Petitie online impotriva legii de stocare a datelor convorbirilor si comunicarilor telefonice si pe internet
"Potrivit Art. 28 din Constitutia Romaniei, "secretul scrisorilor, al telegramelor, al altor trimiteri postale, al convorbirilor telefonice si al celorlalte mijloace legale de comunicare este inviolabil"!
Ori, potrivit legii nr. 298/2008, autoritatea romana chiar asta are de gand sa faca - sa ne asculte si inregistreze convorbirile telefonice private, sa ne citeasca si arhiveze e-mail-urile si SMS-urile si sa stocheze date despre numele, adresa fizica si IP-ul celui care s-a conectat la internet, data si ora la care s-a conectat, precum si data si ora la care s-a realizat deconectarea. Pentru ce si in virtutea carui articol din Constitutia Romaniei??! Sa nu-mi spuneti ca cel despre siguranta nationala...", se arata in petitia aparuta pe site-ul petitiionline.ro.
In finalul solicitarii, semnatarii cer Guvernului anularea acestui act normativ.
Ministerul Comunicatiilor: Legea este o implementare a directivelor UE
Tot marti, Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI) a transmis un comunicat in care explica faptul ca noua lege transpune in legislatia nationala o directiva europeana si ca actul nu priveste continutul comunicarilor.
"Legea nr. 298/2008 transpune, in totalitate, in dreptul intern Directiva 2006/24/C.E. adoptata in cadrul Consiliului Justitie si Afaceri Interne (J.A.I.) pe 15 martie 2006 (...) Inca de la primul articol este prevazut faptul ca aceasta lege nu se aplica in ceea ce priveste continutul comunicarii sau informatiile consultate in timpul utilizarii unei retele de comunicatii electronice".
Legea privind stocarea timp de sase luni a anumitor date (precum sursa, destinatar, data, ora, loc) ale convorbirilor si comunicarilor telefonice si pe internet a fost publicata in Monitorul Oficial pe 21 noiembrie si a intrat in vigoare de astazi (20 ianuarie).

Raed Arafat vine cu noi explicații după evacuarea cu scandal a Spitalului Foișor: Decizia a fost corectă, chiar dacă a creat disconfort pentru pacienți
Un bucureștean a făcut cerere pentru un nou buletin acum două luni, dar nu l-a primit nici acum / Cum explică oficialii „dificultatea temporară” de eliberare a actelor de identitate
MAI face lumină în privința cărții electronice de identitate: Ce date va conține CIP-ul, cum va fi folosită semnătura electronică și ce opțiuni au românii care nu-și doresc acest act
Ce înseamnă și ce impact ar putea avea decizia CEDO privind vaccinarea
Prințul Philip al Marii Britanii - 7 decenii de gafe și glume incorecte politic
Nu spun ca imi convine, dar se facea acest lucru si fara stiinta noastra(publicul larg), despre logurile si accesarile pe internet nu stiu daca erau verificate sau pastrate pe undeva, acum se stie si acest lucru :P
Daca crede lumea mare ca mai are ceva de facut, sau poate fi schimbata ceva, atunci bafta ma alatur oricarei idei geniale, dar sincer nu cred ca are rost sa te lupti cu morile de vant!
Se vede de la o posta ca cei mai multi care posteaza, nu au habar ce se intampla inainte de '89. Cei care nu invata din istorie, sunt condamnati sa o repete intr-o forma sau alta.
Nu a inteles nimeni ca nu e vorba de loguri si nici de ascultarea in sine, ci de un principiu, un precedent creat pentru a face loc altor incalcari alte drepturilor noastre la intimitate si viata personala.
Acum s-a dat liber la spionarea oricui si oricand fara a da socoteala in fata nimanui.Practic statul, si-a creat cadrul legal pentru a face ce vrea, depasind cu mult cerintele UE in acest domeniu.
Daca astazi nu aveti de protestt impotriva acestui llucru, pasivitatea voastra va da curaj, pe viitor,aparitiei unor alte legi prin care vom avea instalate camere video si in apartamente, si la wc, si in pat si cosciug.
Nu stiti nimic, copii stati jos. Aveti 3 la istorie astazi.Ignoranta naste monstri.
Multe tari europene au legislatii mult mai dure decat aceea romaneasca si practic nu exista serviciu secret demn de numele asta care sa nu citeasca e-mailuri, sa monitorizeze IP-uri si sa stie daca iti trimit sms-uri cu vreun arab sau musulman.
