Romania este singura tara din Uniunea Europeana care nu si-a prezentat inca planurile de trecere la televiziunea digitala terestra, se arata intr-un comunicat al Comisiei Europene. Inlocuirea transmisiilor de televiziune analogica terestra in Europa este in plina desfasurare, cinci tari membre (Germania, Finlanda, Luxemburg, Suedia si Tarile de Jos) incheind deja procesul de renuntare la televiziunea analogica, Bruxelles-ul estimand ca aproape toate statele membre vor incheia acest proces pana in 2012, termenul stabilit la nivel comunitar.

"Transmisiile de televiziune digitale terestre au fost deja introduse in 21 de state membre (Austria, Belgia, Bulgaria, Republica Ceha, Danemarca, Germania, Estonia, Grecia, Spania, Franta, Ungaria, Italia, Lituania, Luxemburg, Letonia, Malta, Tarile de Jos, Finlanda, Suedia, Slovenia, Regatul Unit), in unele parti ale teritoriului national al acestora. Alte cinci state membre (Cipru, Irlanda, Polonia, Portugalia si Slovacia) au anuntat ca vor fi furnizate servicii digitale cel tarziu in 2010. Romania nu si-a prezentat inca planurile", se arata in comunicatul Comisiei Europene.

Renuntarea la televiziunea analogica terestra a avut loc deja in Luxemburg, Tarile de Jos, Finlanda, Suedia, Germania, Belgia (Flandra) si in mare parte din teritoriul Austriei. Se va renunta la aceste transmisii pana cel tarziu la sfarsitul anului 2010 in Austria, Estonia, Danemarca, Spania, Malta si Slovenia. In Belgia (in Valonia si in regiunea Bruxelles-Capitale), Bulgaria, Cipru, Republica Ceha, Grecia, Franta, Ungaria, Italia, Lituania, Letonia, Portugalia, Romania, Slovacia si Regatul Unit, se va renunta la televiziunea analogica terestra in perioada cuprinsa intre sfarsitul anului 2010 si sfarsitul anului 2012. In Polonia, termenul limita pentru renuntarea completa la acest tip de televiziune este 2015.

Ministerul Comunicatiilor a pus in dezbatere publica strategia de trecere la televiziunea digitala

La inceputul lunii februarie, Ministerul Comunicatiilor (MCSI) a lansat spre consultare publica documentul de politica si strategie privind tranzitia de la televiziunea analogica la cea digitala si implementarea serviciilor multimedia digitale la nivel national. Potrivit obligatiilor asumate fata de Uniunea Europeana, guvernul a decis implementarea serviciilor de televiziune digitala terestra la nivel national si finalizarea procesului de eliminare a serviciilor de televiziune analogica, pana la 1 ianuarie 2012.