Stocarea pentru sase luni a datelor convorbirilor telefonice, sms-urilor si e-mail-urilor din Romania, in vigoare de marti

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Luni, 19 ianuarie 2009, 18:02 Economie | Telecom


 documente
Toti operatorii de telefonie si internet din Romania sunt obligati, incepand de marti, sa stocheze, timp de sase luni date privind apelurile telefonice, mesajele scrise sau e-mail-urile expediate, care pot fi accesate de MIRA, Ministerul Public, SRI si SIE.

Potrivit legii privind retinerea datelor, care intra in vigoare pe 20 ianuarie, datele stocate nu vizeaza continutul comunicarilor, iar solicitarea transmiterii datelor se poate face numai dupa ce a fost inceputa urmarirea penala, la autorizarea instantei si la cererea procurorului care efectueaza sau supravegheaza urmarirea penala.


Informatia pe scurt:

1. Datele stocate vizeaza sursa si destinatia comunicarii, suportul si echipamentul de comunicare, precum si locatia acestuia, data, ora si durata comunicarii. Legea nu vizeaza continutul comunicarii.
2. Datele pot fi accesate de MIRA, MP, SRI si SIE, numai dupa ce a fost inceputa urmarirea penala, in baza unei autorizatii.
3. MIRA, MP, SRI si SIE trebuie sa informeze semestrial Ministerul Comunicatiilor, iar Ministerul informeaza Comisia Europeana. Autoritatea de supraveghere este Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal (A.N.S.P.D.C.P).

Ce date sunt stocate

Datele care vor fi stocate vizeaza urmarirea si identificarea sursei unei comunicari si a destinatiei acesteia, a suportului de comunicare si a echipamentului de comunicatie al utilizatorului sau a dispozitivelor ce servesc utilizatorului drept echipament, precum si locatia echipamentului de comunicatii mobile. De asemenea, se vor stoca datele necesare pentru a determina data, ora si durata comunicarii.

Legea stabileste ca vor fi pastrate datele de trafic si de localizare a persoanelor fizice si juridice, precum si datele conexe necesare pentru identificarea abonatului sau a utilizatorului inregistrat. Legea nu se aplica in ceea ce priveste continutul comunicarii sau informatiile consultate in timpul utilizarii unei retele de comunicatii electronice.

In ce conditii se pot solicita datele

Potrivit legii, "solicitarea transmiterii de date retinute se realizeaza numai dupa ce a fost inceputa urmarirea penala, cu autorizarea motivata a presedintelui instantei careia i-ar reveni competenta sa judece cauza in prima instanta sau de la instanta corespunzatoare in grad acesteia (...)".

"In caz de urgenta, cand intarzierea obtinerii autorizarii prevazute la alin. (1) ar aduce grave prejudicii activitatii de urmarire penala ori indeplinirii obligatiilor asumate de Romania prin documente juridice de cooperare internationala sau ca stat membru al Uniunii Europene, procurorul care efectueaza sau supravegheaza urmarirea penala sau caruia i-ar reveni aceasta competenta poate sa autorizeze, prin ordonanta motivata, solicitarea transmiterii de date retinute", se mai arata in lege.

MIRA, MP, SRI si SIE raporteaza Ministerului Comunicatiilor, Ministerul raporteaza Comisiei Europene, Protectia Datelor este autoritatea de supraveghere

Toate autoritatile care pot solicita aceste date, respectiv Ministerul Internelor si Reformei Administrative, Ministerul Public, Serviciul Roman de Informatii si Serviciul de Informatii Externe, sunt obligate sa transmita semestrial Ministerului Comunicatiilor informatii privind numarul cazurilor in care au fost solicitate datele, perioada de timp scursa intre data la care datele au fost retinute si data la care au fost solicitate si numarul de cazuri in care solicitarile de date nu au putut fi indeplinite. Ministerul centralizeaza aceste date si le transmite anual catre Comisia Europeana.

Potrivit legii, autoritatea competenta sa supravegheze aplicarea prevederilor legale este Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal (A.N.S.P.D.C.P).