Vina apartine mai ales celor care au permis la milioane de musulmani sa intre pe teritoriu european.
Fara atacuri teroriste si fara comunitati de barbosi care urla ca vor Sharya si incearca sa importe in Europa razboiul lor tampit cu evreii nu ar fi nevoie de astfel de supravegheri.
Prefer ca "abuzul" sa fie faptul ca statul stie de cate ori ma conectez la "tziosug.com", decat sa ma trezesc in bucati la urgente dupa vreo explozie si atunci sa regret ca mi-am protejat "intimitatea" lasand de fapt libertatea unui arab extremist sa se plimbe liber in natura.
Camere video ar trebui instalate pe orice strada, ar fi mult mai greu sa o faci pe-a vandalul, sa vii beat si sa faci scandal la vecini, sa furi masini parcate in fata imobilelor, sa agresezi si sa talharesti, etc.
E statistic dovedit, simplul fapt ca infractorii stiu ca un loc e supravegheat video ii descurajeaza pe majoritatea dintre ei.
Sunt convins ca atunci cand s-a propus iluminatul public au fost cetateni indignati care vroiau "intimitate" in curtea casei si erau deranjati ca se vede din strada la ei in curte :)))
citirea si arhivarea e-mail-urilor si a SMS-urilor, precum si stocarea de date -
despre numele, adresa fizica si IP-ul celui care s-a conectat la internet, data si ora la care s-a conectat, precum si data si ora la care s-a realizat deconectarea, NU va vor asigura protectia personala, la care ravniti. Daca un presupus terorist ar vrea sa detoneze o bomba artizanala (de exemplu), atunci ar putea sa o faca indiferent de supravegherea informativa a trupelor anti-tero. Au lovit ei in New York; darmite in Romania... In plus, ma intreb: oare de cati angajati ar fi nevoie pentru a monitoriza multitudinea de date care se vehiculeaza prin intermediul canalelor de comunicatie? Si ce se fac vigilentii, in caz ca dau peste mesaje criptate? Sau in cazul utilizarii de mijloace alternative de comunicare (statii de emisie-receptie cu dispozitive de secretizare, construite artizanal/de unica folosinta)? Daca as fi in locul dvs., nu m-as simti deloc mai in siguranta, stiind ca se realizeaza aceasta monitorizare. Intrebarea este: cine-i supravegheaza pe cei care ne supravegheaza? Acest gen de control total este inuman. Doar animalele nu au nevoie de intimitate. Sa fi devenit niste animale de turma? Sau niste detinuti ai unui lagar de exterminare, in curs de edificare la nivel global? Note: 1. Ce-l impiedica pe un eventual infractor sa poarte o masca? 2. Iluminatul public e una, supravegherea e cu totul altceva.
URMARIM SA NU FIM URMARITI.
Cam asa s-ar traduce. MIRA, SRI, SIE asta este defapt autoritatea competenta, Si logo-ul lor "URMARIM CA SA NU FIM URMARITI".
PS O curiozitate! Nu va mai obliga sa purtati cascheta? Ca va sta creieru lejer si scrieti prostii pe net
Uiti un singur fapt, daca l-ai stiut vreodata, anume ca: "Omul s-a nascut sa fie liber si independent." Daca tie, dupa toate limitarile pe care ti le impun mediul social in care te "invarti", salariul pe care il castigi si conditia ta umana, ti se pare normal ca in numele "sigurantei", inventata, de altfel, de ei sa fii filmat, inregistrat si urmarit oricand, atunci este usor de inteles ca iti lipseste latzul si plangi dupa el.
Mai cauta, mai citeste, mai vezi un film, doua.. De-a lungul intregii istorii au fost oameni care s-au complacut in mizerie, oameni care nu erau de acord cu mizeria dar erau neputinciosi, adica nu faceau nimic.. si oameni care au facut ceva ca sa scape din mizerie, ce-i drept s-au jertfit dar nu in van.
Te las pe tine sa te incluzi in categoria in care te-ai simtit cel mai bine.
Lipsa de siguranta, infractionalitatea, criminalitatea si terorismul sunt niste cauze ale actiunilor si planurilor, studiilor celor care ne conduc. "DIVIDE ET IMPERAT!", e veche si adevarata vorba asta.
