Primaria Bucuresti, avertizata in proiectul Netcity: Operatorii nu pot fi obligati sa-si ingroape cablurile, iar termenul alocat pentru asta este ireal

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Joi, 26 februarie 2009, 19:51 Economie | Telecom


 documente
(26 Feb 2009) PDF, 151KB
(26 Feb 2009) PDF, 3MB
Un proiect de hotarare al Primariei Bucuresti (PMB) stabileste ca operatorii care detin o infrastructura aeriana de comunicatii electronice trebuie sa-si ingroape retelele in maxim patru luni de la finalizarea unui tronson Netcity (reteaua metropolitana de fibra optica a Capitalei) in zona respectiva. Autoritatea de reglementare in telecomunicatii (ANC) avertizeaza insa ca obligativitatea amplasarii numai in subteran a infrastructurii telecom nu este ceruta nici de legislatia europeana si nici de cea nationala si ca termenul de patru luni este imposibil.

Informatia pe scurt:

 • Un proiect de hotarare al Primariei Bucuresti cere operatorilor de telecomunicatii sa-si repozitioneze retelele aeriene de comunicatii in subteran in maxim 120 de zile de la finalizarea unui tronson Netcity in zona respectiva.
 • Autoritatea de reglementare in telecomunicatii avertizeaza ca legislatia comunitara dar si cea nationala nu obliga la amplasarea retelelor de comunicatii numai in subteran. Mai mult termenul de 120 de zile este nerealist.
 • Proiectul de hotarare PMB trebuie scos in dezbatere publica cu minim 30 de zile inainte ca acesta sa fie votat de Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB). Perioada de consultare s-a incheiat.

Operatorii telecom nu pot fi obligati legal sa-si monteze infrastructura doar in subteran

Un proiect de hotarare al Primariei Bucuresti supus spre dezbatere publica in perioada 12-25 februarie 2009, stabilea inca de la primul articol ca "amplasarea retelelor de comunicatii si a echipamentelor aferente acestora se va face numai in subteran, in spatii special amenajate, corelate cu proiectul Netcity, respectand anumite reguli". Potrivit actului, operatorii ar fi avut de optat intre a folosi infrastructura retelei Netcity sau de a le ingropa in propria canalizatie, pe cheltuiala proprie.

Autoritatea de reglementare in telecomunicatii (ANC) a trimis miercuri (data limita) o lista de observatii fata de acest proiect de hotarare, avertizand Primaria Bucuresti ca nu poate obliga operatorii de telecomunicatii sa-si plaseze infrastructura numai in subteran:

"(...) cadrul comunitar sau legislativ primar din Romania nu stabileste obligativitatea instalarii subterane a retelelor de comunicatii electronice. Dimpotriva, in masura in care datorita unor norme de planificare urbana este necesara instalarea subterana a unor elemente ale retelelor de comunicatii electronice, dreptul furnizorilor de a instala alte elemente ale retelelor pe sau deasupra proprietatilor poate fi limitat, dar nu poate fi interzis in mod absolut, mai ales ca pana la aparitia acestor norme acestia si-au exercitat in mod legitim drepturile", se arata in atentionarea ANC.

Ingroparea infrastructurii de comunicatii in 120 de zile este imposibila

Proiectul PMB mai prevede ca repozitionarea retelelor in subteran sa se faca progresiv dar fara a depasi 120 de zile de la finalizarea unui tronson Netcity.

"Dupa expirarea termenului de 120 de zile de la finalizarea unui tronson, retelele de comunicatii electronice si echipamentele aferente care nu sunt amplasate in subteran, fie in canalizatie proprie, fie in canalizatia Netcity vor fi dezafectate", se mentioneaza in articolul 6, aliniatul 1.

Termenul pus la dispozitie este considerat de arbitrul pietei telecom ireal.

"In ceea ce priveste dreptul detinatorilor/administratorilor retelelor „de a opta intre a folosi infrastructura retelei NETCITY sau de a le ingropa in propria canalizatie” (prevazut la art. 1 alin. (1) lit. b)), acesta exista doar la nivel declarativ, nefiind unul real, in conditiile in care termenul de 120 de zile, prevazut la art. 6 alin. (1) din normele metodologice, este insuficient pentru indeplinirea tuturor formalitatilor legale necesare pentru realizarea propriilor canalizatii, realizarea efectiva a acestora si instalarea retelelor in respectiva canalizatie, fara a lua in considerare obtinerea fondurilor necesare pentru efectuarea unor astfel de lucrari", atrage atentia autoritatea.

Votul final al Primariei, in circa 30 de zile de cand e pus spre consultare publica

Oficialii Primariei Bucuresti spun ca termenul general este ca orice proiect de act normativ sa fie pus spre dezbatere publica cu minim 30 de zile inainte de a se da votul in Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB). Mai mult, Primaria este obligata sa faca o sedinta de dezbatere publica (alta decat dezbaterea in scris) daca este primita o cerere eligibila in acest sens in perioada de consultare.

"Dupa ce se incheie perioada de consultare publica, propunerile se analizeaza de o comisie de specialitate din cadrul CGMB si se vede in ce masura pot fi inglobate sau nu, daca se modifica proiectul. Regula este ca proiectul de act normativ trebuie sa fie facut public cu minim 30 de zile inainte de a fi supus votului CGMB", au declarat pentru HotNews.ro, reprezentantii biroului de presa al PMB.