Datele sunt stocate in format electronic prin intermediul unei baze de date, creata si administrata din fonduri proprii de catre operatorii de telecomunicatii fixe si mobile, precum si de furnizorii de servicii de internet. Conformlegii, cheltuielile aferente infiintarii si administrarii bazei de date vor fi deductibile fiscal.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6801 vizualizari

 • -1 (3 voturi)    
  Big Brother (Luni, 19 ianuarie 2009, 18:25)

  Big Brother [anonim]

  Sa legalizat Big Brother. Sa vedeti de acum santaje si manipulari.
  • -1 (5 voturi)    
   Eu vreau o lege care sa interzica jaluzelele (Marţi, 20 ianuarie 2009, 9:01)

   Anonim [anonim] i-a raspuns lui Big Brother

   Eu vreau o lege care sa interzica jaluzelele
   • 0 (0 voturi)    
    Eu vreau o lege care sa interzica hainele la femei (Marţi, 20 ianuarie 2009, 23:38)

    small brother [anonim] i-a raspuns lui Anonim

    de primavara pana toamna
 • +2 (4 voturi)    
  pe cand si camere video in casele noastre? (Luni, 19 ianuarie 2009, 18:48)

  lucian [anonim]

  nu suntem pe drumul cel bun.
  In curand ne vor instala camere video in case.Nu ca sa ne urmareasca toate miscarile Doamne fereste....doar asa in caz ca vor avea nevoie.

  E ca si cazul casatoriilor intre homosexuali cu care teoretic nu am nimic, dar nu pot sa nu vad care e directia...

  Pe cand casatoriile cu animale?
  Vi se pare utopic?De ce?
  • +3 (3 voturi)    
   te vad.... :D (Marţi, 20 ianuarie 2009, 8:40)

   Zgabeartza [anonim] i-a raspuns lui lucian

   pai deja ai o camera video chiar in fata ta, uita-te deasupra ecranului, majoritatea care aveti laptop, aveti si o camera web inclusa, si bineinteles si un microfon...., de aici si pana la a fi supravegheati nu e decat un pas.....

   Enjoy and smile!
 • -1 (1 vot)    
  oare? (Luni, 19 ianuarie 2009, 19:32)

  fetita cu chibrituri [anonim]

  Oare datele stocate vizeaza numai sursa si destinatia comunicarii, suportul si echipamentul de comunicare, precum si locatia acestuia, data, ora si durata comunicarii, nu si continutul comunicarii? Ma prea indoiesc. Cu pasi repezi revenim de unde am plecat ... Dureros ...
 • -2 (4 voturi)    
  Vine apocalipsa! (Luni, 19 ianuarie 2009, 19:37)

  marian [anonim]

  Urmeaza implantul cipurilor 666!
 • -2 (2 voturi)    
  Se intorc securistii (Luni, 19 ianuarie 2009, 19:53)

  nelutzu [anonim]

  Ura se intorc securistii comunisti,unde sunt drepturile omului,dreptul la intimitate si libera comunicare,o sa ajungem sa ne ascundem iar ca pe vremurile vechi(prietenii stiu de ce)intr-un cuvant Sa Traiti BIne(o meritam deplin din moment ce acceptam securisti la conducere).
  • 0 (0 voturi)    
   Pai ce au fost plecati? (Marţi, 20 ianuarie 2009, 23:40)

   ,,,,,, [anonim] i-a raspuns lui nelutzu

   ....
 • 0 (0 voturi)    
  Nesiguranta... sigurantei ! (Luni, 19 ianuarie 2009, 19:54)

  ali [anonim]

