Compania Nationala Posta Romana (CNPR) a deschis, joi, sase oficii postale in Spania, suma alocata pentru extinderea retelei teritoriale in afara tarii ridicandu-se la 200.000 euro, a declarat directorul general al operatorului postal, Dan Mihai Toader, potrivit Mediafax. Pe langa serviciile de coletarie, clientii vor putea sa efectueze transferuri de bani si sa achite facturile emise de Orange Romania si Romtelecom. Oficiile vor oferi in curand si posibilitatea achitarii facturilor pentru alte utilitati, cum ar fi cele emise de distribuitorii de energie electrica si gaze naturale.

"Este un eveniment important pentru noi, mai ales ca suntem prima societate cu capital majoritar de stat care trece granitele Romaniei. Deschiderea oficiilor postale in Spania a venit firesc, fiind o consecinta a numarului extrem de mare de romani care traiesc si muncesc in aceasta tara", a afirmat Toader, prezent la lansarea oficiului din Valencia.

El a adaugat ca suma investita reprezinta contravaloarea chiriilor pentru spatiile in care au fost amplasate oficiile postale si salariile angajatilor, la care se adauga cheltuielile de amenajare. "Jumatate din aceste cheltuieli au fost suportate de agentul nostru din Spania", a precizat Toader.

Alaturi de oficiul din Valencia, au devenit operationale, incepand de joi, si unitatile teritoriale din Madrid, Barcelona, Malaga, Castellon si Coslada.

Pe langa serviciile de coletarie, prin intermediul celor sase unitati clientii vor avea posibilitatea sa efectueze transferuri de bani si sa achite facturile emise de Orange Romania si Romtelecom. De asemenea, clientii oficiilor vor putea sa achizitioneze carti postale, ziare, reviste si felicitari, precum si CD-uri si DVD-uri cu muzica si filme romanesti.

"In scurt timp vom oferi clientilor din Spania posibilitatea achitarii facturilor pentru alte utilitati, cum ar fi cele emise de distribuitorii de energie electrica si gaze naturale. Facturile se achita in euro", a spus Toader.

El a adaugat ca societatea va practica in oficiile din Spania tarife similare celor din Romania si a anticipat ca aceste unitati vor deveni profitabile pana la finele acestui an.

"Volumul estimat al activitatilor care vor fi desfasurate de cele sase oficii asigura premizele recuperarii investitiei pana la finele acestui an", a spus Toader.

Reprezentantul companiei a mai spus ca extinderea teritoriala va continua in Italia, unde Posta Romana va deschide cate un oficiu postal in Florenta si Prato. "Luam in calcul si alte state, cum ar fi Germania, unde anul viitor vom deschide unul sau mai multe oficii postale", a mentionat Toader.

Cu circa 35.000 de angajati, Posta Romana este cel mai mare jucator pe piata de profil, cu o retea teritoriala care numara circa 7.100 de locatii, grupate in zece directii regionale.

In 2007, societatea a consemnat o cifra de afaceri de 1,043 miliarde de lei, in crestere cu 28,1% fata de anul anterior, in timp ce profitul net a scazut cu 20,3%, la 25,48 milioane de lei.

Actionarii operatorului postal sunt Ministerul Comunicatiilor, cu o participatie de 75%, si Fondul Proprietatea, care detine 25% din capital.