Nokia a lansat luni in cadrul targului mondial GSM de la Barcelona un magazin online cu aplicatii software si media pentru telefoanele mobile, in speranta de a urma succesului inregistrat de Apple cu App Store, informeaza Reuters. Tot aici, Orange a anuntat lansarea in luna mai a unui magazin similar pe pietele din Europa. Wall Steet Journal a relatat recent ca Microsoft pregateste un "bazar online" pentru terminalele cu Windows Mobile, iar producatorul BlackBerry, RIM, a spus de anul trecut ca va lansa un astfel de magazin la inceputul acestui an.

Nokia a precizat ca va deschide magazinul online "Ovi" in luna mai in noua tari, ca 70% din veniturile generate aici se vor indrepta catre dezvoltatorii de software si ca primul telefon pus spre vanzare care va avea acces catre acest magazin va fi N97, varful de gama N-Series al producatorului in 2009.

Firma de cercetare a pietei IT&C, Strategy Analytics, estimeaza ca valoarea pietei de continut mobil (jocuri descarcabile pe mobil, tonuri de apel, wallpapere, video, TV pe mobil, alerte text si browsing pe mobil) va creste cu 18% pana la 67 miliarde dolari, in acest an.

App Store al Apple s-a dovedit popular in randul utilizatorilor de iPhone, ajutand in acelasi timp la dezvoltarea unei intregi industrii de antreprenori care au dezvoltat programe care pot fi descarcate de catre utilizatori. Luna trecuta, pe App Store erau disponibile 15.000 de aplicatii, in sase luni realizandu-se 500 milioane de descarcari.

Prezenta la evenimentul de la Barcelona, range a anuntat, de asemenea, lansarea unui magazin similar cu mici programe software incepand cu luna mai, pe pietele din Europa. Operatorul promite ca va permite accesul la aceasta platforma si altor dezvoltatori.

Recent, Wall Street Journal a relatat ca Microsoft intentioneaza lansarea unui "bazar online" cu aplicatii pentru telefoanele cu Windows Mobile, iar Reasearch In Motion (RIM) a anuntat anul trecut ca intentioneaza lansarea la inceputul acestui an a unui magazin online cu aplicatii.