  Citind articolul am simtit un puternic sentiment de panica si de nesiguranta; ceva asemanator vremurilor de dinainte de 1989, cand nu stiai cine, cand si de unde te "fileaza"....Nu cred in corectitudinea Serviciilor Secrete si cred ca viata personala o sa ne fie iscodita, fie si fara vreun motiv. Probabil ca vom comunica din ce in ce mai putin lucruri care tin de viata personala, de bani, de planuri, de alte persoane, de politica....mai ales de politica....Si mai si platim aceste servicii!
  Si.... ma mai intreb, cand vom avea fiecare cate un dispozitiv varat "undeva" care sa monitorizeze ce-am mancat !?!
 • -2 (2 voturi)    
  ce prostie (Luni, 19 ianuarie 2009, 19:54)

  gabriel [anonim]

  deci dupa sase luni nu vor mai fi supravegheate?
 • 0 (2 voturi)    
  Pig Brother! (Luni, 19 ianuarie 2009, 20:10)

  Alien [anonim]

  Securitatea era mic copil!! Bun venit in Romania "democratica" a anului 2009 (1984!). Pacat de cei care au murit in '89 strigand "Jos Securitatea!", cred ca se rasucesc in mormant!
 • +1 (1 vot)    
  bla bla bla (Luni, 19 ianuarie 2009, 20:14)

  Adrian [anonim]

  VPN / tunele ssh / tor + vidalia / etc etc :)

  anyway, au ratat fraieri webmail din exterior. comunicatia tip email = SMTP/POP3, pe cand pe yahoo intru cu HTTP si dau cateva click-uri :)), incompetenti
 • 0 (0 voturi)    
  Big Brother revival (Luni, 19 ianuarie 2009, 21:13)

  Bill G. [anonim]

  no more comments on forums
 • 0 (2 voturi)    
  Violare art 8 conventie CEDO (Luni, 19 ianuarie 2009, 22:49)

  cristian george viorel [anonim]

  Prin aceasta hotarare se va viola art.8 a conventiei de la CEDO.
 • 0 (0 voturi)    
  :) (Luni, 19 ianuarie 2009, 23:30)

  ion voicu [anonim]

  BIG BROTHER SAYS: HELLO!
 • +2 (2 voturi)    
  De ce ? (Luni, 19 ianuarie 2009, 23:31)

  ploiesteanu [anonim]

  Nu inteleg de ce devin dintrt-odata "transparenti" , cand treaba asta o fac de cativa ani bunisori. Probabil vor sa para ca ei sunt curati si nevinovati, dar, vezi Doamne, comisia parlamentului european le-a cerut-o.
 • 0 (2 voturi)    
  secu (Marţi, 20 ianuarie 2009, 0:37)

  buburuza [anonim]

  pai mah, parca asa facea si securitatea ... ce ti-e comunisti, ce ti-e democrati ... tot trag ei cu ochiul la omul marunt. de vazut ce chitibusuri mai are legea asta, de ex demnitarii si politicienii cu functii pe ici si colo sunt acoperiti si ei de ochiul asta sau numai ... teroristii mioritici? ca maine poimaine vedem alt scandal de coruptie, si cand sa iei convorbirile tel si emailurile si sms la intrebari, hoc poc, ba ca a sunat de pe tel confidential, ba ca emailurile ministerelor sunt acoperite de secretul de stat, secret comercial si mai cate ... deh, amaratilor, iar va sufla astia in bors ...
 • -1 (1 vot)    
  la revedere tabara draga (Marţi, 20 ianuarie 2009, 1:05)

  stefan pop [anonim]

  se impute treaba si nu inteleg de ce nu urla nimeni.
  eu imi fac bagajul si ma duc undeva unde securitatea nu a exista niciodata.
 • +3 (3 voturi)    
  stirile au deformat informatia.... (Marţi, 20 ianuarie 2009, 8:14)

  Adirem [anonim]

  din pacate, din dorinta de a face din asta o stire senzationala, canalele TV au facut din stirea asta o stire informationala... Acum, aproape intreaga tara stie ca ni s asculta tuturor telefoanele, si ni se citesc mailurile si sms-urile....

  Rusine canalelor neinformate....

  Din cate stiu eu, stocarea acestor informatii se facea si pan acum. Ganditi-va ca puteati cere o listare de apleuri, sau ca atunci cand mutati sim-ul in alt telefon, primiti automat mesajul de configurare pentru conexiunile la internet, mms, etc....

  Pentru mine, inainte sau dupa 20 ianuarie, comunicarea online nu se modifica in nici un fel.