Despre Netcity

Contractul de concesiune a retelei de fibra optica din Capitala a fost incheiat intre municipalitate si UTI Systems in august 2007 si prevede realizarea infrastructurii in subteran, care ar urma sa inlocuiasca structura actuala de comunicatii prin cablu, care foloseste stalpii apartinand Electrica si RATB. UTI trebuie sa investeasca peste 200 milioane de euro pentru realizarea infrastructurii de fibra optica, aceasta urmand sa fie inchiriata ulterior firmelor interesate sa ofere servicii consumatorilor prin intermediul retelei subterane. Contractul de concesiune este incheiat pe o perioada de 49 de ani.

Anul trecut, mai precis in luna decembrie, a fost data in folosinta prima bucla functionala a proiectului Netcity pe traseul Piata Unirii – Piata Alba Iulia – Piata Hurmuzachi – Dristor.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4165 vizualizari

 • +2 (8 voturi)    
  Sa ne gandim un pic! (Joi, 26 februarie 2009, 20:38)

  gigi [anonim]

  Cei de la ANC bat campii cu gratie. Consiliul local al unei localitati (reprezentand, pana la urma, comunitatea) are dreptul sa stabileasca pe unde au dreptul furnizorii de diverse utilitati, inclusiv comunicatii, sa traverseze proprietatea publica. Pentru asta nu trebuie sa existe vreo lege care sa ceara explicit asta.
  E dreptul localitatii sa vrea sa dispara toate matzele de pe stalpi.
  Singura conditie legala, nationala si europeana, este ca acest lucru sa se faca nediscriminator. Adica nu trebuie ca un furnizor sa fie obligat si altul nu. Despre timpul impus pentru ingropare mai putem discuta.
  • -2 (4 voturi)    
   tu chiar ai citit ce scrie mai sus ?! (Joi, 26 februarie 2009, 22:23)

   Pandele [anonim] i-a raspuns lui gigi

   E vorba de conditiile de concurenta ! Daca NetCity trebuie sa isi dea acordul ca UPC (de exemplu) sa isi ingroape cablurile in propria sa canalizatie (adica nu a lui NetCity, adica nu le plateste lor), cum crezi ca o sa isi dea NetCity acordul ? Si daca nu si-l da NetCity, cum poate UPC sa isi ingroape cablurile ? A ?
   Apoi proiectul spune ca sunt doua optiuni: ori NetCity, ori propria canalizatie. Adica daca optezi pentru propria canalizatie e numai a ta, n-o poti partaja. Adica o sa ai pe aceeasi strada canalizatia NetCity, UPC, RCS-RDS, Romtelecom, Vodafone, Orange, etc. Ia numara tu cate santuri trebuie sa sape numai la tine pe strada. Asta ca sa nu mai vorbim de costuri.
   Dar te trezesti si tu vorbind...

   Pandele
   • 0 (2 voturi)    
    da' tu ai citit? (Joi, 26 februarie 2009, 23:37)

    Mihai D [anonim] i-a raspuns lui Pandele

    Unde scrie ca NetCity trebuie sa isi dea acordul pentru concurenta si unde se interzice in mod explicit ca altii nu pot sa subinchirieze?

    Stiu ca UTI este o firma de securisti, dar e la fel de adevarat ca ceilalti au preferat sa isi faca market share in loc sa "iroseasca" bani in canalizatie subterana. Romtelecom are propria canalizatie subterana deja, asa ca NetCity nu este monopol...

    Eu unul, prefer sa nu mai vad cabluri prin copaci, indiferent cat o costa netul dupa aia. Exista 3G si Romtelecom, asa ca nu ma astept sa creasca prea mult preturile, anyway.
   • +1 (3 voturi)    
    strazi (Vineri, 27 februarie 2009, 1:16)

    mitica [anonim] i-a raspuns lui Pandele

    @pandele ...
    "Dar te trezesti si tu vorbind..."

    Prietene, tu ai vazut cum arata intersectia buzesti cu piata victoriei? Ce "panze de paianjen" exista acolo? Sau la pod la grozavesti? Ai mai vazut asa ceva in vreo capitala europeana?

    Eu am fost in cateva - toate la vest de bucuresti - si marturisesc ca nu. Deci cred ca trebuie sa se faca ceva. Si asta poate fi un inceput bun.

    Asa ca mai trage tu un pui de somn, si vino cu ideile tale mai tarziu.
    • 0 (4 voturi)    
     ai verificat preturile ? (Vineri, 27 februarie 2009, 5:34)

     emilper [utilizator] i-a raspuns lui mitica

     Ai verificat preturile si latimea de banda in capitalele cele frumoase ? Dumneata poate vinzi ciorapi la Matache Macelaru', dar altii depind de access internet ieftin si de calitate.

     Daca primaria vrea sa fie curat si frumos, sa faca sistem de canalizare serios, sa aiba omu' pe unde trage cabluri. Ce au facut cu Netcity e doar pomana pentru operatorul retelei unice ... inca un motiv in plus sa ne caram din Bucuresti ... sa vedem atunci cine o sa le plateasca impozitele.

