Compania de telefonie prin internet Skype a semnat un acord cu Nokia, prin care producatorul finlandez va lansa pe piata incepand din trimestrul trei al acestui an smartphone-uri care vor avea preinstalate soft-ul Skype, informeaza Reuters. Primul terminal care va avea Skype preinstalat va fi noul Nokia N97.

Potrivit informatiilor Nokia, Skype va fi parte integranta din agenda telefonica a N97, utilizatorii avand posibilitatea de a vedea cand sunt online contactele Skype si de a da mesaje instant. Utilizatorii vor putea de asemenea sa foloseasca retelele 3G si WLAN (Wireless Local Area Network) pentru a efectua si primi apeluri de voce gratuite Skype catre Skype, precum si apeluri catre linii de telefonie fixa si mobila la tarife reduse.

Skype, a carei tehnologie permite convorbiri gratuite prin intermediul liniilor fixe de acces la internet, s-a orientat de curand spre segmentul mobil incheind acorduri precum cel cu operatorul de telefonie mobila 3 al companiei Hutchison Whampoa.

Majoritatea operatorilor mobili sunt ingrijorati de Skype, temandu-se ca veniturile li se vor reduce considerabil, in conditiile in care utilizatorii platesc putin sau nimic pentru apelurile efectuate, dar Josh Silverman, directorul executiv al Skype, sustine ca "3" a inregistrat o crestere a veniturilor medii cu 20% din partea clientilor care folosesc telefoane cu Skype.

Skype avea 405 milioane de utilizatori inregistrati la sfarsitul anului trecut. Skype a fost cumparat de compania de comert electronic eBay pentru 4,3 miliarde dolari in 2005, cu scopul de a impulsiona platile efectuate prin serviciul de plati online PayPal, insa masura i-a adus pierderi de 1,4 miliarde dolari in 2007 si presa a relatat ca eBay ar putea sa vanda Skype.

Josh Silverman nu a dorit sa comenteze pe marginea acestor speculatii, precizand doar ca "eBay sprijina foarte mult Skype".

Mai multe detalii aici.