  Cat despre paranoicii carora le e frica sa nu li se inregistreze traficul online, calculati si voi cam de cat spatiu ar fi nevoie sa stochezi TOT ce se tranziteaza pe internet in 6 luni.... Chiar credeti ca poate face cineva asa ceva? Nu zic ca nu se poate... dar nu simultan, pentru toate milioanele de romani....
 • 0 (0 voturi)    
  big brother (Marţi, 20 ianuarie 2009, 8:15)

  mihai [anonim]

  Deci cum ramane cu viata privata, din moment ce esti monitorizat?
  Suplimentar: in contractele incheiate de firmele de telefonie e mentionat ceva care sa le permita sa retina aceste detalii?
 • 0 (0 voturi)    
  later edit: (Marţi, 20 ianuarie 2009, 8:16)

  aadirem [anonim]

  "din pacate, din dorinta de a face din asta o stire senzationala, canalele TV au facut din stirea asta o stire informationala... "

  Am vrut sa scriu

  "din pacate, din dorinta de a face din asta o stire senzationala, canalele TV au deformat informatia... "

  data viitoare o sa fiu mai atent....
 • +2 (2 voturi)    
  Societatea civila a reactionat prompt !!! (Marţi, 20 ianuarie 2009, 8:33)

  MIHAI 2 [anonim]

  Oricat de europeana ar fi directiva
  spaimele mele in legatura cu ascultarea telefonului
  şi deschiderea corespondentei nu au murit.
  In ziua cand acesta lege intra in vigoare
  Doamna Mungiu reactoneaza vehement.
  Dar nu impotriva legii ,
  ci impotriva presei
  care nu-l iubeste pe carmaci.
  Are dreptate dl Tapalaga in articolul
  sau...aparut , ca sa vezi ! tot azi...
  Suntem paranoici toti cei care ne imaginam ca se lucreaza la instituirea unei dicaturi basesciene.
  • 0 (0 voturi)    
   ssstttt:) (Marţi, 20 ianuarie 2009, 22:36)

   silvio [anonim] i-a raspuns lui MIHAI 2

   nu basescu e de vina ci este o directiva europeana ce a fost luata dupa caderea turnurilor WTC. Marirea fondurilor , si a investigatiilor sa manance si ei o ciorba si sa ne si asculte pe deasupra.viva democratie !!!!
 • 0 (0 voturi)    
  Da, drragi tovarrashi... (Marţi, 20 ianuarie 2009, 9:55)

  Ahmed [anonim]

  & toate acestea intr-o tzara care n-a avut & n-are nicio problema cu terorismu' (exceptzie facand teroristu' cu butelie de la Timishoara).
  & toate astea intr-o tzara care a avut & are o politica duplicitara fatza de terorism, oploshindu-i pe tozi pe aici, cu unica conditzie de a se manifesta prin alte partzi (& nu aici) & dand din gura pe plan internatzional.
  Sa ne ascultatzi bine!
  (De altfel s-au 'ascultat' mereu & se 'asculta' in continuare, cu sau fara 'lege'!)
 • 0 (0 voturi)    
  comparatie (Marţi, 20 ianuarie 2009, 10:08)

  moshu [anonim]

  Interesant, vom putea vedea de-acum in ce categorie vom avea Romania, in categoria in care providerii sunt despagubiti pentru efortul si infrastructura suplimentara necesara stocarii informatiilor respective (care nu este de loc de neglijat!), sau in categoria in care pur si simplu sunt fortati sa se supuna...oarecum ca intr-o dictatura.
 • +1 (1 vot)    
  comentariile (Marţi, 20 ianuarie 2009, 10:13)

  ispy [anonim]

  eu nu m-as risca asa tare in locul vostru. comentariile pe hotnews sunt si ele stocate vreme de 6 luni.
 • 0 (0 voturi)    
  o inghitim nemestecata? (Marţi, 20 ianuarie 2009, 10:16)

  Orson Wells [anonim]