     Toti utilizatorii de internet din Bucuresti ar trebui sa protesteze.
    • +1 (1 vot)    
     raspuns (Vineri, 27 februarie 2009, 9:34)

     Pandele [anonim] i-a raspuns lui mitica

     Amice, nimanui nu ii place cablul atarnand prin copaci. Nici mie.
     Dar dupa ce timp de 15 ani PMB nu a aprobat oficial niciun cablu, dar neoficial a permis sa se intample ce vezi acum, aceeasi PMB vine acum cu o solutie bazata pe drujba. Daca tu crezi ca asa se fac lucrurile, inseamna ca nu ai inteles nimic din toate orasele alea la vest de Romania prin care ai trecut. Si presupun ca nici nu stii cum au facut aia de nu au niciun cablu atarnat. Pot sa te asigur ca solutia nu includea drujba si nici intervale de conformitate de 3 luni si nici proiecte de gen NetCity.
     Cat despre NetCity, poti deja sa ii spui "la revedere", fiindca au nevoie de zeci de milioane de euro sa continue dincolo de aia 4 km pe care ii au gata, dar in vremurile astea nu vrea nimeni sa investeasca in ei, inclusiv din cauza naturii acestui proiect.
     Piata libera e un pic mai complicata decat crezi tu.
 • +2 (4 voturi)    
  ba da (Joi, 26 februarie 2009, 20:54)

  Ion I [anonim]

  Nu ma intereseaza ca nu e EXPRES scris in vreo lege. Daca tot se vorbeste de altii, sa se duca sa vada ca la altii nu sunt "panzele" care sunt la noi si cablurile cazute in asa hal...

  Si ce daca nu e lege? Sa se dea..

  Nu cred ca in 4 luni nu sunt astia in stare sa bage 1 km de cablu in pamant...
  • 0 (0 voturi)    
   cablurile cazute ... (Vineri, 27 februarie 2009, 5:38)

   emilper [utilizator] i-a raspuns lui Ion I

   Cablurile "cazute" sunt cele taiate de primarie pentru ca nu ar fi avut autorizatie.
 • +2 (4 voturi)    
  nu am vazut nicaieri in europa cabluri pe afara (Joi, 26 februarie 2009, 21:42)

  pish [anonim]

  daca a vazut cineva in europa de vest cabluri pe afara..nu ca la noi cu sutele pe fiecare stalp...macar asha mai putine....sa puna niste poze sa le vad si eu...prin cele 12 capitale europene pe care le-am vizitat eu si nspe orasele..nu am vazut asha ceva..uratenie mai mare nu exista
  • +1 (3 voturi)    
   da, eu (Joi, 26 februarie 2009, 22:09)

   Al [anonim] i-a raspuns lui pish

   Eu am vazut in Spania si in Franta prin orase cabluri pe stalpi si cabluri pozate pe peretii exteriori ai cladirilor exact ca la noi.
   In opinia mea e o masura anticoncurentiala ce va determina cresterea preturilor la servicii. Asta reprezinta o prioritate pt bucuresti? eu cred ca nu.
   Mai bine ar aduna cainii comunitari, si dupa sa se gandeasca la traznai de genu.
   • 0 (0 voturi)    
    si in Budapesta (Vineri, 27 februarie 2009, 5:35)

    emilper [utilizator] i-a raspuns lui Al

    am vazut si eu in Budapesta ... nu chiar ca la noi, si nu peste tot, dar oricum netu' e cam slabut la ei comparativ cu .ro.
  • 0 (0 voturi)    
   Nisa (Vineri, 27 februarie 2009, 8:16)

   Astor [utilizator] i-a raspuns lui pish

   E plina de cabluri mai ceva ca la noi, imi pare rau ca nu am apucat sa fac fotografii cand am trecut pe acolo, sa vedeti ce inseamna "Panza de paianjen" pe stalpi
   • 0 (0 voturi)    
    Iar Parisul (Vineri, 27 februarie 2009, 9:49)

    soferul [utilizator] i-a raspuns lui Astor

    pute tot a pipi. Asta inseamna ca si orasele romanesti trebuie sa aiba aceeasi mireasma, nu?

    De ce sa nu copiem lucrurile bune facute de altii? Printre acestea se numara si cablaraia bagata subteran.
 • +2 (4 voturi)    
  da cu ce pret (Joi, 26 februarie 2009, 21:59)

  Stefan [anonim]

  pai cu 200 mil Euro investiti de UTI o sa fie preturi astronomice pentru folosirea NetCity care bineinteles ca o sa le platim tot noi, de 9 la 39 EUR din nou.
  Atunci sa vedem ce o sa ne deranjeze mai rau.
  Ce nu inteleg cum de au ales UTI sa faca asta si nu au lasat fiecare companie ,din cate au intins sute de km de cablu, sa faca cate un cartier, mult mai ieftin.
  Dar la noi varianta mai scumpa ... ca asa strangem spaga mai mare...
 • 0 (4 voturi)    
  UTI Bullshit (Joi, 26 februarie 2009, 22:55)

  Wasile [utilizator]

  UTI va cheltui cele 200 de milioane să îngroape circa 200 de kilometri de tuburi (din totalul de 5600 ai proiectului). Și, țineți-vă bine, UTI susține că nu trebuie să facă și penetrările către clădiri în banii ăștia, ei nu trebuie decât magistrale să tragă.
  Întrebare: atunci, ce naiba facem cu cablurile îngropate, dacă nu putem ajunge la clădirile la care vrem să ajungem? Răspuns: nimic. Pur și simplu îngropăm bani.

  Răspunsul UTI la această problemă este "ieșiți din canalizația Netcity cu cabluri aeriene până la clădiri".

