Toti operatorii de telefonie si internet din Romania sunt obligati, incepand de marti, sa stocheze, timp de sase luni date privind apelurile telefonice, mesajele scrise sau e-mail-urile expediate, care pot fi accesate de MIRA, Ministerul Public, SRI si SIE.

Potrivit legii privind retinerea datelor, care intra in vigoare pe 20 ianuarie, datele stocate nu vizeaza continutul comunicarilor, iar solicitarea transmiterii datelor se poate face numai dupa ce a fost inceputa urmarirea penala, la autorizarea instantei si la cererea procurorului care efectueaza sau supravegheaza urmarirea penala.

Informatia pe scurt:

1. Datele stocate vizeaza sursa si destinatia comunicarii, suportul si echipamentul de comunicare, precum si locatia acestuia, data, ora si durata comunicarii. Legea nu vizeaza continutul comunicarii.

2. Datele pot fi accesate de MIRA, MP, SRI si SIE, numai dupa ce a fost inceputa urmarirea penala, in baza unei autorizatii.

3. MIRA, MP, SRI si SIE trebuie sa informeze semestrial Ministerul Comunicatiilor, iar Ministerul informeaza Comisia Europeana. Autoritatea de supraveghere este Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal (A.N.S.P.D.C.P).

Ce date sunt stocate

Datele care vor fi stocate vizeaza urmarirea si identificarea sursei unei comunicari si a destinatiei acesteia, a suportului de comunicare si a echipamentului de comunicatie al utilizatorului sau a dispozitivelor ce servesc utilizatorului drept echipament, precum si locatia echipamentului de comunicatii mobile. De asemenea, se vor stoca datele necesare pentru a determina data, ora si durata comunicarii.

Legea stabileste ca vor fi pastrate datele de trafic si de localizare a persoanelor fizice si juridice, precum si datele conexe necesare pentru identificarea abonatului sau a utilizatorului inregistrat. Legea nu se aplica in ceea ce priveste continutul comunicarii sau informatiile consultate in timpul utilizarii unei retele de comunicatii electronice.

In ce conditii se pot solicita datele

Potrivit legii, "solicitarea transmiterii de date retinute se realizeaza numai dupa ce a fost inceputa urmarirea penala, cu autorizarea motivata a presedintelui instantei careia i-ar reveni competenta sa judece cauza in prima instanta sau de la instanta corespunzatoare in grad acesteia (...)".

"In caz de urgenta, cand intarzierea obtinerii autorizarii prevazute la alin. (1) ar aduce grave prejudicii activitatii de urmarire penala ori indeplinirii obligatiilor asumate de Romania prin documente juridice de cooperare internationala sau ca stat membru al Uniunii Europene, procurorul care efectueaza sau supravegheaza urmarirea penala sau caruia i-ar reveni aceasta competenta poate sa autorizeze, prin ordonanta motivata, solicitarea transmiterii de date retinute", se mai arata in lege.

MIRA, MP, SRI si SIE raporteaza Ministerului Comunicatiilor, Ministerul raporteaza Comisiei Europene, Protectia Datelor este autoritatea de supraveghere

Toate autoritatile care pot solicita aceste date, respectiv Ministerul Internelor si Reformei Administrative, Ministerul Public, Serviciul Roman de Informatii si Serviciul de Informatii Externe, sunt obligate sa transmita semestrial Ministerului Comunicatiilor informatii privind numarul cazurilor in care au fost solicitate datele, perioada de timp scursa intre data la care datele au fost retinute si data la care au fost solicitate si numarul de cazuri in care solicitarile de date nu au putut fi indeplinite. Ministerul centralizeaza aceste date si le transmite anual catre Comisia Europeana.

Potrivit legii, autoritatea competenta sa supravegheze aplicarea prevederilor legale este Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal (A.N.S.P.D.C.P).

Datele sunt stocate in format electronic prin intermediul unei baze de date, creata si administrata din fonduri proprii de catre operatorii de telecomunicatii fixe si mobile, precum si de furnizorii de servicii de internet. Conformlegii, cheltuielile aferente infiintarii si administrarii bazei de date vor fi deductibile fiscal.