Daca v-ati enervat la povestea cu stocarea datelor de trafic de catre operatorii de comunicatii electronice si v-a trecut si va lipseste adrenalina, iata, va dau o mina de ajutor. Ce ati zice daca Internet Service Provider-ii ar fi obligati sa va monitorizeze download-urile si sa va taie “teava” - sau sa va “toarne” - daca va prind ca incalcati prin aceasta protectia drepturilor de autor?

Aceasta ar putea fi consecinta revizuirii directivei europene privind comertul electronic. In prezent, Directiva nu creeaza explicit astfel de obligatii, ceea ce permite statelor sa aiba interpretari diferite. Astfel, Franta a obligat eBay sa plateasca daune catre Louis Vuitton pentru ca a permis vinzarea de produse contrafacute si marcate LV. Belgia, insa, a fost mai retinuta in cazuri asemanatoare, ceea ce a creat o neuniformitate in aplicarea directivei.

Tineti cont de faptul ca noile prevederi vizeaza si mecanismele de file-sharing. Ceea ce inseamna ca ISP-isti vor trebui sa se uite si CE transferam de la unii la altii, nu numai cit, de unde, la ce ora si cit timp.

Pentru a lamuri ce e permis si ce nu, Comisia Europeana va lansa, la 26 februarie, o dezbatere publica pe aceasta tema. Asa ca, daca aveti ceva de spus, acum este momentul.

Pentru ca mina de ajutor sa fie cit mai generoasa, va dau si link-ul catre articolul din EurActiv care anunta dezbaterea europeana si care face referinta si la un alt document in negociere - Anti-Counterfeiting Trade Agreement (ACTA). Acordul ar putea include (potrivit textului “scurs” de la negocieri) “proceduri care sa permita detinatorilor de drepturi intelectuale care au indicii clare privind incalcarea drepturilor lor sa primeasca rapid date privind identitatea celor despre care se presupune ca le-au incalcat”. Succesuri!

Citeste si comenteaza pe blogul Ioanei Avadani.