Tu esti de acord sa iei o "pastila" care iti va proteja fundul dar iti va omora putninii neuroni si aia nescoliti de ajuns. Ce vei ajunge dupa aceea? Un animal dresat fara atitudine, dar vei fi "in siguranta"..
Chiar nu poti realiza ca atat siguranta cat si nesiguranta sunt niste principii creeate de ei pentru a te putea manipula pe tine si pe noi toti mai usor?
Imi pare rau! Nu putini sunt ca tine.. Pacat.
oricum... terorismul la americani, precum spunea cineva mai sus, este un mit inventat de bush pentru a-i tine pe americani in lesa, pentru a inspira frica.... tot o forma de manipulare. noi nu vrem sa fim manipulati... controlul datelor cu caracter personal este deasemenea o forma de manipulare.
Oricum pt. viermi (oameni simpli), legea asta sa zicem ca nu te afecteaza pentru ca nu au de luat nimic de la tine. Nu au cu ce sa te santajeze. Doar in cazurul in care ridici si tu un pic capul. O sa devii nu stiu ce mare patron si sa vezi atunci...
taxe de protectie, santajari, bani dati pentru a sustine nu stiu ce partid, organizatie.
De asta este periculoasa aceasta lege.
Stim cu totii ca exista prostituei, si se practica cu incalcare legii ca si in cazul de fata, dar odata legalizata iti insusesti acest fapt, o accepti ca norma, ca normaltate.
Vezi tu, anormalul devine normal si viceversa.
Nu imi este firca, dar ce ma nelinisteste este faptul ca ea poate duce la exagerari, escaladari ale realitatii si protectiei vietii private.
Si apropo de ce apar asemenea aberatii? Pentru ca unii dintre semenii nostrii ca si in cazul dumitale incurajati asemenea "protectii" ale statului.
terorismul de ex. - omul cere habotic protectia statului, pentru ca are impresia ca statul ii ofera mai multa protectie. Si legea de fata, directiva a aparut ca urmare a intamplarilor teroriste. Creeaza teroare si panseaza.
@dorin. da, se pastrau, dar nu in mod organizat si erau implicit mai greu accesibile. acum, spre exemplu, madam udrea o sa dea doar click - click si o sa afle imediat cine si ce afaceri mai invarte.
@pfff bine ca esti tu destept mai sclavule. eu nu ma consider vita, si am dreptul legal sa il contrazic pe cine vreau eu, poate sa fie si mama lui UE.
@lili daca eu sunt corect, asta nu garanteaza ca si cei care asculta sunt corecti, spre exemplu. legea incalca constitutia precum si alte principii fundamentale.
De exemplu, pot sa proba o relatie extraconjugala cu aceste inregistrari? Sau nepotrivita, vorba lui Clinton?
e vorba doar de domeniul penal, dupa inceperea urmaririi penale, la cerea judecatorului, "daca sunt date ori indicii temeinice privind pregatirea sau savarsirea unei infractiuni grave."
si NU e vorba de continut, asa ca nu se poate proba o relatie nepotrivita
nu am nimic de ascuns, dar nici nu vreau ca orice fac, de exemplu intru pe www si sa vada oricine ( in anumite situatii ) unde am intrat eu, cat timp am stat , sau alte detalii care sunt mai mult sau mai putin personale.sunt de acord cu aceasta lege in privinta inregistrarii apelurilor si sms-urilor, dar nu si continutul lor. mi se pare o violare a primului amendament din constitutie.
Ceea ce intr-adevar este putred la legea asta este modul in care "autoritatile" - a se citi santajistii muritori de foame cu salarii de bugetari si cu un sistem moral ... lipsa - pot accesa aceste informatii (fara acordul nimanui "in conditii speciale").
Ma dezgusta total sistemul asta...
Poate fi o directiva europeana; dar, vorba bancului, acolo nu conteaza. Aici da. Si nu uita ca absolut orice convorbire a ta, banala, poate fi rastalmacita, trunbchiata si folosita impotriva. Chiar daca este cu buboasa de la colt. Au murit oameni in puscarie prin astfel de metode.
Vorba e ca fiecare operator le pastra cit vroia el (desigur in conditiile legii privind protectia datelor cu caracter personal). Directiva europeana (si legea romana, implicit) uniformizeaza regimul acestei pastrari.
Pentru noi, utilizatorii de telefon mobil sau internet, nu se schimba mare lucru.
