Cosmote Romania a lansat joi doua noi extraoptiuni pentru utilizatorii de cartela, prima incluzand 60 de minute nationale si internationale in retele fixe si cate 425 de minute si SMS-uri in retea la un tarif de 4,5 euro/luna, iar a doua cate 300 de minute si SMS-uri in retea pe luna pentru prima reincarcare de minim trei euro in cursul oricarei luni a anului, pana la sfarsitul anului. Zapp, Orange si Vodafone au lansat recent oferte pentru utilizatorii de cartela, in conditiile in care din cele 24,5 milioane cartele SIM "active" in Romania, la sfarsitul lui 2008, doar 9,7 milioane erau abonamente.

La sfarsitul lunii martie a acestui an, Cosmote a anuntat depasirea pragului de sase milioane de utilizatori (n.r. numar de SIM-uri active), dupa ce la sfarsitul anului trecut operatorul avea 5,9 milioane de clienti, echivalentul unei cote de 23% din piata. In privinta structurii bazei de clienti la sfarsitul lui 2008, din cei 5,9 milioane clienti, 1,1 milioane erau abonati.

In ultimele doua luni, Orange si Vodafone au lansat oferte dedicate exclusiv utilizatorilor prepaid, iar Zapp o oferta atat pentru abonati cat si pentru utilizatorii de cartele preplatite NoPay.

Conform datelor preliminare ale autoritatii de reglementare in telecomunicatii (ANCOM), la sfarsitul anului trecut in Romania erau 24,5 milioane de cartele SIM „active" (abonamente si cartele preplatite aflate in perioada de valabilitate la sfarsitul perioadei de raportare prin intermediul carora s-a realizat trafic tarifabil), ceea ce corespunde unei rate de penetrare a serviciilor de telefonie mobila de 114%.

Din totalul de cartele SIM "active" la sfarsitul lui 2008, doar 9,7 milioane erau abonamente, dintre care peste 70% erau detinute de persoane fizice (6,8 milioane).