"In acest sens ministrul comunicatiilor si societatii informationale a solicitat conducerii ANCOM demararea unei actiuni de control la nivelul furnizorilor de servicii de telefonie destinate publicului pentru a se constata daca acestia si-au respectat obligatiile stabilite la art. 14, 15,16,17 din O.U.G. nr. 34/2008 privind organizarea si functionarea Sistemului national unic pentru apeluri de urgenta, respectiv de a asigura, cu prioritate, primirea si retransmiterea apelului de urgenta 112, de a asigura primirea si retransmiterea automata a apelurilor de urgenta de la toate posturile telefonice instalate in locurile deschise accesului public si de a asigura cu prioritate legaturile cu centrele si dispeceratele SNUAU", se arata in comunicatul Ministerului Comunicatiilor (MCSI).
Sandu a solicitat de asemenea aplicarea de sanctiuni in conditiile in care sunt intrunite conditiile legale in acest sens.
In plus, ministrul a dispus initierea a doua masuri:
- efectuarea unei analize in vederea evaluarii oportunitatii implementarii unui sistem de prioritizare a apelurilor la serviciul de urgenta 112 in functie de categoria/clasa de utilizator;
- analizarea posibilitatii implementarii unui sistem SMS pentru situatii de urgenta.
In replica, autoritatea de reglementare a amintit miercuri ministrului masurile luate prezentate foarte clar in raportul inaintat la scurt timp dupa eveniment.
"Raportul pe care ANCOM l-a prezentat ieri continea o analiza tehnica a modului in care au functionat principalele retele de telefonie dupa cutremurul din seara zilei de 25 aprilie 2009. Raportul ANCOM specifica foarte clar faptul ca operatorii de telefonie sustin ca, in masura posibilitatilor tehnice, si-au respectat obligatia de a finaliza cu prioritate apelurile catre 112 ale utilizatorilor proprii si ca, pentru confirmarea faptului ca operatorii au prioritizat apelurile catre 112, sunt necesare o serie de teste si investigatii suplimentare pe care ANCOM le va derula in perioada urmatoare", se mentioneaza in comunicatul autoritatii.
Mai mult autoritatea detaliaza si recomandarile de masuri din raportul inaintat ministrului, ministerul hotarand miercuri demararea a doua dintre acestea. Detalii in documentul atasat.
Marti seara, ANCOM a anuntat rezultatele controlului efectuat la principalii operatori de telefonie din Romania, raportul precizand ca numarul de apeluri transmise catre operatorul numarului unic de urgenta 112 a crescut cu 50% in intervalul de o ora dupa producerea cutremurului fata de intervalul de o ora anterior, in conditiile in care, unii operatori au avut o rata de nefinalizare a apelurilor de pana la 60%.
E o minune ca stie sa foloseasca telefonul mobil (pt apeluri de voce si SMS, nimic mai mult)
Cu alte cuvinte, clasa politicienilor, va trebui sa aiba prioritate la apelurile catre 112.:)) Asta inteleg eu prin prioritizare in functie de clasa/categorie.
totusi, cand vinzi un produs / serviciu pe piata, daca nu esti in stare sa-l livrezi la parametrii, trebuie sa anunti acest lucru, altfel se-ntampla ca acum cateva zile, cand acest serviciu n-a functionat la parametrii necesari 9ba chiar deloc)
sunt convins ca la aceasta 'performanta" a acestui serviciu au avut un impact decisiv "cei care stiu despre ce este vorba".....adica profesionistii de langa noi...
ca de obicei, se uita cine e client si cine e furnizor...
nimeni nu dimensioneaza retele sa mearga chiar daca suna toti abonatii simultan.
iar catre 112 de la mobili catre romelecom a mers (ca romtelecom trimite mai departe catre STS).
ministru asta e penal insa, e complet pe langa, a vazut o oportunitate sa se dea maret si a atacat.
Raspuns lui aa:
Ce intelegi prin "performanta" unei retele de telefonie? Sa poata suna in acelasi timp 5 milioane de telefoane pe celelalte 5 milioane?