  Baieti si fete, ce facea Securitatea inainte era parfum! O incriminam degeaba atata vreme cat apare o asemenea lege... Voi vedeti ce se pregateste? :) tare sunt curios daca utilizatorii de telefonie mobila si de net o vor lasa asa ...
 • +1 (1 vot)    
  si daca totusi vrei sa ramai anonim... (Marţi, 20 ianuarie 2009, 10:21)

  tot moshu [anonim]

  ...folosesti un remailer, un proxy anonim, un mobil cu cartela prepaid cumparat fara a prezenta datele cumparatorului sau pentru smsuri un portal gratuit. In rest, daca considerati drept dusman pe oricine care monitorizeaza comunicatiile, inseamna ca aveti musca pe caciula. Este o diferenta daca te asculta prietenii sau dusmanii. Verosimil sau nu, anumiti oameni trebuie monitorizati, de oarece acestia reprezinta un pericol, fie el chiar indirect pentru societate. ...si apoi ar mai fi paranoia generata in cea mai mare parte de ignoranta sau nestiinta.
 • +1 (1 vot)    
  cata ignoranta....My God!!!!! (Marţi, 20 ianuarie 2009, 10:28)

  liviol [anonim]

  Bv. Mihai...asa e! Din pacate securitatea a facut din noi o natie de paranoici!
  Majoritatea dintre voi nu inteleg ca masura respectiva vine dintr-o directiva europeana care TREBUIA transpusa in legislatia nationala!(o sa gasim cate o lege de acest gen in fiecare stat membru UE)
  In alta ordine de idei, credeti ca pana akum nu erati ascultati???Doar ca totul era la discretia SRI si SIE!
  Cel putin, prin aceasta lege mi se defineste un cadru in care se fac aceste "monitorizari"! Stiu ca la un moment dat, o convorbire sau un mail nu vor putea fi folosite impotriva mea dpdv al continutului.
  Big brother.....ma faceti sa rad! Mergeti in Anglia sa vedeti CCTV si apoi vorbim de BB!
  • 0 (0 voturi)    
   asa este, liviol ! (Marţi, 20 ianuarie 2009, 11:47)

   dude.joker [anonim] i-a raspuns lui liviol

   si referintele:

   http://www.ispai.ie/DR%20as%20published%20OJ%2013-04-06.pdf

   http://www.edri.org/edrigram/number5.15/data-retention-UK

   http://www.out-law.com//default.aspx?page=8332

   http://en.wikipedia.org/wiki/Telecommunications_data_retention
 • +1 (1 vot)    
  mda .. (Marţi, 20 ianuarie 2009, 11:33)

  patutz [anonim]

  Nu inteleg de ce atata discutie lucrurile astea se intampla de multa vreme vara voia noastra . Acum este oficial si acoperit de o lege .

  Chestiile astea se intampla de mult in tarile mai de la Vest .

  Voi chiar credeti ca degeaba au cazut cele doua turnuri ?
 • 0 (0 voturi)    
  fara reactie... (Marţi, 20 ianuarie 2009, 15:44)

  spysystem [anonim]

  oare chiar ar trebuii sa stam nepasatori?... oare chiar doar pe forum putem sa ne exprimam parerea, pentru cei care nu stiu, anul acesta o sa se introduca pasapoartele biometrice, de altfel un alt mijloc de urmarire si control al statului...nu o sa putem facem un pas fara ca cineva sa ne vada,..este normal?...asta vrem noi...?
 • 0 (0 voturi)    
  VREAU SA CALMEZ STAREA ASTA DE STRES.. (Sâmbătă, 21 aprilie 2012, 22:29)

  Flo L [anonim]

  modalitatea asta de siguranta cred ca trebuie sa fie si in tara noastra. eu unul sunt pro chestiei asteia.
  as dori sa fie si la noi ca in alte tari cand te duci sa cumperi un sim pt telefon sa-ti ceara buletin si sa fie inregistrata cartela pe numele tau. ce parere aveti??

  eu unul sunt pro pt mai multa siguranta... siguranta=liniste si pace.

  sa nu mai existe tot felul de hoti, hackeri si tot felul de incapabili.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by