Compania Nortel, cel mai mare producator nord-american de echipamente pentru telefonia mobila, a cerut falimentul, anunta AFP. Nortel, care are sediul central in Canada, a depus cererea de faliment intr-un tribunal din orasul Wilmington, statul Delaware. Potrivit Bloomberg, din 2005 si pana in prezent Nortel a inregistrat pierderi de circa sapte miliarde dolari, iar in septembrie 2008 datoriile companiei se ridicau la 6,3 miliarde dolari.

Actiunile Nortel scazusera substantial in tranzactiile de miercuri pe bursele europene dupa ce cotidianul Globe and Mail dezvaluise in premiera intentia companiei.

Potrivit Bloomberg, Nortel a inregistrat pierderi de circa sapte miliarde dolari din anul 2005, de cand actualul director executiv, Mike Zafirovski, a preluat conducerea companiei, si pana in prezent. La data de 30 septembrie 2008, Nortel avea datorii de 6,3 miliarde dolari. Printre creditorii Nortel, cea mai expusa banca este Bank of New York Mellon, de la care producatorul telecom a luat un credit de peste 3,8 miliarde dolari.

In luna noiembrie a anului trecut, noteaza Reuters, Nortel a anuntat o pierdere trimestriala de 3,4 miliarde dolari, si-a revizuit negativ estimarile privind 2008 si a anuntat ca va disponibiliza 1300 de angajati, respectiv 5% din forta de munca totala a companiei.