  Deci, LOL :P
  • -1 (3 voturi)    
   vorbesti sa nu adormi (Vineri, 27 februarie 2009, 3:42)

   me_netcity [anonim] i-a raspuns lui Wasile

   Ai fost pe B-dul Unirii (sau pe toate bulevardele pe unde s-a facut netcity) sa te uiti la cladirile alea sa vezi daca sunt bransamente acolo?? Iti spun eu... NU ai fost, bizonule... te bagi ca musca in curu' calului....
   Netcity este obligat sa faca retea FTTB, daca stii ce-i aia, dar ma indoiesc (baga un wiki despre FTTx sa te dumiresti...)
   Daca cineva ingroapa bani, atunci ala e UTI, pt ca primaria sau oricine altcineva nu baga nici-un ban in proiect, ba din contra, PMB ia 12% redeventa din incasarile Netcity, bani pt bugetul local, si pe deasupra ramane cu o retea metropolitana de fibra.
   Gandeste-te (ma indoiesc ca poti) la faptul ca cei 2-3 mari operatori si-au impartit Bucurestiul, daca vrei sa ai vreun serviciu de la UPC in sectorul 3, nu poti ca nu e prezent... dute in sectorul 5 si nu ai RDS si exemple sunt multe... Prin Netcity toate aceste lucruri devin posibile in momentul cand monteaza cutia aia pe perete, vine cu toti operatorii, te-ai suparat pe RDS treci pe UPC samd, doar schimband portul in cutie.... Cand ai o problema cu cablul sau cu net-ul, nu stai ca boul sa suni la RDS si sa nu-ti raspunda nimeni, si chiar daca iti raspunde, degeaba, nu rezolvi nimic.... Think a bit, si apoi da cu paru'...
   Iar la problema referitoare la alti operatori care vor sa-si faca singuri propria canalizatie, va spun, cititi mai bine, pot si au voie s-o faca fara nici-un accept de la Netcity, numai ca trebuie sa cheltuie bani cacalau', PMB spune foarte clar, ori Netcity ori canalizatie proprie! Pe toate bulevardele sus mentionate (Piata Unirii – Piata Alba Iulia – Piata Hurmuzachi – Mihai Bravu - Calea Dudesti - B-dul Burebista - Bdul Decebal) toate cladirile sunt legate in retea, iar primii operatori si-au "ingropat" deja cablurile, migratia se face treptat. Am scris "ingropat" cu ghilimele pt ca practic nu se ingroapa nimic din ce este cablu aerian, ci se trag alte fibre optice cu o alta tehnologie complet noua pt Romania (microcablu suflat sau microfibra)....
   • -2 (2 voturi)    
    UPC si RDS ? (Vineri, 27 februarie 2009, 5:36)

    emilper [utilizator] i-a raspuns lui me_netcity

    UPC si RDS ? ... cand sunt zeci de firme mai mici care ofera conditii mai bune ?
   • 0 (0 voturi)    
    Netcity (Vineri, 27 februarie 2009, 9:38)

    Geoxx [anonim] i-a raspuns lui me_netcity

    Bine ca am citit si postul asta...cel mai la obiect...Ce-as vrea sa mai adaug e ca dupa parerea mea toti marii operatori vor fi fi "prezenti" in bucla Netcity asta daca vor sa fie prezenti in toate zonele capitalei. Si inca ceva: prezenta plasei de cabluri pe marile bulevarde a intrecut orice limita astfel ca proiectul Netcity e foarte util...pentru toata lumea...iar impactul asupra pietei de comunicatii bucurestene nu cred ca va fi asa dezastruos cum cred unii.
   • 0 (0 voturi)    
    inca ceva (Vineri, 27 februarie 2009, 11:38)

    user [anonim] i-a raspuns lui me_netcity

    destul de bun si la obiect raspunsul tau, me_netcity. Daca ai invata insa sa nu jignesti ar fi si mai bine.
    Trebuiesc facute insa cateva precizari:
    1. Netcity este recunoscuta ca Utilitate Publica, asadar daca vrei sa-ti ingropi 10 m de FO trebuie sa obtii avizul de la ei pentru dosarul de Autorizatie. Asa ca, ajungi la mana lor, indiferent ca te numesti RDS, UPC etc.
    2. PMB nu da absolut nicio Autorizatie de ingopat FO. E oarecum neoficial dar daca ai timp si nervi (si bani) poti sa intri in jocul asta si sa astepti mai bine de un an pentru ca la fial sa primesti negatie de tip: "folosti Netcity" sau "PMB nu permite lucrari in zonele unde s-au facut asfaltari decat dupa o perioada minima de 5 ani". Iar asta dupa ce ai bagat bani in cele aproape 40 de avize pe care trebuie sa le pui la dosar. Iar termenul legal de raspuns la o cerere de avizare e de 30 de zile!
    3. Bransamentele de care vorbesti sunt putine si nu sunt la toate numerele postale de pe traseul unde e gata Netcity. Iar accesul "in spatele blocurilor" se va face asa cum e si acum, aerian, prin copaci sau agatat de blocuri.
    4. Canalizatia pe care o foloseste RTC apartine Primariei si probabil o sa se intoarca la primarie. In plus RTC nu ofera acces in acea canalizatie, asa ca nu putem vorbi despre lipsa concurentei la retelele subterane.
    5 : Este adevarat ca in orasele mai civilizate nu exista paienjenisul de fire din Buc. Tineti cont insa ca cei de afara nu viseaza fiber-to-the-home ci solutiile sunt ADSLuri, cu limitele de banda pe care le cunoastem. Sau radio. Deci adio metropolitane cu sute de mega, adio torrenti si DC++uri. Iar preturile de afara sunt mult mai sus decat aici.
    6 si ultima: Normal era ca un proiect de tip Netcity sa fie integral al municipalitatii, construit cu fonduri strucurale. Asa cum este acum este de tip business monopol si este normal ca UTI sa considere reteaua ingopata si dezvoltarea ei dintr-un punct de vedere strict financiar.
    • 0 (0 voturi)    
     completare la user (Vineri, 27 februarie 2009, 20:04)

