Samsung Electronics a surclasat Motorola pe piata americana, devenind in trimestrul trei din acest an producatorul cu cele mai mari vanzari de telefoane mobile, potrivit datelor companiei de cercetare Strategy Analytics, citate de Reuters. Vanzarile de telefoane mobile in Statele Unite ale Americii, cea mai mare piata de telefoanie mobila din lume, au sfidat criza financiara actuala, inregistrand o crestere de 6,2% fata de perioada similara din 2007, pana la 47,4 milioane de terminale.

Producatorii sud-coreeni Samsung si LG Electronics au inregistrat cresteri ale cotelor de piata in Statele Unite ale Americii, controland in prezent 22,4% si respectiv 20,5% din piata americana. In acelasi timp, cota de piata a producatorul american Motorola, care a detinut prima pozitie in topul vanzarilor pe piata locala inca din 2004, a scazut pana la 21,1% de la 32,7% cu un an in urma.

Saptamana trecuta, Motorola a anuntat ca ca rezultatele financiare aferente trimestrului patru din acest an vor fi sub asteptari si ca problemele cu care se confrunta divizia de telefonie mobila se vor continua sa se adanceasca in prima jumatate a anului viitor.

Totusi, vanzarile celor trei producatori la un loc nu depasesc la nivel gloval vanzarile Nokia, care este lider detasat in pietele emergente si are o cota de piata la nivel global de circa 38%. Pe piata americana insa, cota de piata a Nokia a scazut fata de anul trecut pana la 8,4%, nivel mai mare totusi fata de cel inregistrat pe aceasta piata la inceputul lui 2008.