Compania irlandeza Ryanair, cel mai mare operator de zboruri lowcost din Europa, a anuntat ca permite de joi folosirea fara restrictii a telefoanelor mobile la bordul avioanelor care pleaca din Dublin, in orice moment al calatoriei, cu exceptia a citorva minute la decolare si la aterizare. Convorbirile au fost deja permise intr-un numar de 22 de avioane care au decolat astazi de pe Aeroportul din Dublin cu destinatii europene, iar in perioada urmatoare toate cele peste 170 de avioane Ryanair din Europa vor dispune de aceasta facilitate.

Costurile sint insa destul de ridicate, cel putin temporar: un apel va costa intre 2 si 3 euro minutul, indiferent de cine suna, un sms trimis va costa 50 de eurocenti, insa cel primit va fi gratuit. Si posesorii de smartphone-uri vor putea trimite emailuri, cu un cost intre un euro si doi euro, in timp ce navigarea pe Internet va costa intre 10 si 15 euro pentru fiecare megabit de date transferate. Deocamdata, doar 6 persoane vor putea vorbi simultan la mobil in acelasi avion, insa pe viitor numarul acestora va ajunge la 12, pina la finalul acestui an.

Momentan, serviciul este disponibil clientilor din Irlanda care au telefoane mobile ce apartin de retelele Vodafone si O2, nu si Meteor sau 3, insa Ryanair a semnat contracte cu alte 50 de companii de telefonie mobila din Europa, pentru clientii non-irlandezi.

Seful Ryanair, excentricul Michael O’Leary, a recunoscut ca tarifele sint mari dar ca acestea vor scadea in timp, odata cu cresterea numarului de persoane care vor folosi aceste noi servicii. Noul sistem a permis amplasarea unor antene GSM in interiorul avioanelor Ryanair, care sa minimalizeze riscul interferentelor cu alte tipuri de comunicatii.