     unul din bransa [anonim] i-a raspuns lui user

     Eu nu sunt din Bucuresti dar lucrez in domeniu si cunosc destule despre retele de CATV si Internet.
     1. NetCity nu a cerut firmelor din Bucuresti consultanta la modul de realizare a unei retele CATV pe fibra optica. Nici macar pentru Internet.
     2. O retea de CATV pe fibra optica tine cont de atenuarea semnalului pe fibra de 0,3 dB/km. Din Headend se pleaca cu o putere optica iar pe traseu la distantele mari din Bucuresti este nevoie de reamplificarea semnalului si de acolo sa se faca distributie spre blocuri.
     3. O retea FTTB pentru date presupune existenta unor concentratoare unde se aduna semnalele pe fibrele dinspre fiecare bloc si de acolo se pleaca pe magistrala spre Headend pe o singura fibra.
     4. NetCity nu a facut un plan de realizare a retelei care sa tina cont de toate aspectele. Au construit pur si simplu magistrale de fibra optica. La blocuri se pare ca ajung intr-o cutie mica cu un cablu cu 2 fibre. Nu vad cum ar putea ajunge pe doua fibre mai mult de 2 Provideri de servicii.
     5. Pretul. In afara de cei 80EUR/km/luna de fiecare provider mai vor 30EUR/luna pe fiecare bransament (adica pe fiecare bloc). Daca taxa pe km sa zicem ca se distribuie pe un numar considerabil de abonati facuti pe respectiva magistrala, la un bloc cu 5 abonati RDS, 5 UPC, 5 RTC, acestia vor plati 30/5 de abonat. LA care se vor adauga costurile abonamentului propriuzis.
     6. Canalizarea RTC putea foarte bine sa fie nationalizata si folosita pentru montarea magistralelor de fibra optica. Nu ar mai fi fost nevoie de toata investitia in infrastructura facuta pentru NetCity. De altfel se pare ca si RTC-ul va fi obligat sa foloseasca NetCity in final.
     7. Cablurile existente pe stalpi in Bucuresti sunt nefolosite in proportie de 30%: cablu RF gros(QR) abandonat dupa ce s-a mutat semnalul pe fibra, fibre abandonate dupa ce au fost cumparati unii de altii si existau doua retele paralele, abonati pe fibra debransati dar ramase fibrele pe stalpi, cabluri trase pentru un abonat pe KM si cu calu de
     • 0 (0 voturi)    
      Continuare partea a 4-a (Sâmbătă, 28 februarie 2009, 15:00)

      me_netcity [anonim] i-a raspuns lui unul din bransa

      4. Subiectul legat de canalizatia RTC. Hai sa ne imaginam un scenariu. Avem operatorii pe de-o parte si avem RTC pe de alta parte. Operatorii platesc un pret de 85Eur/km iar RTC 0 Eur. Ce avem aici? In primul rand toti sunt concurenti pe piata, deocamdata RTC nu pune la dispozitie canalizatia proprie, care este alternativa, evident Netcity pt restul operatorilor, dar ce facem cu RTC care le face concurenta neloiala... Aici intervine taxa pe domeniu public, o hotarare in dezbatere inca, in care se cere ca RTC sa inceapa sa platesca o taxa cel putin egala cu aceea Netcity adica 85Eur/km... dar sa nu uitam ceva, canalizatia RTC exista, Netcity nu exista inca (fac abstractie de cei 15 km construiti, aproape ca nu exista raportata la scara Bucurestiului). Galeriile edilitare apartin PMB, iar ele au fost date si catre Netcity pentru folosinta, spun "si catre Netcity" pentru ca in aceste galerii sunt prezenti toti administratorii de utilitati enumerati mai sus, printre care si RTC.
      5. Paienjenis de cabluri in capitale europene. NU exista pe bulevardele principale sau zonele centrale. Cine sustine sus si tare ca exista, mananca rahat cu polonicu', as vrea sa-mi arate si mie unde in Bruxelles sau Amsterdam sau... unde sunt cabluri atarnate pe stalpi. iar daca-mi da exemple din Albania sau chiar Bulgaria, fuck-off... Cu cine vrem sa ne comparam de fapt? Vrem sa ne comparam cu cei catre care tindem sa ajungem... As vrea ca in materie de cabluri agatate macar, Bucurestiul sa ajunga ca Amsterdam, DA!, nu ca Tirana, nu vreau sa ne comparam cu Tirana, de fapt daca stau sa ma gandesc mai bine cred ca cu aia ne comparam.
      5. Preturi.
      Netcity are preturi structurate pentru transport si pentru bransamente. Sunt publice, uitati-va la ei pe site. Bransamentele sunt gandite ca sa fie inchiriate, asa ca "ei NU vor 30Eur/luna"... Ei vor doar 5 eur/luna. Daca nu stii, cel putin nu dezinforma pe ceilalti. Inca odata, site-ul lor are publice si contractele si alte informatii utile...
     • 0 (0 voturi)    
      Clarificari partea a-5a - final words (Sâmbătă, 28 februarie 2009, 15:45)

