Comisia Europeana pregateste in prezent o procedura de incalcare a dreptului comunitar (infringement) Romaniei datorita imixtiunii din 2008 in independenta autoritatii locale de reglementare in telecomunicatii, detalii urmand a fi facute saptamana viitoare, a declarat pentru HotNews.ro, Martin Selmayr, purtatorul de cuvant al comisarului european pentru telecomunicatii, Viviane Reding.

Romania a primit doua scrisori de urgenta de la Bruxelles in 2008 din cauza demiterii pentru a doua oara in trei ani a unui sef al acestei institutii si a restructurarii complete a autoritatii prin Ordonanta de Urgenta.

"Comisia Europeana pregateste in prezent o procedura de infringement impotriva Romaniei datorita imixtiunii de anul trecut in independenta autoritatii locale de reglementare in telecomunicatii (care a dus la situatia curenta). Va puteti astepta la un anunt detaliat din partea Comisiei saptamana viitoare.

Pentru Comisie, independenta autoritatilor nationale de reglementare este de importanta centrala pentru o reglementare corecta si obiectiva, in interesul competitiei si al consumatorilor. Preocuparea noastra nu se refera la o anumita persoana, ci la stabilitatea institutionala si la solutii sustenabile pentru protejarea independentei autoritatii de reglementare de-a lungul timpului", a declarat pentru HotNews.ro, Martin Selmayr.

Fostul sef al autoritatii al arbitrului telecom: Sunt zvonuri ca se pregateste o noua ordonanta de restructurare. Actualul sef: O noua ordonanta ar incalca principiul independentei autoritatii

Declaratia este un raspuns la o solicitare HotNews.ro, referitoare la zvonuri privind demiterea actualului sef al acestei autoritati (ANC), Liviu Nistoran, si a unei noi ordonante de urgenta pentru restructurarea arbitrului telecom. Liviu Nistoran a declarat vineri ca o noua ordonanta de urgenta pentru restructurarea autoritatii ar incalca principiul independentei acestei autoritati, fapt pasibil de infringement.

"Principiul stabilitatii si independentei autoritatii nationale de reglementare este foarte important pentru Comisia Europeana, iar incalcarea acestuia este pasibila de infringement. O noua ordonanta de urgenta, care sa restructureze institutia, cred ca ar incalca acest principiu", a spus Liviu Nistoran.

La inceputul lunii ianuarie, Dan Georgescu, fostul sef al autoritatii de reglementare, preciza pentru HotNews.ro ca "circula zvonuri ca guvernul va da o noua ordonanta de reorganizare a ANC".

Dan Georgescu a fost demis,in mod neasteptat, in luna august 2008 de catre premierul Tariceanu, iar pe 18 septembrie 2008, la o zi dupa ce justitia a dat castig de cauza fostului sef ANRCTI, Guvernul a dat o ordonanta de urgenta de infiintare a unei alte autoritati de reglementare a sectorului telecom, prin restructurarea ANRCTI. Noua autoritate (ANC), infiintata prin restructurarea ANRCTI, care s-a desfiintat, si a Institutului National de Cercetare-Dezvoltare in Informatica – ICI Bucuresti, aflat in coordonarea Ministerului Comunicatiilor (MCTI), se afla tot in subordinea Guvernului.

Autoritatile romane au sustinut ca motivele restructurarii ANRCTI au avut la baza considerente urgente, de largire a competentelor acesteia, iar demiterea lui Georgescu a fost pusa pe seama neregulilor administrative descoperite in urma unui audit al activitatii autoritatii. Exact aceeasi situatie s-a petrecut in 2005, cu predecesorul lui Dan Georgescu, respectiv Ion Smeeianu, sef al autoritatii care atunci se chema ANRC.

Acestea au fost de altfel si motivele pentru care, in cursul anului 2008, comisarul european Viviane Reding a trimis doua scrisori de urgenta autoritatilor romane, cerand explicatii si avertizand ca nu va ezita sa aduca Romania in fata Curtii Europene de Justitie, in cazul in care va fi afectata independenta autoritatii nationale de reglementare.