O aplicatie web oficiala prin care romanii sa poata compara ofertele de telefonie si internet, proiect demarat anul trecut de arbitrul telecom (ANC), va deveni operationala cel mai probabil in 2010, au declarat, vineri, reprezentantii autoritatii. Anul trecut, presedintele autoritatii, Liviu Nistoran, a precizat ca aparitia acestei aplicatii va fi o prioritate, masura fiind impusa de cerinte la nivel european, aplicatii similare fiind deja functionale in 10 tari din UE.

"De luni intr-o saptamana va fi un consiliu consultativ cu toti operatorii de telefonie, pe marginea acestui proiect, pentru ca perioada de consultare publica s-a sfarsit. Urmeaza insa procedura de achizitie si consultarea cu industria pe marginea algoritmilor folositi, deci cel mai probabil aplicatia va deveni operationala abia anul viitor. Bugetul alocat pentru acest proiect este de 250.000 euro, suma estimata in urma consultarilor pe care le-am avut cu alte autoritati de reglementare", au precizat vineri oficialii autoritatii de reglementare.

Proiectul de decizie prevede dezvoltarea unei aplicatii interactive care sa contina date cu ofertele de telefonie mobila, telefonie fixa si acces la internet in banda larga prin care utilizatorii sa poata vedea care sunt cele mai avantajoase oferte in functie de nevoile lor. Datele privind ofertele furnizorilor vor fi introduse de catre acestia in sistem, vor fi verificate si validate de ANC si vor fi actualizate permanent. Proiectul de decizie a fost scos spre dezbatere publica din noiembrie pana pe data de 12 decembrie 2008.

Proiectul a starnit la momentul respectiv contre atat din partea operatorilor de telefonie mobila, cat si din partea Ministerului Comunicatiilor. Daca ANC aducea in sprijinul propunerii normele europene, Orange sustinea ca ideea a mai fost pusa pe tapet de cateva ori fara a se concretiza, Vodafone preciza ca normele europene nu cer explicit acest lucru, iar Ministerul Comunicatiilor era de parere ca masura este inutila si pierzatoare de vreme si bani.

Un exemplu al unui astfel de proiect este un site apartinand autoritatii de reglementare in comunicatii din Irlanda. In Romania, in luna decembrie 2008 a fost lansat si primul astfel de proiect privat, respectiv un site care cuprindea printre altele o aplicatie pentru compararea ofertelor operatorilor de telefonie mobila Orange, Vodafone, Cosmote si Zapp.