      me_netcity [anonim] i-a raspuns lui unul din bransa

      Continuare [...]
      Inca odata, hai sa ne uitam in ograda noastra, si sa facem ceva care chiar ne-ar putea folosi in viitor (iar cand vorbim de retele telecom, viitor nu inseamna 5 ani), tehnologia se dezvolta cu pasi mari si repezi. Cei de afara nu viseaza FTTH?, amice, chiar asta fac, isi fac FTTH ptr ca acum au xDSL (VDSL, ADSL, ADSL+), si s-au apucat sa faca FTTH, vrei exemple? citeste despre proiecte ca CityNet (Amsterdam), Stockab (Stockolm), peste tot, Paris, Berlin, Londra, Milano... Hai sa tinem pasul cu ei... Vorbesti ca ne ajunge ADSL sau DOCSIS 3.0, prietene, cand vrei sa ai triple play services, si nu in orice conditii, vrei si tu ca acel triple-play services sa-ti asigure toate serviciile ca: telefonie, high-speed internet, televiziune Full-HD cu rezolutie 1920x1080 (nu surogate ca true-HD sau alte bull-shituri din piata/marketing), vrei si tu video-on-demand, pay-per-view, vrei si tu sa iti vezi copilu' la gradinita cand tu esti la serviciu printr-o camera video cu rezolutie cel putin standard (720x560) nu imagine cat cutia de chibrit fara sonor, atunci vrei high-speed internet, in momentul ala iti dai seama daca vrei toate astea, adio xDSL sau alte cacaturi DOCSIS 3.0!! astea sunt niste "tranzitii" spre FIBER TO THE HOME !! asta e viitorul, nu 2-3 ani in fata, ci 10-15 ani macar. S-a inventat deja, nu trebuie sa faci nimic, decat sa gandesti un pic ce alegi. Mi-ai putea spune ca exista deja pe piata in Romania asa ceva, mai gandeste-te!!! I-ai la scuturat un pic pe operatori si cere ceea ce am zis mai sus, totul printr-o singura conexiune si o sa vezi cum o dau din colt in colt. Tehnologia asta este future-proof, unii s-au apucat s-o implementeze (mai citeste), noi ce facem? le cumparam cacatul lor de xDSL de care vor sa scape? Inca o data, Netcity face FTTB, e foarte bun si asta, nu e FTTH dar e un pas urias, mai tarziu iti schimbi pe ici colo niste echipamente, totul e sa ai "coloana vertebrala" sanatoasa si apoi ai FTTH. Continuare in postul urmator
    • 0 (0 voturi)    
     Clarificari - raspuns pt @user - "inca ceva" (Sâmbătă, 28 februarie 2009, 13:01)

     me_netcity [anonim] i-a raspuns lui user

     Raspund urmatorilor: @ user si @ unul din bransa
     In primul rand as vrea sa-mi cer scuze pentru postul trecut in care pur si simplu mi-am iesit din fire si nu am mai suportat sa stau pe margine si sa citesc ineptii de genul "[...] asta ne trebuia noua acum? ... si multe altele"
     Sa le luam pe rand, sunt si eu unul din bransa, si nu vreau sa ascund faptul ca sunt pro-Netcity, asa cum cred ca sunt, fara ca ei sa constientizeze, si @user si @anonim, care chiar cunosc proiectul Netcity.
     1. @user, in momentul cand detii o retea de utilitate publica nu-ti poti permite sa arunci milioane de euro fara sa securizezi investitia, in cazul Netcity asta inseamna sa devina unul din cei "7 magnifici" asa cum ii numesc eu, care acorda avize pt orice metru de sapatura pe care ai vrea s-o faci. Unii din cei "7 magnifici" sunt: Apanova, Distrigaz, Electrica, Romtelecom, RATB (daca lucrarea se face pe strazi in care ei sunt prezenti) etc...
     Vedeti voi - Romtelecom - care este un privat, da avize celorlalti operatori cu care concureaza pe piata... E normal? NU. Asa ca uite, a aparut Netcity, care este mana PMB in telecomunicatii sa zicem, si care creeaza un mediu concurential egal pt toti. Dar RTC are un avantaj enorm fata de toti ceilalti, ei au "mostenit" o retea ingropata, pe care nu platesc nimic... Dar i se pregateste ceva, si acest ceva este "Taxa pe domeniu public", o sa mai auzim noi de subiectul asta. Si DA, mi se pare normal ca Netcity sa dea avize, pt ca daca cineva sapa si rupe niste tuburi in care sunt prezenti sa zicem 20 operatori deodata cu cabluri FO de 96f fiecare, nu vreau sa ma gandesc ce iese... In al 2-lea rand, sunt peste 70 operatori activi cu retele de luat in seama (nu spun ca sunt de ordinul sutelor inregistrati la ANC), imaginati-va ca fiecare ar dori sa sparga niste strazi, sa zicem 10 de fiecare... ce facem? plecam cu totii din Bucuresti? pt ca e clar ca nu vom putea trai aici... think about
     Continuare la pct. 2 un urmatorul post, limita 2000 litere/post
    • 0 (0 voturi)    
     Clarificari - partea a-2-a (Sâmbătă, 28 februarie 2009, 13:27)

