Romtelecom va lansa in luna aprilie a acestui an servicii de comunicatii mobile, atat pentru persoane fizice cat si pentru companii, in cateva zeci de orase din Romania, a anuntat vineri operatorul. Este vorba in special de servicii CDMA de internet mobil in banda larga cu viteze depana la 3,1 Mbps. Primele modem-uri Romtelecom care pot fi conectate la laptop-uri au fost lansate in Oradea din decembrie 2008.

Potrivit oficialilor Romtelecom, reteaua aferenta acestor servicii de comunicatii mobile a ajuns in prezent la peste 150 de statii in tara, iar lansarea serviciilor se va face gradual in raport cu acoperirea retelei.

Noile servicii de comunicatii mobile vor include in special internet broadband mobil, atat low-speed cat si high-speed (cu viteze de descarcare de pana la 3,1 Mbps) si voce in principal la puncte fixe. Terminalele disponibile vor fi in special modem-uri EVDO care vor fi branduite Romtelecom si vor fi furnizate de catre companii precum ZTE, Ubiquam, Huawei sau AnyData.

Reprezentantii Romtelecom nu au oferit deocamdata detalii despre preturile acestor servicii si nici lista exacta a oraselor in care se vor lansa acestea. Un anunt in aceasta privinta urmeaza sa se faca in perioada urmatoare.

Romtelecom ofera aceste noi servicii in baza licentei de comunicatii mobile in benzile de frecvente 410-415/420-425 MHz castigate in luna septembrie a anului trecut. In luna februarie a acestui an, autoritatea de reglementare in telecomunicatii (ANC) a anuntat ca Romtelecom a respectat obligatiile asumate in urma castigarii acestei licente, numarul de statii de baza in functiune indeplinind angajamentele din oferta in procent de 112%, operatorul instaland statii in peste 100 de localitati din 37 de judete, unele dintre localitati avand instalate si functionale mai multe statii de baza.

Prima evaluare a acoperirii geografice prevazute in licenta Romtelecom va fi facuta de autoritatea de reglementare a pietei telecom la data de 31 decembrie 2010, urmand inca doua faze de dezvoltare a retelei care vor fi evaluate la 30 iunie 2012 si 31 decembrie 2013.