Grupul de media Vivendi si furnizorul de internet broadband Iliad au depus o plangere la Comisia Europeana acuzand France Telecom de abuz de pozitie dominanta pe pietele de telefonie fixa si internet broadband in Franta, informeaza Broadband News.

Potrivit lui Jean Bernard Lévy, directorul executiv al Vivendi, citat de Financial Times, 85% din profitul pe piata de telefonie fixa din Franta apartine France Telecom, in timp ce divizia SFR a Vivendi si Iliad, divizie a operatorul telecom "3" controleaza doar 15% din piata.

"Pe scurt, sunt 11 ani de cand se presupune ca s-a facut liberalizarea pietei de telefonie fixa. Dupa 11 ani, France Telecom are inca o pozitie zdrobitoare. Cum sa concuram intr-o piata in care jucatorul dominant controleaza inca 85% din profituri si se presupune ca ar mai trebui sa investim si in fibra optica si asa mai departe?", a declarat Bernard Lévy, citat de Financial Times.

Plangerea se indreapta si asupra preturilor practicate de France Telecom pentru accesul altor operatori la reteaua sa. O posibilitate ar fi separarea functionala a operatorului, respectiv separarea diviziilor de infrastructura si de servicii pentru a garanta concurentei accesul la infrastructura companiei.

Potrivit Reuters, Comisia Europeana a confirmat marti ca a primit plangerea si ca in prezent analizeaza cu atentie documentul.