     me_netcity [anonim] i-a raspuns lui user

     Continuare [...]
     2. Parteneriatul Public Privat (PPP - caci asa se numeste acest tip de contract) prevede in clauzele sale ca Netcity sa devina Utilitate Publica (nu mai comentez, am expus unele din multele motive in postul trecut). Termenul de raspuns de 30 zile, este unul mostenit inainte de aparitia Netcity, de fapt este acelasi termen de raspuns valabil pt toti Admin. de Utilitati (Apanova, Distrigaz etc). Depunerea dosarelor pt avizare nu inseamna automat ca avizul este "favorabil". Nu uita ca insasi Netcity, pentru orice lucrare proprie trebuie sa depuna dosare pt avizare la ceilalti "7 magnifici", asa cum si ceilalti "7 magnifici" depun dosare la Netcity pt lucrarile lor. E normal sa se intample asa, pt ca altfel ar fi un haos total, avem un singur domeniu public si o multime de retele (nu spun ca acum nu e haos, dar e unul cat de cat controlat), sunt normative si legi pe care le respecta toti administratorii de utilitati, privind coexistarea acestor retele. Repet, este foarte normal sa fie asa, altminteri ne trezim seara cand venim acasa ca nu avem apa, sau nu avem curent electric, pt ca unuia sau altuia i sa nazarit sa-si traga 10m de FO si a taiat niste cabluri... In al doilea rand, Netcity este o retea absolut noua, corect? Imaginati-va un pic, ce inseamna acest lucru... Inseamna ca Netcity sa-si gaseasca posibile trasee de cabluri prin paienjenisul de retele al celor "7 magnifici" care se afla in acest moment subteran, de aceea se duce la fiecare Adm. de utilitati si depune dosare pt avizare la fiecare dintre ei, si ia ghici ce raspunsuri primeste?
     Fac o precizare, intradevar, datorita statutului de Admin. de utilitate Netcity, este tratat un pic altfel de catre ceilalti, dar va asigur ca nu e cum va imaginati, adica NU primeste "avize favorabile", ci aproape intotdeauna "avize conditionate" iar asta e altceva, daca vreti mai vorbim despre asta, si dezvoltam subiectul, stiu o multime de lucruri....

     Continuare pct.3 in postul urmator [...]
    • 0 (0 voturi)    
     Continuare partea a 3-a (Sâmbătă, 28 februarie 2009, 13:56)

     me_netcity [anonim] i-a raspuns lui user

     Continuare pct.3 [...]
     Bransamente, hmm... Prietene, da-mi voie sa-ti spun ca stii ceva, dar nu stii pe de-a intregul. Sunt doua aspecte cand vorbim de bransament:
     a) capacitatea traseului (tubulaturii) catre punctul de bransare
     b) capacitatea cutiei de bransare
     Sa dezvoltam (a): capacitatea traseului in acest moment este de 1440 fibre (la o singura cladire!!! daca esti din bransa, poti verifica)
     (b) capacitatea cutiei de bransare este de 48 porturi in acest moment si se poate extinde la 864 in orice moment, atunci cand se constata ca se depaseste capacitatea, depinzand si de cereri sunt 2 alternative, instalarea unei cutii suplimentare sau instalarea unei cutii de tip 2, care are o capacitate mult mai mare. Guys, 864 fibre la orice cladire ar trebui sa fie de-ajuns pt toata lumea, credeti-ma, mai ales ca vine tehnologia xPON din urma, iar high-count-ul de fibre n-o sa mai fie la mare cautare
     Asa ca, prietene, chestia aruncata de tine cu 2 fibre nu tine... As vrea sa va intreb daca voi chiar credeti ca cei de la departamentul network design din Netcity, sunt batuti in cap? Sau sa reformulez, credeti ca numai operatorii stiu ce e aia network-design?
     Mai departe, sustii ca bransamentele se fac prin copaci, prietene, asa s-au facut pana acum de catre operatori, dar la toate bransamentele de care am discutat pana acum Netcity are obligatia de a obtine semnaturi de la "presedintele asociatiei de proprietari" sau admin. blocului, imagineaza-ti ca asta e una din cele mai nasoale lucruri de infaptuit, dar ghici, au facut-o... Toate bransamentele declarate de catre Netcity poseda acest acord semnat de administratori sau proprietari.
     4. Canalizatia RTC nu este a PMB!! Baga bine la cap asta... PMB are in proprietate ceea ce se numeste "galerie edilitara" nu e totuna cu canalizatie, si DA, RTC a folosit-o si o foloseste in prezent fara sa plateasca, dar nu pt mult timp..., vine din urma "taxa de ocupare a domeniului public", nu mai e mult, o sa vedeti...
    • 0 (0 voturi)    
     Continuare partea a-5a (Sâmbătă, 28 februarie 2009, 16:38)