Mai rau e pentru operatori, ca ei ar putea sa fie nevoiti sa bage bani ca sa isi mareasca memoria computerelor, ca sa poata pastra toate datele astea 6 luni, in cazul in care nu o faceau pina acum.
Adicä, la ora cutare, z se afla pe strada cutare, apela pe cutarea, dupä care s-a deplasat in locul cutare. A folosit cardul de credit la farmacia de pe strada unde s-a deplasat conform localizärii mobilului si si-a cumpärat medicamentul cutare. Peste 30 de minute a fost identificat cu apel din locatia cutare, cätre cutare cu care poartä cel mai des convorbiri. Aici si-a cumpärat pantaloni cu douä mäsuri mai mici, si präjiturä färä zahär, zaharinä, bere färä alcol, etc., conform plätii efectuate cu cardul bancar.
Asigurarea lui medicalä pläteste pentru astfel de inf. , primeste astfel de date si refuzä sä mai efectueze contractäri cu impricinatul bänuind cä respectivul este bolnav de diabet. Sä nu mai vorbim de asiguräri de viatä, imprumuturi bancare, contract de muncä, etc.
Fratilor schimbati telefoanele intre voi cit de des puteti. Codati continutul e-mailurilor si al sms-urilor.E foarte simplu sä inventezi un cod personal. Atata timp cat este folosit de doar douä persoane orice cod pästrat confidential poate fi decodificat destul de greu.
Astfel le bägäm un os in gat celor care "pot sä roadä oase".
Anunt important: vand coduri personalizate, idei de codificare, deschid adrese de mail in sträinätate,si cumpär mobile gäsite ori gäsite :-)
Vine vizualizata, ora apelului, durata si primele cifre a numarului de telefon contractat.
Petitia este inutila, masura a fost luata dupa 11.09.2001 de catre CE sub presiunea SUA ! Este obligatorie in toate tarile UE si acum, vine si rindul nostru !
"Declaration by the United Kingdom pursuant to Article 15(3) of Directive 2006/24/EC:
The United Kingdom declares in accordance with Article 15(3) of the Directive on the retention of data generated or processed in connection with the provision of publicly available electronic communications services or of public communications networks and amending
Directive 2002/58/EC that it will postpone application of that Directive to the retention of communications data relating to Internet access, Internet telephony and Internet e-mail."
Iar faptul ca alte state incalca drepturile cetatenilor lor nu e un motiv suficient ca sa o faca si al nostru, indiferent care sunt acele state sau institutii UE (in specie, Comisia Europeana).
Dincolo de asta, as semnala absenta quasi-totala din textul legii a garantiilor de confidentialitate a acestor date, care vor putea fi accesate de o suma de actori publici si privati:
-de companiile de telefonie/internet provideri pentru care nu se prevede obligativitatea pastrarii lor strict confidentiale (sau e obligat prin alte legi)
- pentru tertul furnizor de servicii care realizeaza inregistrarile/stocarea, idem.
- pentru autoritatile care pot cere informatiile.
Toate aceste instante pot da/vinde mai departe informatiile despre mine, exact cum descria @oliver twist. Protejarea tuturor acestor date personale (cine sunt, ce fel de telefon am, de unde accesez ce etc) nu este garantata, si exista 'gauri' mari in acest sistem chiar si la case mai mari.
A se vedea cazul de acum cativa ani cand a fost suficient un functionar englez zabauc care sa uite servieta, pt ca datele personale ale unor milioane de oameni sa fie pur si simplu pierdute (expunandu-i pe toti riscului folosirii acelor date in interes comercial sau mult mai rau).
Iar traind in Romania, nimic nu imi garanteaza buna-credinta a intregului sir de oameni care pot avea acces la datele mele.
In fine, aceste date vor fi pastrate de companii in baze de date, care foarte probabil vor putea fi sparte de niste baieti inventivi care vor dobandi acces la ele.
etc, etc, etc.
pentru intimitate folosesc cu incredere discutia face2face si pentru email-uri sau chat exista extensii de criptare a mesajului, mentionez ca posesorul unei adrese de email este ANONIM, de ex yahoo, google nu cer datele personale corecte la crearea unui cont deci pot pune steaua_sus_rasare@yahoo.com de exemplu (daca are cineva mailul asta sa ma ierte, asta mi-a trecut acu prin cap)
de asemenea pt telefon cartela SIM reincarcabila este ANONIMA
pt cei ce ati votat si promulgat legea: pa si pu la revedere