reorganizarii institutiei a fost corecta, avand la baza considerente urgente, de largire a competentelor acesteia. Demiterea lui Dan Georgescu a fost motivata de gestionarea eronata a fondurilor si a functiilor administrative de catre acesta, lucruri descoperite in urma unui audit comandat de cancelaria primului ministru.

Un raspuns din partea Comisiei Europene la scrisoarea autoritatilor romane este asteptat in aceasta saptamana, iar oficialii romani nu cred ca va fi unul negativ.