Wind Technologies, companie din Brasov, care a lansat anul trecut primul portal online de comparare a tarifelor de telefonie mobila din Romania (mobime.ro), vrea sa lanseze pana la sfarsitul lunii mai o versiune embedded, care va putea fi incarcata gratuit pe orice site, prima invitatie urmand a fi facuta vineri catre ANC. Presedintele ANC sustine ca va analiza atent propunerea mai ales in conditiile in care algoritmul si criteriile portalului oficial menit sa compare toate ofertele de internet si telefonie din tara (al carui nume posibil este costtel.ro) trebuie sa se faca de comun acord cu operatorii.

"Principiul este sa lansam o versiune embedded care sa poata fi incarcata gratuit pe orice site din Romania, dar vom discuta in prima faza cu ANC. S-ar putea ca acestia sa doreasca exclusivitate. Ramane de vazut. Ce castigam? Vom da acest modul embeded care va fi cu sigla si link catre site-ul nostru, deci publicitate", a declarat pentru HotNews.ro Horia Balan, managerul de relatii publice al Wind Technologies.

Acesta sustine ca in spatele mobime.ro este o echipa de trei oameni care lucreaza constant, un programator, cineva care redcteaza articolele si cineva care urmareste bugg-urile si buna functionare a siteului si introduce ofertele noi.

"Noi luam datele de pe siteurile operatorilor. Cineva urmareste zilnic si actualizeaza informatiile imdeiat cum apar pe site. Punctul forte al ANC este ca ei colaboreaza direct cu operatorii si vor primi direct si oficial de la ei. Suntem dispusi sa colaboram cu anc-ul in acest demers sa gasim o modalitate prin care sa oferim credibilitate acestui motor de calcul. Pot vedea tot algoritmul, pot sa-l studieze etc. Credem ca oferta noastra va fi bine primita mai ales avand in vedere anul de criza in care orice economisire este bine venita", a mai spus Balan.

ANC: Vom analiza atent propunerea

Presedintele autoritatii de reglementare spune ca va analiza atent oferta.

"Mi se pare interesant, dar trebuie sa analizam concret propunerea, mai ales ca in decizie este precizat clar ca algoritmul si criteriile care vor sta la baza comparatorului de tarife se vor stabili de comun acord cu operatorii. Criteriile calitative nu lipsesc. Am stabilit ca vor aparea si acestea si chiar scrie in decizie ca toate aceste criterii se vor stabili in acord cu operatorii", a declarat Liviu Nistoran.

Operatorii telecom si-au exprimat nemultumirea ca algoritmii acestui portal nu ar trebui sa tina cont numai de criteriul cantitativ, al tarifelor, fara a lua in calcul alti parametri precum cel al calitatii sau al afinitatii fata de marca, fapt care ar putea dezavantaja grav companiile in cauza.

O decizie aprobata joi de autoritatea de reglementare in domeniu (ANC) urmareste crearea unei aplicatii web oficiale prin care romanii sa poata compara toate ofertele de telefonie si internet din Romania. Bugetul alocat va fi de circa 200.000 euro, un posibil nume al comparatorului urman a fi costtel.ro, potrivit oficialilor ANC. Cel mai probabil portalul va deveni realitate in 2010. Dupa publicarea deciziei in Monitorul Oficial, operatorii au la dispozitie 90 de zile pentru punerea in aplicare a prevederilor.