     me_netcity [anonim] i-a raspuns lui user

     Continuare [...]
     Dincolo de toate bull-shit-urile din presa, razboaiele sau interesele unora, asta e Netcity, fratilor... Eu unul abia astept sa-mi "bata la usa". Si un mic secret este ca am descoperit ca nu are treaba cu politica, din contra ganditi-va, ce politician ar vrea sa rateze momentul de a se bate cu pumnul in piept ca el a dat cablurile jos pe un anumit bulevard. Politicienii nu au (inca) treaba cu acest proiect, nu stiu cat va mai dura, dar probabil o sa vina vremea sa-l exploateze electoral, nu ma indoiesc. Unii sustin ca e monopol, hmm... As incepe prin a spune ca dupa hotararea PMB care sta la baza infiintarii proiectului, asociatiile de operatori au dat navala in tribunal si au si castigat procesul impotriva proiectului. PMB nu a dat o hotarare perfecta (nimeni nu e perfect), atunci PMB a dat o noua hotarare, si ghici? operatorii au dat iar navala in tribunal, dar de data asta hotararea nu are cusur, si au pierdut. Au venit si amenintat cu UE. Da, s-au dus la cabinetul lu' madam' Redding sa verifice proiectul, si l-au verificat si au dat verdictul - nu e monopol. Oameni buni, contractul e facut in asa fel incat sa nu lase Netcity sa devina monopol, trebuie sa cititi contractul (apropo, e pus pe site-ul PMB, e public, nu glumesc), sunt alte interese la mijloc, adica de ce sa plateasca operatorii ceva ce acum au gratuit, na ca am spus-o si p-asta. De ce sa nu bage ei banii in buzunar?
     Cred ca in urma proiectului o sa creasca preturile, DA, dar a facut cineva un calcul sa vada cu cat? Vor creste cu 3 euro / abonat... Trei euro, pentru paienjenisul de cabluri jos si pentru o retea FTTB cu toate avantajele?
     Hell yes!! Pentru operatori vor fi costuri mari, da asa e, nimeni nu se asteapta ca la un asemenea proiect metropolitan sa nu faca eforturi. Dar sa va spun ceva. Operatorii abia asteapta. de ce? pt ca in prezent au mai multe caderi de retea decat va inchipuiti, stau toata ziua si o "carpesc".

     Continuare in postul urmator [...]
     • 0 (0 voturi)    
      Unde e saitu' ? (Duminică, 1 martie 2009, 20:36)

      unu din multime [anonim] i-a raspuns lui me_netcity

      Care este site-ul oficial al Netcity sa citim si noi despre preturi, contract si altele mentionate in comment?
      La cate date tehnice ai mentionat in posturile kilometrice sigur esti din sistem (UTI) nu doar din bransa.
      • 0 (0 voturi)    
       din sistem... (Luni, 2 martie 2009, 9:57)

       me_netcity [anonim] i-a raspuns lui unu din multime

       Ok, poate ca sunt din sistem precum spui... E vreo problema ca fac lumina in cazul asta? Nu de alta, dar postul tau suna incriminatoriu... Ai vreo problema ca am spus si altora ceea ce nu vor gasi pe niciunde? Daca presupunem ca sunt din sistem, ce daca? O spui de parca deja sunt stigmatizat, un paria... Prietene, da-mi voie sa-ti spun ceva: orice individ care lucreaza in departamentul de proiectare (planning, network design, sau s-o mai fi chemand la ei) stie in mare parte, lucrurile pe care le-am spus mai sus, numai ca ma adresam si altor cetateni care nu au nici o treaba cu operarea de retele. vezi vreo problema in asta?
     • 0 (0 voturi)    
      am gasit situ :) (Duminică, 1 martie 2009, 21:00)

      tot unu [anonim] i-a raspuns lui me_netcity

      Dupa indelungi cautari pe google am gasit saitu'... greu...
      www.net-city.ro
     • 0 (0 voturi)    
      Pret pe bransament (Duminică, 1 martie 2009, 21:42)

      tot unu [anonim] i-a raspuns lui me_netcity

      Extras din contractul de inchiriere:
      Bransament de tip A (pana in 20m)
      100EUR taxa instalare
      10EUR/luna per pereche microfibra.
      Bransament de tip B si C (peste 20m)
      200EUR taxa instalare
      20EUR/luna per pereche microfibra.
      Cine dezinformeaza cu 5EUR/luna?
      50% discount a fost pana pe 11.02.2009 promotional.
      Microfibra este proprietatea Utilizatorului, NetCity inchiriaza doar cate doua tubete pe intreg traseul pe care se va trage microfibra la un pret de 85EUR/km/luna. Adica 170EUR/km/luna, fiind un minim de 2 tubete in contract.
      Una peste alta: e o treaba buna cu NetCity, dar la capitolul costuri per utilizator final vor fi destul de ridicate. Practic vor fi doar cateva firme mari pe piata pentru a avea multi abonati per km.
      • 0 (0 voturi)    
       my mistake... (Luni, 2 martie 2009, 9:38)

       me_netcity [anonim] i-a raspuns lui tot unu

       Am scris posturi "kilometrice" si nu am dat site-ul lor... My mistake.... site-ul este cel postat anterior de catre @anonim - www.net-city.ro, iar cel al primariei, cred ca-l stie toata lumea este: www.pmb.ro...
       Nu este obligatoriu sa se contracteze 2 tubete, ceea ce ai semnalat mai sus cu 170Eur/luna, se traduce prin faptul ca ambele laturi ale unui bulevard are canalizatie Netcity, iar obligatia este de a inchiria pe ambele laturi nu numai una, de aici vin cele 2 tubete. Nu dezinformez, 50% discount pt bransament, asa am spus asta ne da un 5Eur/luna pt bransament de tip A (majoritar), sunt doar foarte putine de tip B. Sustii ca discountul a fost pana pe 11 feb 2009? Asa este, discountul propus are 4 luni de cand e postat, daca tu abia acum ai aflat, asta e alta treaba, operatorii stiau de 4 luni de treaba asta.
 • 0 (0 voturi)    
  vorbe (Miercuri, 15 septembrie 2010, 9:25)

  ionut [anonim]

  voi nu stiti cat de greu se baga cablu pe sub pamanat si sa nu mai zic ca canalele facut de "netcity" sau de "uti" sunt in proportie de 90 % pline cu apa asa ca voua va e usor sa vb stand acasa si vreti lucru sa fie facut


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by