Reluarea luptei pentru doua licente WiMAX, prin care se urmareste furnizarea de servicii de internet in banda larga in regiunile sarace si izolate din Romania, necesita o modificare a actului normativ de aprobare a licitatiei in cauza, masura care va fi luata in urmatoarele doua luni, a declarat joi, presedintele arbitrului telecom (ANCOM), Catalin Marinescu. Procedura de acordare a acestor licente a esuat in februarie, operatorii acuzand in special nivelul prea mare al taxei de licenta (7,5 milioane euro).

"Vom continua consultarile cu Ministerul Comunicatiilor pentru ca schimbarea conditiilor de derulare a procedurii de atribuire a acestei licente va necesita o modificare a actului normativ prin care a fost aprobata licitatia pentru WiMAX. Va trebui sa vedem foarte atent de ce nu a avut succes prima licitatie.

Probabil ca sunt doua motive: primul ar fi pretul licentei si poate al doilea ar fi si conditiile de acoperire tinand cont si de situatia dificila in care se afla Romania. Cred ca WiMAX este un instrument prin care penetrarea broadband va creste in Romania si ca schimband conditiile procedurii de licitatie si chiar tipul procedurii vom stimula operatorii. Cred ca in urmatoarele doua luni se va da un nou act normativ in acest sens", a spus Marinescu.

Procedura de acordare a doua licente care permit tehnologii de tip WiMAX a esuat in luna februarie a acestui an, dupa ce nicio companie dintre cele sase care achizitionasera caietul de sarcini nu a depus oferte pana la data limita.

Vodafone Romania, unul dintre operatorii care au cumparat caietul de sarcini, au acuzat printre altele atat taxa prea mare de licenta (7,5 milioane euro), cat si obligatiile de acoperire necorespunzatoare.