Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) a sanctionat operatorul Vodafone Romania cu amenda contraventionala de 7.000 de lei pentru nerespectarea prevederilor referitoare la trimiterea de comunicari comerciale nesolicitate, informeaza Mediafax. Contactati de HotNews.ro, oficialii Vodafone au precizat ca amenda a fost deja platita, nedorind sa faca alte comentarii.

"In luna februarie s-a efectuat o investigatie la S.C. VODAFONE ROMANIA S.A., in urma primirii unei plangeri prin care se semnala o posibila incalcare a dispozitiilor Legii nr. 677/2001. Astfel, petentului i se transmisesera mesaje promotionale pe numarul de telefon mobil, desi la incheierea contractului isi exprimase dorinta de a nu primi astfel de mesaje", a anuntat vineri ANSPDC.

In urma controlului s-a constatat ca petentul isi exercitase si dreptul de opozitie prevazut de Legea nr. 677/2001, fata de primirea prin SMS a respectivelor mesaje.

In acest sens, art. 12 din Legea 506/2004 interzice efectuarea de comunicari comerciale prin utilizarea unor sisteme automate de operare, care nu necesita interventia unui operator uman prin fax ori prin posta electronica sau prin orice alta metoda care foloseste serviciile de comunicatii electronice destinate publicului, fara consimtamantul prealabil al destinatarului.

In consecinta, autoritatea de supraveghere a constatat savarsirea contraventiei de nerespectare a prevederilor referitoare la trimiterea de comunicari comerciale nesolicitate din Legea nr. 506/2004 si a sanctionat operatorul cu amenda contraventionala in cuantum de 7.000 lei.

Vodafone nu este la primul incident de acest fel. In 2007, Vodafone a fost primul operator local amendat pentru spam pe telefonul mobil de catre aceeasi autoritate de supraveghere a prelucrarii datelor cu caracter personal, valoarea amenzii fiind de 6.000 lei. Oficialii Vodafone au declarat la vremea respectiva ca a fost vorba de o campanie de marketing si o eroare de sistem.