Marii operatori de telefonie se vor intalni joi cu oficialii Comisiei Europene (CE) intr-o ultima incercare de a amana planurile comisarului european Viviane Reding de a reduce tarifele de interconectare ale operatorilor de telefonie mobila cu aproape 70% in urmatorii trei ani, informeaza Reuters. Reprezentanti ai Deutsche Telekom, France telecom, Telefonica, Vodafone, British Telecom si Telecom Italia se vor intalni cu presedintele CE, Jose Manuel Barroso, precum si cu Viviane Reding si Neelie Kroes, comisarii europeni de telecomunicatii si competitie, sustin surse din cadrul comisiei si ai industriei.

Viviane Reding a lansat in 2008 o propunere de reglementare care vizeaza scaderea cu pana la 70% a tarifelor de interconectare ale operatorilor de telefonie mobila in urmatorii trei ani. Este programat ca Executivul european sa adopte propunerea de reglementare in urmatoarele saptamani.

Potrivit propunerii, tarifele percepute de operatorii de telefonie mobila si fixa pentru terminarea apelurilor in retelele proprii (tarife de interconectare) vor ajunge la circa 1,5-2,5 eurocenti pe minut. Tarifele operatorilor de telefonie mobila sunt in prezent in jur de 9 eurocenti/minut, variind de la tara la tara.

Lobby-ul facut de operatorii telecom a intarziat deja tinta ca noul plan de reglementare sa fie aplicat in cei trei ani, pana in 2011. Marii operatori telecom vor ca adoptarea acestei reglementari sa se faca pe o panta mai mare de tranzitie, pana in 2015.