Piata globala de smartphone-uri (telefoane mobile cu multiple functionalitati precum agenda, calendar, browser, e-mail, navigare GPS etc.) a inregistrat o crestere anuala de 11,5% in trimestrul trei din acest an, a anuntat joi compania de cercetare Gartner, notand ca aceasta este cea mai slaba rata de crestere, de cand a inceput analiza acestei industrii, informeaza Reuters. Nokia se mentine pe primul loc, cu o cota de piata de 42,2%, insa pentru prima data vanzarile sale au inregistrat o scadere de 3,1%.

In perioada iulie-septembrie 2008, la nivel mondial au fost vandute peste 36,5 milioane de smartphone-uri, in crestere cu 11,5% fata de trimestrul similar din 2007, cand s-au inregistrat peste 32,7 milioane vanzari.

"Prezentul climat economic are un impact negativ asupra vanzarilor de telefoane high-end. In perioada urmatoare, ar trebui sa ne asteptam ca piata de smartphone-uri sa contuinue sa creasca, dar intr-un ritm mai lent", a declarat Roberta Cozza, analist in cadrul Gartner.

Nokia, RIM si Apple au cele mai multe vanzari la nivel mondial

Pe acest segment de piata, Nokia si-a mentinut prima pozitie, cu o cota de piata de 42,2%, mai mica insa decat cota de piata din trimestrul similar al anului trecut, cand avea 48,7% din piata. Gartner noteaza ca este prima oara cand constata o scadere a vanzarilor in cazul Nokia, peste 15,4 milioane terminale vandute la nivel mondial, in scadere cu 3,1% fata de perioada similara din 2007.

Lipsa dispozitivelor cu ecran tactil din portofoliul Nokia de smartphone-uri si faptul ca recent lansatul N97 va iesi la vanzare abia in prima jumatate a anului viitor sunt cateva explicatii oferite de Gartner pentru rezultatele Nokia.

Locul secund dupa vanzarile inregistrate in trimestrul trei din acest an este ocupat de Research in Motion (RIM) cu 5,8 milioane de terminale vandute si o cota de piata care a crescut de la 9,7% in trimestrul trei din 2007 pana la 15,9% la sfarsitul lui septembrie 2008.

Apple si-a recastigat locul trei pe piata de smartphone-uri la nivel mondial, scrie Gartner, cu vanzari de peste 4,7 milioane terminale si o cota de 12,9% fata de o cota de piata de doar 3,4% in perioada similara a anului trecut.