Cosmote si Zapp vor avea aceleasi tarife de interconectare (tarifele pe care si le percep reciproc operatorii telecom pentru apelurile din afara retelelor proprii) cu Orange si Vodafone de la 1 iulie 2010, a stabilit joi arbitrul telecom din Romania, contrar unei recomandari a Comisiei Europene ca simetria tarifelor sa se aplice mai repede. Potrivit autoritatii romane, "aplicarea mai devreme de 1 iulie 2010 a principiilor simetriei ar fi disproportionata, incalcand principiul predictibilitatii, dar si principiile proportionalitatii si a tratamentului echitabil aplicat operatorilor, avand in vedere ca ajustarea tarifelor de terminare ale Vodafone si Orange s-a facut progresiv, intr-o perioada de 5 ani si 9 luni".

"ANCOM a analizat observatiile Comisiei Europene si considera ca stabilirea unei pante de ajustare de 14 luni pana la atingerea simetriei tarifelor de terminare (5,03 eurocenti/minut) pentru cei doi operatori, Cosmote si Telemobil, este o masura necesara si proportionala, care conduce la indeplinirea obiectivelor reglementarii si, in acelasi timp, permite operatorilor ajustarea planurilor de afaceri intr-un interval de timp rezonabil, avand in vedere atat realitatile din piata romaneasca, cat si practica, doctrina si tendintele de reglementare la nivel european", se arata in comunicatul arbitrului telecom.

Tarifele de interconectare ale Cosmote, Zapp si RCS&RDS scad de la 1 mai

Potrivit deciziei adoptate joi, nivelul tarifelor de interconectare impuse anterior Orange si Vodafone, pe baza modelului de calculatie elaborat in anii 2004-2006, se mentine la 5,03 eurocenti/minut. In ceea ce priveste Cosmote si Telemobil, acestia vor practica de la 1 mai 2009 un tarif mediu de interconectare de maxim 6,4 eurocenti/minut, de la 1 ianuarie 2010 un tarif de 5,67 eurocenti/minut, iar de la 1 iulie 2010 un tarif de 5,03 eurocenti/minut.

RCS&RDS va avea un tarif mediu de maxim 7,21 eurocenti de la 1 mai 2009, de 6,4 eurocenti de la 1 ianuarie 2010, iar de la 1 iulie 2010 de 5,67 eurocenti/minut. Aceste plafoane se vor pastra pana la elaborarea de catre autoritate a unui nou model de calcul prin care se vor stabili tarife simetrice pentru toti operatorii de telefonie mobila, pe baza costurilor unui operator ipotetic eficient.

„Prin impunerea acestor tarife de interconectare ne asiguram ca utilizatorii romani beneficiaza de tarife convenabile pentru apeluri in afara retelei lor. In absenta reglementarii, tarifele pentru serviciile de terminare a apelurilor la puncte mobile pot fi stabilite la un nivel excesiv si ineficient, deoarece concurenta dintre furnizorii de telefonie mobila ii determina pe fiecare dintre acestia sa maximizeze beneficiile propriilor utilizatori finali, in detrimentul utilizatorilor altor retele, care sunt nevoiti sa suporte un nivel al tarifelor mai ridicat pentru apelurile terminate in reteaua respectiva”, a mentionat Catalin Marinescu, presedintele ANCOM.

Luna trecuta, Comisia Europeana a solicitat arbitrului telecom din Romania (ANC, la acel moment) sa alinieze cat mai repede posibil tarifele de terminare a tarifelor de interconectare practicate de Cosmote si Zapp, la cele autorizate pentru Orange si Vodafone, in absenta unor diferente obiective de cost.

Orange: ANCOM obliga alti operatori sa continue sa subventioneze Cosmote pentru inca un an si doua luni

Anuntul autoritatii a starnit imediat reactia Orange Romania, care considera ca arbitrul telecom continua politica de favorizare a intereselor grupului Romtelecom/Cosmote.

"Romania este singura tara din lume in care autoritatea introduce asimetria tarifelor de interconectare dupa 10 ani de simetrie intre operatori. Fara nicio explicatie pertinenta, asimetria a fost impusa incalcand cerinta exprimata de Comisia Europeana de aplicare a unor tarife egale pentru toti operatorii, de la momentul intrarii in vigoare a deciziilor. In acest fel, ANCOM continua politica de favorizare a intereselor grupului RomTelecom/Cosmote si obliga alti operatori sa continue sa subventioneze Cosmote pentru inca un an si doua luni", a declarat Dorin Odiatiu, director marketing in cadrul Orange Romania.

Cosmote atentioneaza iar asupra duopolului Orange - Vodafone

Reprezentantii Cosmote au mentionat ca vor respecta decizia autoritatii, amintind de duopolul Orange-Vodafone.

"Cosmote va respecta si aplica deciziile impuse de catre autoritatea de reglementare. Cu aceasta ocazie, Cosmote doreste sa readuca in vedere conditiile specifice ale pietei din Romania, caracterizata, de foarte multi ani, de existenta duopolului creat de catre cei doi mari operatori mobili", au precizat oficialii Cosmote Romania.

Vodafone spune ca va face tot ce se poate legal pentru a-si apara drepturile legitime

O reactie mai puternica a venit din partea Vodafone Romania, care considera ca masura ofera Cosmote, Zapp si RCS fonduri de zeci de milioane de euro, operatorul atentionand ca va apela la toate mijloacele legale disponibile pentru a-si apara drepturile legitime.

"Suntem dezamagiti de decizia Autoritatii Nationale pentru Comunicatii. Este o noua initiativa discriminatorie pentru operatorii Vodafone Romania si Orange Romania, care favorizeaza in mod vadit interesele Cosmote, Zapp, RCS&RDS. Dupa 5 ani in care nu au fost reglementati deloc, acesti operatori sunt in momentul de fata beneficiarii unui transfer de fonduri de zeci de milioane de euro.Vodafone intentioneaza sa isi apere interesele legitime prin toate mijloacele legale disponibile", au declarat oficialii Vodafone Romania.

Reprezentantii operatorului mai spun ca "ne-am fi asteptat ca, inainte de emiterea deciziilor de reglementare a tarifelor de interconectare, ANCOM sa prezinte public argumentele suplimentare fata de cele trimise Comisiei Europene, dovedind astfel ca actioneaza transparent, in interesul tuturor utilizatorilor de telefonie mobila si in spiritul practicilor europene".

Concluzia Vodafone este ca decizia autoritatii "afecteaza grav mediul concurential de pe piata romaneasca de telecom si intra in contradictie cu solicitarea expresa a Comisiei Europene".

Comisia Europeana poate sa faca doar propuneri. Decizia arbitrului telecom poate fi atacata in instanta in 30 de zile

Luna trecuta, cand arbitrul telecom a primit recomandarea Comisiei Europene, presedintele de la acea data a autoritatii, Liviu Nistoran, a tinut sa precizeze ca "Comisia Europeana poate emite opinii si recomandari cu privire la proiectele autoritatilor nationale de reglementare, dar nu are drept de veto pe proiectele care privesc impunerea de obligatii in sarcina operatorilor. Decizia apartine autoritatilor nationale".

Potrivit noului act de infiintare al arbitrului telecom (ANCOM), deciziile autoritatii cu caracter individual (n.r. care se aplica separat operatorilor, spre deosebire de deciziile generale, la nivelul intregii piete) pot fi atacate in contencios administrativ la Curtea de Apel Bucuresti, in termen de 30 de zile de la comunicare.