Ministerul Comunicatiilor (MCSI) a lansat vineri spre dezbatere publica normele de aplicare ale legii privind stocarea pentru sase luni a datelor de trafic ale convorvirilor telefonice si pe internet din Romania. Documentul explica ce obligatii au furnizorii telecom privind locatia de retinere a datelor si securizarea acesteia, precum si detalii despre modalitatea de acces la date si de distrugere a acestora.

Documentul este impartit in trei mari capitole, respectiv mecanismul de retinere a datelor,procedura de retinere si distrugere a datelor, ultimul capitol fiind accesul la datele retinute. Primele trei articole din capitolul mecanismului de retinere a datelor includ excplicatii despre: locatia de retinere a datelor si securizarea acesteia precum si tehnologia necesara strangerii datelor. Dispozitiile acestor trei articole sunt considerate "cheltuieli legate de crearea şi administrarea bazei de date", intrand in obligatia furnizorilor de servicii de telecomunicatii.

Actul nu da nici o informatie privind costurile estimate pentru furnizorii de telecomunicatii pentru implementarea acestei baze de date. Documentul poate fi accesat aici, iar observatiile pe marginea acestor norme pot fi transmise pe adresa de e-mail dcpe@mcsi.ro.

Legea 298/2008 a intrat in vigoare pe 20 ianuarie 2009. Potrivit acesteia, toti operatorii de telefonie si internet din Romania sunt obligati sa stocheze, timp de sase luni date privind apelurile telefonice, mesajele scrise sau e-mail-urile expediate, care pot fi accesate de MIRA, Ministerul Public, SRI si SIE.

Legea nu vizeaza continutul comunicarilor, iar solicitarea transmiterii datelor se poate face numai dupa ce a fost inceputa urmarirea penala, la autorizarea instantei si la cererea procurorului care efectueaza sau supravegheaza urmarirea penala.